MARȘUL PENTRU VIAȚĂ la Botoșani: "Mamele aduc puterea într-o țară. Unde nu e mama roditoare rămâne pustiu!" FOTO, VIDEO

"Copilul este o făptură biblică originară. Este o făptură a vieţii neîntinate, este o floare deschisă luminii, este un îndemn la simplitate şi frumuseţe. În el vorbeşte frântura de cer dată omului odată cu începutul", spunea Ernest Bernea, unul dintre cei mai mari sociologi și filosofi români. 
 

MARȘUL PENTRU VIAȚĂ la Botoșani: "Mamele aduc puterea într-o țară. Unde nu e mama roditoare rămâne pustiu!" FOTO, VIDEO

Meteorologii anunțau pentru sâmbătă vânt și precipitații. Și ca să fie "ca la carte", nori uriași chiar stăteau să cadă peste oraș, îmbufnați a ploaie și a primăvară capricioasă. După mijlocul amiezii, însă, pe toate străzile încep a curge - mai întâi picurat, apoi ca un adevărat potop - mame cu flori și cu prunci în brațe. Gălăgioși și cu chipurile izbucnind precum mugurii, copiii poartă și ei în mâini flori, baloane sau pancarte. Bătrâni albi la chip, bunicuțe locuite de blândețe, adolescenții cu nelipsitul selfie și sumedenie de părinți tineri păzind cu priviri ascuțite nepoței de câțiva anișori.

La ora 14.00, Marșul pentru Viață pornește de la Biserica Buna Vestire și continuă pe traseul str. Octav Onicescu - Biserica Întâmpinarea Domnului (Roset) - Bulevardul Mihai Eminescu - Pietonalul Unirii - str. Cuza Vodă - str. Marchian - Bulevardul George Enescu - Spitalul de Obstetrică și Ginecologie - Biserica Sfânta Treime.
 


La Maternitate, momentul de emoție lasă lacrimă pe obrazul celor tineri. De după ferestre, mamele se agită ca niște păsări în înalt. Fac semne de mulțumire, în timp ce din stradă se scandează din sute de piepturi: Cinste vouă, mamelor! și Doamne, binecuvintează mamele care nasc copii!
 


Alaiul pornește spre Biserica Sfânta Treime, unde mulțimea poposește pentru obișnuita binecuvântare. Surpriza vine de la părintele protopop Lucian Leonte, care anunță că se află acolo și unul dintre medicii Maternității. Tocmai a asistat la o naștere, spune părintele, și medicul este chemat iute înapoi: un alt prunc vine pe lume în sfânta zi de Bunăvestire!

"Am ținut în mâini copii născuți mai devreme, care nu aveau șanse la viață, dar care totuși au trăit câteva ore. Alții au avut o viață minunată. Mulți au renunțat la ei, din anumite motive. Dar acești copii au trăit, inimioara lor a bătut. Să vezi un copil de 600 de grame cum se încăpățânează să trăiască și care luptă pentru viață ca un om mare este o minune. Faptul că sunteți aici, alături de ei, este extraordinar", a spus dr. Carmen Zaboloteanu.

 

Prof. Cătălin Purice, din partea Asociației Părinților pentru Ora de Religie, a reamintit că solidaritatea creștină va fi pusă la încercare și atunci când românii vor fi chemați la referendum. "Suntem alături de dvs. și noi, Asociația Părinților pentru Ora de Religie, mai ales că valorile împărtășite de religie în societate sunt astăzi destul de diminuate la nivel de impact. Coaliția pentru Familie, la care au aderat foarte multe asociații, printre care și noi, APOR, va face posibil ca factorii decizionali să decidă ca în aprilie-mai să aibă loc un referendum. V-am ruga pe toți românii care împărtășiți aceste valori milenare, creștine, să vă alăturați acestui demers constituțional foarte legal, care protejează această familie aflată azi într-o criză accentuată. Mama este, după Dumnezeu, singura care creează. O statistică ne spune că 60 la sută dintre femeile care apelează la avort îl fac la presiuni exterioare ei. E datoria noastră să sprijinim mamele, indiferent de vârsta lor: că sunt adolescente, că sunt necăsătorite, că sunt căsătorite și fac parte dintr-o familie. Noi avem datoria creștină de a ajuta prin faptă, prin cuvânt, prin rugăciune, pentru ca aceste femei să ajungă să se bucure de nașterea de copii".

Emoțiile mulțimii au crescut în momentul în care o mamă a mărturisit că în urmă cu un an a vrut să avorteze copilul pe care acum îl ținea strâns la piept. Suferise o depresie și nu credea că va fi în stare să ducă sarcina până la capăt. "Am în brațe un copil salvat de la avort. Anul trecut pe această vreme eram însărcinată și voiam să fac avort. Acum iată ce minunăție de copil am, care mă luminează în fiecare dimineață, când mă trezesc. Fiind în depresie, am crezut că nu o să mă descurc, dar acum sunt bine, m-am întors și la serviciu. Nu este valoare mai mare pe lumea asta decât viața unui copil și darul pe care ți-l dă Dumnmezeu. Pentru toate mamele: nu trebuie să fie descurajate, chiar dacă treceți printr-un moment greu. Multă rugăciune, foarte multă rugăciune!"

Preotul protopop Lucian Leonte a încheiat Marșul pentru Viață cu un cuvânt de chemare la solidaritate, la valorile creștine, dar care fac diferențe între oameni. "Acest marș este cu adevărat un gest de mare respect pentru aceste mame. Te cutremură gândul prin ce au trecut și cât au fost de puternice să învingă. De aceea este nevoie de susținerea noastră, chiar și sub forma acestui marș, sub forma participării la astfel de situații în familia noastră, la un prieten. Vă rog să interveniți! Sunt mame asupra cărora se face presiune să facă avort. Fie că nu au cele materiale, fie că e jenant pentru părinții acestor mame. Important este copilul, care trebuie salvat! Cunosc bunici ai unor astfel de copii, la început au fost duri cu fetele lor, apoi și-au dat seama că li s-a aprins o lumină în casă prin acel nepot. Și acum cresc ei copiii aceștia, cu multă jertfă, cu multă dăruire, fără un minim sentiment de respingere. Fata și-a urmat viața, școala, munca. Interveniți să salvăm viețile, și a mamei și a copilului. Ieșirea dvs. e o chemare la respect, de susținere a vieții. Viața înseamnă să nu te închizi în tine însuți. Înseamnă că nu te interesează doar propria ta existență și casă, ci aperi și viața altcuiva de cădere, de îndoială, de stări de depresie. Putem face asta, Dumnezeu face minuni dacă ne solidarizăm. Astăzi Maica Domnului a primit în trupul ei pe Fiul lui Dumnezeu. Spune un sfânt că s-a așezat Dumnezeu sub inima Fecioarei Maria, în trupul ei cel preacurat. Orice copil îl așaza Dumnezeu in trupul curat al mamei, sub inima mamei. Dacă L-a pus Dumnezeu acolo, să-l apărăm, să-l protejăm până va rândui Dumnezeu să se nască. Oricine are nevoie de noi, să nu ne uităm la credința lui, la culoarea pielii lui, dacă este bogat sau sărac. Cine salvează viața copiilor are mare răsplată de la Dumnezeu. Să ne gândim, dacă nu ne solidarizăm, pierdem. Pentru tineri, le-aș aminti un cuvânt al Părintelui Teofil Pârâian. Pot avea multe ispite, capcane, prin care să ajungă în astfel de crize: a sintetizat Părintele Teofil: Tinerilor, mântuiți-vă iubirea! Toți tinerii vor iubire: a părinților, iubirea fratelui, a unui prieten, a soțului. Să fie o iubire curată, sfântă, o iubire care sprijină viața. IPS Teofan vă binecuvântează pe toți cei care ați mărturisit astăzi alături de noi pentru mamă, pentru copil, pentru valorile sfinte primite de la Dumnezeu. Mulțumesc autorităților care ne-au ajutat, vă mulțumesc dvs. Vă îndemn, când va fi referendeumul pentru modificarea Constituției, pentru redefinirea corectă a familiei, să nu lipsească nimeni. Pentru că va fi o prezență de enormă importanță pentru viitorul  nostru. Mamele aduc puterea într-o țară. Dacă mamele vor naște copii, copiii rămân și vor stăpâni pământul. Unde nu e mama roditoare rămâne pustiu".
   

Aplauze, binecuvântare, multe îmbrățișări, chicote adolescentine, blândețe de bunică și o împreună  plimbare prin Viață. Așa a fost, sâmbătă, Marșul de la Botoșani. Ca o imensă Biserică în floare. Meteorologii au rămas cu prognozele, norii au pufnit în râsul zecilor de prunci care au invadat, pentru două ore, orașul. VIAȚA merge mai departe!




































 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Marta, eleva de 10 din Botoșani calificată la trei olimpiade naționale: ”Mie îmi place mult România, nu m-aș vedea părăsind tot!”

astăzi, 07:59
1648

Cunoscut pentru învățăturile sale către tineri, regretatul academician Solomon Marcus obișnuia să îi provoace: ”Știu că vrei să afli multe de la mine. Vino și caută! Căut...

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Joi, 28 Martie 2024
1822

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
369

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...