Maica stareță Teofana Scântei împlinește 83 de ani. La mulți ani!

83 de ani de viață binecuvântată și 48 de ani de stăreție la Mănăstirea Vorona! O călugăriță minunată, care a stat departe de laude și publicitate. O persoană care a trăit în exemplul smereniei marilor părinți ai pustiei. Numele sfinției-sale, păstrat în cronici, pisanii și-n inimile noastre, se tâlcuiește simplu: Teofana Scântei de la Vorona.

Maica stareță Teofana Scântei împlinește 83 de ani. La mulți ani!

Maica Teofana s-a nascut la 30 iunie 1934, in satul Chiscareni - Saveni, fiind al saptelea copil al evlaviosilor crestini Costache si Maria Scantei, primind la Sf. Botez numele Fevronia. La 9 mai 1942, pe cand avea numai opt ani, a fost dusa de tatal sau la Manastirea Agafton si incredintata monahiei Mitrodora Savel, care i-a devenit indrumatoare in viata duhovniceasca si care s-a ocupat in mod deosebit de educatia ei.

In Manastirea Agafton a continuat scoala inceputa in satul natal, in acelasi timp lucrand la atelierul de covoare al manastirii si la celelalte ascultari comunitare. In anul 1948 a devenit rasofora, in vremea staretiei Arhimandritei Evelina Honceru. In anul 1949, cu binecuvantarea Mitropolitului Sebastian Rusan, a fost transferata la Manastirea Rasca, care se transformase din manastire de calugari in manastire de calugarite, condusa de o maica din Agafton, Stareta Nimfodora Baltag.

Manastirea depindea de Staretul Slatinei, Arhimandritul si Duhovnicul de pioasa amintire Cleopa Ilie. In 1959, Decretul 410 a scos din manastiri nenumarati calugari si calugarite. Printre acestia s-a numarat si maica Teofana, care a fost silita sa paraseasca Manastirea Rasca la 7 decembrie 1959. Cuvintele sunt prea sarace pentru a arata suferinta resimtita de monahi in acea situatie. Mai circula inca acele cantari de jale ale monahilor trimisi printre straini, fara nici un sprijin, in zile grele de iarna, multi dintre ei neavand nici hrana, nici adapost, nici cunoscuti, nici prieteni, nici bani.

Noua ani a luptat maica Teofana departe de manastirea unde-si facuse fagaduintele calugaresti. Impreuna cu alte cateva calugarite a lucrat la Filatura de in si canepa din Falticeni.

Revenirea la manastire s-a intamplat, dupa cum marturiseste maica Teofana, printr-o minune. In plin regim comunist, cand Decretul 410 inca mai tinea manastirile goale, in anul 1968 s-a reinfiintat Manastirea Vorona, prin staruinta P.F. Patriarh Justin Moisescu, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei.

La 10 ianuarie 1969, maica Teofana a fost numita stareta a Manastirii Vorona.

Concomitent cu lucrarea gospodareasca, maica Teofana a urmat Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt in perioada 1979 - 1984. In anii de staretie ai maicii Teofana, P.F. Patriarh Teoctist a aratat o grija deosebita manastirii care l-a primit pe cand era copil de 14 ani. Si in vremea pastoririi Prea Fericirii Sale, ca si in ultimii ani, numeroase delegatii ale Bisericii Ortodoxe, ca si ale altor Bisericii si confesiuni, au poposit in aceasta manastire.

La implinirea a 80 de ani, in urma cu trei ani, Patriarhul Daniel a rostit cuvinte alese: "Între multele amintiri frumoase din Moldova, evocăm cu bucurie persoana maicii stareţe Teofana: chip luminos şi fire energică, ospitalieră şi harnică, având darul moldav al povestirii şi înţelepciune de Pateric. De asemenea, ne amintim cu preţuire de momentul hramului Mănăstirii Vorona din 7 – 8 septembrie 2005, când vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist a fost prezent la Proclamarea canonizării Sfântului Onufrie de la Vorona. Atunci, chilia în care Patriarhul a vieţuit în tinereţe ca frate în această mănăstire, între anii 1929-1931, a fost inaugurată ca muzeu, iar pe zidul ei exterior a fost amplasată o placă memorială. Astăzi, la sărbătoarea binecuvântată, de împlinire a 80 de ani de viaţă şi de multă activitate misionară, aflate sub semnul rodirii binecuvântate şi împlinite în statornica slujire a Mănăstirii Vorona, adresăm Preacuvioasei Maici stareţe, Stavrofora Teofana, doriri de sănătate, pace, bucurie şi mult ajutor sfânt de la Dumnezeu în viaţa şi activitatea ei. Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Dăruitorul vieţii şi al tuturor binefacerilor, să-i dăruiască în continuare maicii stareţe Teofana aceeaşi râvnă şi înţelepciune de a sluji monahismul românesc! Întru mulţi şi fericiţi ani, Preacuvioasă Maică Stareţă!".

Patriarhi ecumenici, patriarhi apostolici, ierarhi din toata cuprinderea ortodoxa, reprezentanti ai unor confesiuni, demnitari politici, scriitori au admirat aceasta manastire tihnita, smerita si mareata in acelasi timp.

Stavrofora Teofana Scantei, o calugarita minunata, care a stat departe de laude si publicitate. O persoana care a trait in exemplul smereniei marilor parinti ai pustiei. Numele sfintiei-sale, pastrat in cronici, pisanii si-n inimile noastre, se talcuieste simplu: Teofana Scantei de la Vorona.

La aniversarea a 83 de ani, ne alăturăm tuturor celor care îi urează Maicii Teofana Scântei La mulți ani binecuvântați, sănătate și bucurii duhovnicești!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
1655

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
740

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1212

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...