Marii duhovnici, un liant al neamului romanesc

Marii duhovnici, un liant al neamului romanesc
Traim intr-o lume in care dezvoltarea omului a ajuns sa se margineasca la partea materiala, intr-o lume in care lupta pentru existenta si preocuparea pentru consum ne-au departat de fiinta noastra interioara.

 Tot mai grabiti, tot mai acaparati de minunile tehnologiei, tot mai preocupati de tot ce ne ofera societatea de consum, am uitat de unde venim si pentru ce traim, am uitat ca avem suflet. Un suflet care nu poate fi pacalit cu iluzia confortului material, un suflet care are nevoie de traire autentica, de traire profunda, un suflet care are nevoie de apartenenta si de iubire.

 Tragand obloanele luminii interioare, pentru a ne agata de poleiala societatii actuale, fiecare din noi resimtim din plin criza de identitate. A fi roman adauga o apasare in plus la dezorientarea personala: o accentuata criza de identitate nationala. Negand toate valorile care ar trebui sa ne lege, luand in bascalie ideea de patriotism, am ajuns sa ne fie rusine ca suntem romani.

Traind in mijlocul nostru, dar mai apropiati de Dumnezeu prin faptele si credinta lor, marii duhovnici au simtit acest pericol al dezbinarii care ii paste pe romani. Mesajul lor, plin de substanta, nu ar trebui sa fie ignorat de nici unul dintre noi.

Sa nu uitam ca suntem romani


 Slujitor la Manastirea Petru Voda, parintele Iustin Parvu, care a cunoscut asprimea inchisorilor comuniste, intelege cu durere ca "a fi roman" reprezinta astazi o apasare pentru multi. "Tara este batjocorita de conducatori", insa fiecare avem particica noastra de responsabilitate pentru situatia in care ne aflam, fiind "certati" pentru acest lucru:

"Suntem un popor mai dezorientat si mai neunit decat toate cele din jurul nostru. Dumnezeu ne-a dat cele mai frumoase daruri, insa pare peste puterea noastra sa le administram, sa le sporim.

Neamul este dezmembrat si nu mai gasesc oamenii puterea sa se uneasca in acelasi ideal, fiecare se crede mai presus decat aproapele sau, cautand sa-l infunde pe vecin, pe prieten, pe frate", spune parintele Iustin Parvu, indemnandu-ne sa "ne venim in fire", sa nu renuntam la credinta, la traditie, la valorile noastre culturale, la tot ce ne defineste ca neam.

Sa nu uitam sa fim buni


 "Sa nu uitam sa fim buni", ne sfatuieste in scrierile sale parintele Teofil Paraian (1929-2008), simtind pericolul individualismului care acapareaza si societatea romaneasca.

"E o valoare sa fii inteligent, e o valoare sa fii realizat, sa ai o infatisare frumoasa, sa ai o situatie buna. E o valoare sa fii conducator de oameni. Sunt multe valori in lumea aceasta, dar pe masura bunatatii nu exista nimic", spunea parintele.

Oferindu-ne exemplul vietii sale, de om care si-a depasit conditia de nevazator, parintele Teofil Paraian ne indeamna sa cautam in viata bucuria, insa sa nu uitam ca "inainte trebuie fie datoria, apoi sa vina bucuria".

Sa iubim si sa avem incredere in Dumnezeu


 Parintele Arsenie Papacioc (1914 - 2011) a fost un adept al progresului, considerand ca televizorul sau "caii putere" nu reprezinta pericole ca atare, ci modul in care omul uita de sine, devenind robul acestora:

"Omul nu se mai intreaba ce este cu el, de unde vine, incotro se duce si in ce scop. Oare traim doar sa mancam, sa bem si sa ne simtim bine? Trebuie sa ne aflam rostul. Odata ce incepem sa ne punem intrebari, sa ne intereseze, din absenti devenim prezenti in fata lui Dumnezeu", spunea parintele.

 Torturat si el in inchisorile comuniste, parintele Arsenie Papacioc si-a pastrat mereu increderea in "reinvierea neamului romanesc", spunand deseori ca trebuie "sa iubim si sa avem incredere in Dumnezeu".

Sfatul sau, in fata amenintarii globalizarii, a fost de a "a ne pastra identitatea, de a fi mandri ca suntem romani, de a onora acest neam prin tot ceea ce facem".

Puterea din umbra a neamului romanesc

 Mesajele de mai sus reprezinta franturi din invataturile a trei parinti duhovnici, contemporani noua, care au simtit "pe viu" framantarile actuale are romanilor.

Putem adauga numele altor cativa care au intregit vasta opera numita "Scrierile sfintilor parinti romani", aceasta comoara a ortodoxiei noastre: parintele Cleopa Ilie, parintele Arsenie Boca, numit "Sfantul Ardealului", parintele Adrian Fageteanu, parintele Constantin Galeriu, parintele Ilarion Argatu, parintele Dumitru Staniloaie.

Acestia si multi altii, stiuti sau mai putin stiuti, prin ruga, prin jertfa, prin viata si prin scrierile lor, pot fi considerati puterea din umbra a neamului romanesc.


ziare.com

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
9

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
23

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
50

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...