Memoria zilei - 104 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist. VIDEO

Vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu va fi comemorat astăzi, 7 februarie 2019, la împlinirea a 104 de ani de la naştere.

Memoria zilei - 104 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist. VIDEO

Prea Fericitul Teoctist s-a nascut la 7 februarie 1915, in satul Tocileni, din judetul Botosani, si a intrat in monahism la 14 ani, ca frate la Schitul Sihastria, apoi la manastirea Vorona din judetul Botosani.

Intre anii 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii Bucuresti, devenind licentiat in Teologie, specialitatea Liturgica, cu calificativul "Magna cum laudae". La data de 6 august 1935 a depus voturile monahale la manastirea Bistrita (judetul Neamt), primind la calugarie numele de Teoctist, iar la 25 martie 1945 este hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

De-a lungul timpului devine, pe rand, Episcop vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului (1962), Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America si Canada (1963), Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei (1973), Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei (1977).

La 31 iulie 1986, dupa moartea Patriarhului Iustin, a devenit loctiitor de patriarh, iar la 9 noiembrie 1986 a lost ales ca arhiepiscop al Bucurestilor, patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.

In timpul Patriarhului Teoctist au fost infiintate sau reactivate aproape 400 de manastiri, s-au construit peste 2.000 de noi lacasuri de cult si s-a realizat reintegrarea invatamantului teologic preuniversitar si universitar in invatamantul public, concomitent cu introducerea predarii religiei in scolile publice si reintroducerea asistentei religioase in armata, spitale, penitenciare.

In ianuarie 1990, invocand varsta inaintata si problemele de sanatate, PF Teoctist s-a retras la Sinaia, dar a revenit in scaunul patriarhal, la cererea clerului, dupa numai trei luni.

Prea Fericitul Teoctist s-a savarsit din viata in ziua de 30 iulie 2007, dupa ce a suferit o interventie chirurgicala la Institutul Clinic Fundeni. In perioada postoperatorie, pe fondul unor suferinte cronice, a dezvoltat o suita de complicatii cardiace, care au culminat cu oprirea cordului, ce nu a raspuns la manevrele de resuscitare. 

Parastas pentru Patriarhul Teoctist la Stăuceni 

Vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu va fi comemorat astăzi, 7 februarie 2019, la împlinirea a 104 de ani de la naştere. După Sfânta Liturghie, la biserica din Victoria, Protopopiatul Botoşani, judeţul Botoşani, va fi oficiată slujba Parastasului şi se vor depune flori la bustul ierarhului. Momente comemorative vor avea loc şi la casa memorială din Tocileni, după cum a menţionat la Radio TRINITAS al Patriarhiei Române părintele Andrei Costin, parohul bisericii din Victoria. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
12

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
24

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
51

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...