Memoria zilei - 7 ani fără Rodica Tapalagă! VIDEO

Memoria zilei - 7 ani fără Rodica Tapalagă! VIDEO

Rodica Tapalaga s-a nascut pe 12 ianuarie 1939, la Dorohoi. "Fiecare an in plus este un prilej de a constata stupefiat ca imbatranesti, ca ti se intampla si tie, asa pe negandite, nedrept de repede si te miri. Incepi sa te miri, te miri, te miri si pana la urma nu vrei sa deznadajduiesti", marturisea Rodica Tapalaga spre sfarsitul vietii, un destin de poveste cu sute de roluri in teatrul si filmul romanesc.

Pe scena Teatrului Bulandra, alaturi de Mariana Mihut sau Ion Besoiu, in filme sau spectacole de televiziune, Rodica Tapalaga a incantat mii de spectatori, a creat sute de personaje. Actrita ivita in inima Dorohoiului facea parte din generatia mare de actori, generatie fara de care Romania ar fi fost mai saraca sufleteste.

Rodica Tapalaga a absolvit Institutul de Teatru "I. L. Caragiale" din Bucuresti in anul 1959. A jucat pe scena Teatrului National din Craiova, precum si in filme, debutand in "Alo! Ati gresit numarul" (1958), dupa care au urmat "Intre oglinzi paralele" - regia: Mircea Veroiu, "Artista, dolarii si Ardelenii" - regia Mircea Veroiu, "Sistemul nervos" (2004) - regia Mircea Daneliuc si multe altele.

In teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul National din Craiova, Teatrul Notarra si Teatrul Mic, pentru ca din 1981 sa fie actrita a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucuresti. Este casatorita cu scenograful Ion Popescu-Udriste.

"Am avut sansa sa traiesc multe intamplari majore: razboiul, aveam cinci ani cand s-a sfarsit, regimul comunist cu bune si rele si timpul de dupa 90, pe care inca nu-l pot pricepe in totalitate, simt ca e un drum anevoios, poate ca asta este si o garantie ca tinta e buna", spunea actrita.

Rodica Tapalaga nu era singura artista din familie, fratele sau, Stefan Tapalaga, fiind de asemenea unul dintre marii actori ai scenei romanesti. Nascut pe 4 aprilie 1933, la Dorohoi, Stefan Tapalaga s-a stins din viata in urma cu 15 ani. Dupa ce a urmat scoala primara si liceul la Dorohoi, Stefan Tapalaga a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti. A jucat pe scena Teatrului din Pitesti si a Teatrului de Comedie din Capitala. De la primele aparitii scenice, s-a afirmat ca o prezenta interpretativa, dotata cu reale calitati comice si dramatice. Cunoscutul actor Stefan Tapalaga a plecat dintre noi la 21 mai 1994, in Bucuresti, asa cum a fost tot timpul vietii: cu zimbetul pe buze, sclipiri jucause in ochi si sufletul cald si generos.

Dorohoiul, care i-a plamadit pe Stefan si Rodica Tapalaga, dar si pe Octavian Cotescu, exista astazi si prin urmele lasate de artistii sai prin lume.

"Daca as vrea sa ma definesc, pot raspunde fara ezitare ca inca sunt de nedefinit si incerc sa ma caut, ma marturisesc cand mi se da prilejul, incerc sa pricep, sa inteleg, sa intelegem", spunea cu induiosatoare modestie si intelepciune Rodica Tapalaga, la implinirea a 70 de ani de viață! 

Din pacate, nu avea sa mai traiasca mult. Pe 18 decembrie 2010, la 71 de ani si foarte aproape de a implini 72, actrita Rodica Tapalaga pleca in eternitate dupa o grea suferinta.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

astăzi, 11:37
687

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
706

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1210

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...