LAUDATIO pentru profesorul ARTUR BĂLĂUCĂ!

LAUDATIO pentru profesorul ARTUR BĂLĂUCĂ!
Şcoala matematică botoşăneană se remarcă an de an prin rezultate de excepţie la concursurile de matematică. În obținerea acestor rezultate un rol important l-a avut profesorul de matematică Artur Bălăucă.

De-a lungul celor 40 de ani de activitate, elevii pregătiți de profesorul Artur Bălăucă au obținut 1036 de premii și mențiuni la olimpiadele și concursurile de matematică, fie ele județene, interjudețene, naționale sau internaționale.

Reprezentative pentru cariera domniei sale sunt cele trei medalii obținute la Balcaniadele de Matematică pentru Juniori de elevii: Ioana Mihăilescu (Medalia de Aur, 2002), Daniel Hurmuz (Medalia de Argint, 2004) și Cezar Chirilă (Medalia de Bronz, 2000). Pe lângă aceștia, profesorul Artur Bălăucă a pregătit încă 11 elevi ce s-au calificat în lotul național de juniori pentru Balcaniadele de Matematică.

La etapele naționale ale Olimpiadelor de Matematică a obținut prin elevii domniei sale: 15 premii I, 19 premii II, 11 premii III, 29 de mențiuni și 16 premii speciale. La concursurile interjudețene, elevii domniei sale au obținut 394 de premii și mențiuni iar la etapele județene ale Olimpiadelor de Matematică a obținut 360 de premii și mențiuni.

Elevi ai domniei sale sunt acum personalități de renume în țară și în străinătate, ce activează în diverse domenii: matematică, medicină, economie, fizică, chimie, informatică, etc.

Rezultatele de excepţie menţionate au contribuit la creşterea imaginii Municipiului Botoşani pe plan naţional şi internaţional.

Profesorul Artur Bălăucă este cunoscut la nivel național și pentru cărțile ce vin în sprijinul activităților cu elevii. Amintim aici seriile: Mate BT - Auxiliare la manualele alternative (serie ce apare, anual, din 1997) și Mate BT – Olimpiade, concursuri și centre de excelență (serie ce a ajuns la ediția a V-a), ambele dedicate școlarilor din învățământul preuniversitar. În alcătuirea acestor cărți domnia sa a avut fructoase colaborări cu profesori de matematică din orașul Botoșani și din țară, precum și cu elevi și  studenți.

Pentru activitatea sa didactică și pentru performanțele obținute cu elevii, profesorul Artur Bălăucă a fost distins cu: Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, acordat de Președintele României (2000); Diploma Gheorghe Lazăr, clasa I (2005); Diploma de excelență pentru învățământ preuniversitar oferită de S.S.M.R. (2009); Diploma și trofeul de excelență oferite de Filiala Botoșani a S.S.M.R. (2012).

Profesorul Artur Bălăucă a îndeplinit funcția de președinte al Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România în perioada 1997-2010. Din această poziție a revigorat viața matematică botoșăneană, în special prin organizarea a treisprezece ediții a Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu", desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani și Consiliul Județean Botoșani. La acest concurs participă anual peste 250 de elevi din clasele IV-XII din aproximativ cincisprezece județe ale țării. Președintele concursului a fost, în perioada 2001-2012, prof. univ. dr. Dan Brânzei, geometru de talie internațională.

Matematicianul Dan Brânzei scria despre profesorul Artur Bălăucă: "Socotim că primul autor, Artur, este exemplu frapant de brad care rămâne verde, indiferent de vremuri. Un şcolar român care nu a auzit de el credem că: ori este un mare muzician în devenire, ori este surd complet. Este greu să nu fi aflat de numeroşii matematicieni olimpici izvorâţi din şcoala botoşeneană la care slujeşte sau de cititorii cărţilor sale, care se coc în seturi complete spre toamnele fiecărui an". [Din prefața cărții: Artur Bălăucă, Alexandru Negrescu și col., Matematică. Teme pentru activități opționale, Editura Taida, Iași, 2005.]

Considerăm că acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani domnului profesor Artur Bălăucă constituie o datorie morală și un act de recunoaştere a valorilor locului, impuse la cel mai înalt nivel pe plan naţional.


Filiala Botosani a Societatii De Stiinte Matematice din Romania

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
37

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
127

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...

Triumf botoșănean în Polonia: Trofeul festivalului și Premiul pentru cea mai bună actriță! (Foto)

astăzi, 09:54
70

Teatrul Pentru Copii și Tineret „Vasilache” (Studioul de Teatru pentru Tineret) a participat în această perioadă la Festivalul Internațional de Teatru Sitfy Polonia.Aflat la ...