Liceul de Artă "Ştefan Luchian", la Festivalul Judeţean de Teatru Francofon "Parole et Théâtre"

Liceul de Artă "Ştefan Luchian", la Festivalul Judeţean de Teatru Francofon "Parole et Théâtre"
Vineri, 30 mai 2014, a avut loc la Teatrul "Mihai Eminescu" ediţia a IV-a a Festivalului Judeţean de Teatru Francofon "Parole et Théâtre", la care elevii Liceului de Artă "Ştefan Luchian" au obţinut importante premii, ca o recunoaştere a muncii lor şi a cadrului didactic coordonator.

"Teatrul n-are a face nici cu vreo clădire anume, nici cu un text, nici cu actorii, nici cu forme sau stiluri. Esenţa teatrului se află într-o formă de mister numit "clipa de faţă", afirma despre teatru Peter Brook. "În teatru este vorba despre viaţă. Acesta este punctul de pornire şi nu există nimic mai important".

Teatrul este viaţă filtrată, în primul rând, prin prisma imaginaţiei dramaturgului, care trasează conturul şi-i conferă unicitate prin culoare. Apoi viaţa este (re)conturată de regizor, scenarist şi, nu în ultimul rând, de actori, care, metaforic spus, îşi petrec viaţa conducând imaginaţia spectatorilor pe drumuri pe care aceştia n-ar crede că o pot conduce singuri.

Pentru că, se ştie, cuvântul "actor" este derivat din limba latină din substantivul masculin actor (feminin, actrix), din verbul agere "a face, a întreprinde, a petrece timpul" + sufixul "-or" cel care realizează acțiunea indicată de radical". O altă alternativă ar fi substantivul din limba greacă (polytonic|ἂκτωρ) aktor, "conducător", derivat din verbul (polytonic|ἂγω) agō, "a conduce" sau "a îndruma, a orienta, a aduce".

Vineri, 30 mai 2014, a avut loc la Teatrul "Mihai Eminescu" ediţia a IV-a a Festivalului Judeţean de Teatru Francofon "Parole et Théâtre", la care elevii Liceului de Artă "Ştefan Luchian" au obţinut importante premii, ca o recunoaştere a muncii lor şi a cadrului didactic coordonator.

Organizatorii Festivalului au fost Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani, Societatea Culturală "Arlechin" Botoşani, Inspectoratul şcolar Judeţean Botoşani şi Centrul de Limbi Străine şi Multilingvism Botoşani, care au meritul deosebit de a promova arta şi de a educa gustul pentru adevăratele valori într-o lume ameninţată de ritmul agresiv al banalului.

La secţiunea "liceu" au participat elevi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" (doua piese), Colegiul Economic "Octav Onicescu" şi Liceul de Artă "Ştefan Luchian", din Botoşani.

Trupa "Les folâtres", de la Liceul de Artă "Ştefan Luchian", coordonată de profesor Luminiţa Pîrvu,  a dat dovadă de profesionalism şi sensibilitate, piesa pusă în scenă fiind "Le malade imaginaire", ultima creaţie a lui Moliere, şi a fost distinsă cu următoarele premii:
- Teatru
Premiul I pentru cel mai bun spectacol
Premiul I, pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - Mara Bucşinescu
Premiul II pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - Mădălina Maxim
Premiul III, pentru cel mai bun actor în rol secundar - Cristian Midoune

- Poezie
Premiul II - Diana Cojocariu, care a recitat poemul "Tristesse", scris de Alfred de Musset.

În afara concursului, au urcat pe scenă elevi care au interpretat piese muzicale la chitară – Tudor Lăzăruc, şi flaut – Alexandra Mahu şi Dayana Iacob.

Andreea Podovei, elevă în clasa a V-a, a interpretat vocal  Indila – "Derniere danse".

Multă lume se întreabă: "De ce, dacă noi jucăm în mod natural niște roluri, avem nevoie de teatru?". Considerăm că  Festivalului Judeţean de Teatru Francofon "Parole et Théâtre" a reuşit să răspundă acestei întrebări. Spectatorii au învăţat că teatrul are menirea de a crea o oglindă socială, o reflectare care reproduce exact sau caricaturizează societatea, care ne permite să înțelegem mai bine imperfecțiunile sale. Teatrul şterge graniţele sociale, geografice, materiale, singura diferenţă dintre oameni fiind aceea că unii au rolul de actori, ceilalţi – de spectatori. Dar, permanent şi imperceptibil, rolurile se pot schimba între participanţi, pentru că Viaţa este o scenă.

(Comunicat de presa)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalului Filmului European ajunge la Botoșani (Cinema „Unirea”) în perioada 10-12 mai cu filme despre libertate!

astăzi, 20:00
21

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie,Festivalul Filmului European este organizat ...

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
33

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
80

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...