Managerul de la "Vasilache", mesaj pentru actori: "Nu îmi dau demisia, urâţilor". Actorii acuză o "hărţuire morală fără precedent"! VIDEO

Managerul de la "Vasilache", mesaj pentru actori: "Nu îmi dau demisia, urâţilor". Actorii acuză o "hărţuire morală fără precedent"! VIDEO
Actorii cer demisia lui Floricel Aioniţoaei. Floricel Aioniţoaei cere demisia lui Cosmin Andrei şi a lui Ovidiu Portariuc. Primarul Cătălin Flutur aşteaptă demisia lui Floricel Aioniţoaei, managerul Teatrului Vasilache care şi-a suspendat propriii actori. Din păcate, nu este vorba despre un spectacol, nici de vreun pamflet, ci crunta realitate. La Teatrul pentru Copii şi Tineret "Vasilache", din Botoşani, activitatea artistică nu mai este de multă vreme o prioritate, conflictul dintre actori şi managerul instituţiei depăşind pragul de suportabilitate atât pentru publicul spectator, cât şi pentru cei implicaţi – indiferent de ce parte a baricadei se află.
 
"Nu îmi dau demisia, urâţilor"

Pe de o parte, managerul instituţiei a ţinut să le transmită actorilor faptul că nu va renunţa la funcţie, modul în care a făcut-o dând, de altfel, şi nota în care acest conflict a degenerat: "Nu îmi dau demisia, urâţilor".

În cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, Floricel Aioniţoaei a început prin a preciza că instanţa a clasat cauza pentru care i-a fost formulată plângere penală, aşadar, spune managerul, faptele pentru care a fost reclamat "nu există".

"De doi ani, un grup de actori ai Teatrului, condus de fostul consilier local PSD Marius Rogojinschi, şi secondat de Iftode Florin, Ştempel Mihaela şi Rusu Marius, susţinuţi de nişte consilieri locali, Portariuc Ovidiu, PSD, şi Cosmin Ionuţ Andrei, tot PSD, îmi cer zilnic demisia. Aceştia au formulat împotriva mea un mare, mare număr de petiţii şi reclamaţii, şi la Parchet, şi la Consiliul Local, şi la ITM, peste tot, cred că şi la Direcţia Cimitire şi la Direcţia Administrare wc-ee publice au formulat. În urma a doi ani de cercetări, Parchetul de la Suceava emite două ordonanţe, 460, din 22.04.2016, şi Ordonanta 91/II/2/2016 din 26. 05.2016, care clasează cauza întrucât nu există faptele semnalate de ei", a precizat Floricel Aioniţoaei, managerul Teatrului "Vasilache". 

Aioniţoaei acuză faptul că vinovat de situaţia creată ar fi fostul viceprimar Cosmin Andrei, în prezent consilier local PSD, "care din funcţia de viceprimar s-a subrogat Consiliului Local şi a formulat o plângere penală în numele Consiliului Local. Aceasta este consemnată în ambele ordonanţe ale procurorului. Acest fals a dus la emiterea a două dispoziţii de numire şi două de suspendare emise de primarul Portariuc, tot substituindu-se în drept atribuţiilor CL". 
 
Mai exact, Floricel Aioniţoaei cere demisia lui Ovidiu Portariuc şi a lui Cosmin Andrei, întrucât, spune managerul Teatrului, "joaca doar cu mine a costat Consiliul Local, fără ca Consiliul Local să fie informat, fără să existe o faptă adevărată, a costat cam 95.000 de lei, bani care s-au plătit. Un kilometru de stradă. Nimeni nu cere demisia lui Portariuc şi Andrei. Cine va plăti această sumă, de la cine va fi recuperată, cine are curajul să întrebe CL cine va plăti această sumă?". 


Dispus să accepte suspendarea contractului dacă...

În consecinţă, Floricel Aioniţoaei solicită Consiliului Local Botoşani constituirea unei comisii care să analizeze petiţiile angajaţilor Teatrului, situaţie în care ar fi de acord cu suspendarea contractului pe o perioadă determinată, fără plata unor despăgubiri.

"Doar dacă această comisie ia în considerare un element pe care toate celelalte comisii de expertiză l-au ignorat: spectacolul familiei Dobrescu, socrii lui Iftode, "Cartoon - Desen animat", spectacol cu premieră în anul 2000, pe scena Teatrului Vasilache, pentru al cărui scenariu a fost plătită atunci suma de două milioane de lei. Toate acestea le solicit public şi aştept ca Consiliul Local să ducă la îndeplinire solicitarea actorilor. În caz că nu se dovedeşte reală plângerea lor, solicit Consiliului Local să îmi apere interesele, aşa cum eu am apărat interesele Consiliului Local până acum. Până atunci, nu-mi dau demisia, urâţilor!", a încheiat Floricel Aioniţoaei. 


Suspendarea... e în aer!

Despre suspendarea contractelor de muncă în cazul a şase angajaţi, managerul Teatrului "Vasilache" spune că măsura a fost pe perioadă determinată, însă nu a reuşit să explice exact prevederile legale în baza cărora a fost luată această "pedeapsă", menţionând doar că "o să argumentez în curând. Este luată decizia şi va fi o motivare".

"Suspendarea a fost pe o perioadă determinată, ea a expirat pe data de 8 septembrie, ora 9.45, acea suspendare a contractului a fost ca urmare a unei neîndepliniri a unei dispoziţii a managerului. Suspendarea contractului de muncă poate fi aplicată sub formă de pedeapsă. Este identică cu absenţa nemotivată de la serviciu. Nu credeţi că angajaţii Teatrului trebuie să îşi facă datoria pentru banii pe care îi iau?", a precizat Aioniţoaei, făcând o paralelă între suspendarea actorilor şi propria sa suspendare. "Când am fost suspendat, eu am fost suspendat în baza formulării unei plângeri penale de către nişte oameni care nu erau angajatorii mei, a unor terţi în contractul meu de muncă. Eu am fost şi sunt angajatul Consiliului Local, care este izvorul de drept şi de decizie în cadrul acestui contract. Conform Legii 215, primarul este persoana împuternicită de lege să reprezinte interesele Consiliului Local".

De altfel, actorii solicită în continuare ca măsura suspendării să fie motivată legal. "Vă rog să îmi prezentaţi: articolul, alineatul de lege în baza căruia mi-aţi suspendat contractul de muncă din data de 6.09.2016 şi până la data de 8.09.2016, orele 9.45", se arată într-o adresă pe care actriţa Mihaela Ştempel a înaintat-o conducerii instituţiei, adresă rămasă, însă, fără răspuns.


"Plec din teatru!"


De partea cealaltă, fostul manager interimar, actorul Florin Iftode, anunţă că actorii îşi menţin solicitarea de demisie a lui Floricel Aioniţoaei, pentru "prejudicii grave de imagine aduse instituţiei şi autorităţilor locale prin furtul artistic de la ProTV (emisiunea "Românii au talent", nota red.), şi nu numai. Apoi s-au mai adunat suspendări ilegale, decizii haotice".
 
"Deja facem demersuri la ITM, am pregătit o plângere. Vom vedea ce vom face în continuare. S-ar putea să ajungem şi noi în tribunal. Pentru noi este prea mult. Şi nu vorbesc în numele meu personal sau doar în numele colegului meu, ci în numele colegilor mei de la teatru. Cred că suntem tot colectivul", a adăugat actriţa Mihaela Ştempel. 

Conflictul nu este nici pe departe aproape de final. Urmează un nou proiect de demitere a managerului, urmează alte plângeri penale ce vor fi formulate de către actori. Cât despre viitorul Teatrului Vasilache, în cazul în care instituţia va rămâne sub conducerea actualului manager? "Plec din teatru", este mesajul formulat de Mihaela Ştempel. 

"Noi aşteptăm şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lunii, pentru că domnul Cosmin Andrei a început un proiect pentru o hotărâre de Consiliu Local privind demiterea lui. Ce vom face până la urmă? Din punctul meu de vedere, cred că plec din teatru. Şi nu numai eu, vă rog să mă credeţi. Este dureros, de când s-a întors suntem aşa cum ne vedeţi acum. În certuri şi scandaluri. Certuri, adrese, note, o hărţuire morală fără precedent", este mesajul de final al actorilor Teatrului pentru Copii şi Tineret "Vasilache" Botoşani. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
535

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
77

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
96

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...