Marcela Motoc aduce "Fata din Curcubeu" la Botoșani!

Marcela Motoc aduce "Fata din Curcubeu" la Botoșani!

 Marcela Motoc în Fata din Curcubeu  

De pe scenele pariziene, pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret Botoșani. Un text de Lia Bugnar și o actriță care a străbătut lumea pentru ca într-un târziu ea, lumea, să încapă în scena unui teatru mic.

În 2013, la Teatrul de l’Orme, Paris - arondismentul 19, cartier în care au locuit cândva Jacques Brel și Edith Piaf, se juca în limba franceză "Fata din curcubeu". One woman show-ul avea să se reia și în România, cu aceeași protagonistă, spectacolul fiind jucat, apoi, și de Tania Popa sau Ilona Brezoianu. Despre "Fata din Curcubeu" se spune că este o pledoarie pentru păstrarea convingerii că totul pe lume are un sens, chiar dacă acesta se prezintă indescifrabil.
  
Pe scena de la Botoșani, cea care aduce povestea Liei Bugnar este actrița Marcela Motoc (foto dreapta). Absolventă a Academiei de Teatru si Film în 1996, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea, a jucat încă din timpul facultății la Teatrul "Bulandra", stabilindu-se apoi la Paris. O vreme călătorește prin China, Vietnam, Tailanda, Berlin, Moscova, Tahiti, Insula Pastelui, Reunion, New York, Tokyo. În anul 2013, la Paris, are loc premiera spectacolului "Fata din Curcubeu", scris si regizat de Lia Bugnar, tradus in limba franceza si produs de actrita Marcela Motoc.

"Fata din Curcubeu" va intra în repertoriul Teatrului pentru Copii și Tineret "Vasilache Botoșani", spectacolul fiind și cel care va relansa Studioul de Teatru pentru Tineret. "Din luna aceasta va începe să funcționeze cu caracter de program anual Studioul de Teatru pentru tineret. Cu mulți ani în urmă, împreună cu colegii mei, am făcut toate diligențele necesare pentru ca această instituție să își schimbe denumirea, din Teatrul de Păpuși Vasilache, în Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache. Nu a fost un moft, sunt multe teatre din țară care au acest generic, ci un interes conceptual. Prin Studioul de Teatru pentru Tineret dorim să aducem pe scena Teatrului Vasilache spectacole care reflectă probleme din realitatea imediată a tinerilor. În urma unor sondaje de opinie în clasele a VIII-a și cele de liceu, au rezultat câteva teme de interes pentru tineri, spre a fi supuse multiplelor forme de dezbatere, una dintre ele fiind spectacolul de teatru. Și anume conflictul dintre generații, violența domestică, orizonturile de așteptare, flagelul viciilor etc.", a precizat Marius Rogojinschi, managerul Teatrului Vasilache. 

Ultima premieră a acestui an va avea loc în perioada 6-22 decembrie, cu patru reprezentații ale spectacolul "Fata din curcubeu", de Lia Bugnar, în interpretarea Marcelei Motoc. "Marcela Motoc este un promotor al teatrului independent. Am convenit ca acest spectacol să intre în repertoriul teatrului nostru, prezentat tinerilor botoșăneni și nu numai. Putem merge și în unități de învățământ, să ne atingem intenția pentru care am propus acest studio de teatru pentru tineret", a adaugat managerul institutiei de cultura.

Dintre proiectele viitoare, Marius Rogojinschi a dezvăluit că chiar în luna ianuarie va avea loc o nouă premieră, "Peripețiile lui Gulliver", de Jonathan Swift, în regia lui Ion Sapdaru și scenografia Mihai Pastramagiu.

Stagiunea viitoare se va deschide cu spectacolul "Fram, ursul polar", în regia lui Toma Hogea. 

Tot pentru anul viitor, în cadrul Studioului de Teatru pentru Tineret, regizoarea Teodora Moraru va monta spectacolul "Avioane de hârtie", de Elise Wilk. "Elise Wilk este o autoare autohtonă, de origine germană, care dezbate problema copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate, despre evoluția, formarea și deformarea personalității, a caracterelor acestor copii undeva în spatele blocului. Scenografia va fi semnată de Gelu Rîșca", a adaugat Marius Rogojinschi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Costel Enache: "Aștept un joc echilibrat"

astăzi, 16:42
20

Costel Enache, antrenorul principal al FC Botoșani, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că se așteaptă la un meci foarte greu duminică, la Mediaș, cu Gaz Metan.„...

Testamentul duhovnicesc al părintelui Paisie Olaru

astăzi, 16:29
24

-Părinte Paisie, ce sfaturi duhovniceşti daţi ucenicilor sfinţiei voastre, care v-au urmat sfaturile şi binecuvântarea? - Să mă pomenească la sfânta rugăciune câ...

Sorin Blejnar, condamnat la 6 ani de închisoare

astăzi, 16:01
139

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat joi pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, la 6 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiuni...