Lansare de carte: "Stând la răscruce - Incursiune în muzica afro-americană", de Spiridon Orlovschi

Lansare de carte: "Stând la răscruce - Incursiune în muzica afro-americană", de Spiridon Orlovschi

Sfârșitul acestei săptămâni aduce un eveniment cultural inedit. Cartea "Stând la răscruce - Incursiune în muzica afro-americană", de Spiridon Orlovschi, va fi lansată sâmbătă, 20 octombrie 2018, de la ora 11:00, în Sala Oglinzilor a Muzeului Județean Botoșani. 

Lucrarea reprezintă o sinteză a fenomenului muzical elaborat de populația de origine afro-americană, concentrând prezentări ale curentelor blues, soul, reggae și ale ramurilor corespondente acestora, fiind o cronologie a apariției și a dezvoltării lor. 

De asemenea, fiecare stil este detaliat prin cronici ale albumelor reprezentative lui, ele constituind o introducere în acest curent "mai puțin abordat în România din cauza lipsei de informații acreditate", precum susțin organizatorii.

„Stând la răscruce” este o încercare de a clarifica originile, dezvoltarea și afirmarea acestei sfere muzicale, a cărei influență rămâne decisivă asupra muzicii moderne, reprezentând o cotitură în arta secolului trecut și nu numai. 

"Pe cititorul de rând, necunoscător al genului musical, îl poate trimite în arhivă pentru a căuta muzica propusă în carte și îl poate face curios pentru audiție. Iar pentru cititorul cunoscător de blues, este o reamintire plăcută a unor interpreți, discuri și piese muzicale de mult uitate. În acestă carte recunoștem pasiunea pentru citit, cercetat, ascultat,  într-un cuvânt: documentare", spune Relu Oneaga, de la Memorialul Ipotești, apropiat al autorului cărții.

"Titlul ne amintește de o legendă, de perioada în care Robert Johnson (1911-1938), cântăreț  și talentat compozitor american de culoare, a trăit doar 27 de ani, dar prin muzica care a compus-o, prin  abilitățile  lui de chitariast a rămas în memoria celor care au urmat după el, muzica lui a influențat generații de muzicieni după moartea lui. Robert Johnson era un cântăreț itinerant. La un moment dat, a ajuns la o intersecție de drumuri din Mississippi. Neștiind pe ce drum să apuce, el s-a rugat, și-a vândut sufletul Diavolului, la schimb cu inspirația de a alege calea, care îl duce spre succesul de mai târziu. De aici vine și denumirea de "Stând la răscruce" (Crossroads)", explică Relu Oneaga.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Handbal masculin: CSM Botoșani – CSM Vaslui, scor 19-33

Luni, 12 Noiembrie 2018
358

Meciul CSM Botoșani – CSM Vaslui, de sâmbătă, 10 noiembrie, s-a încheiat cu scorul de 19-33 (9-18). Cu toate că botoșănenii sperau la victorie, iar echipa adversară le-a ...

Antrenorul Leonard Bibirig: "Ne așteaptă o etapă dificilă, la Botoșani. Sunt mult mai competitivi"

Marţi, 6 Noiembrie 2018
827

Antrenorul echipei vasluiene de handbal masculin, Leonard Bibirig, fost antrenor al lotului național în această categorie, a precizat că se așteaptă la un meci dificil cu botoșănenii. Ech...

Leonard Bibirig și CSM Vaslui vin în Polivalentă pentru un duel cu CSM Botoșani

Sâmbătă, 3 Noiembrie 2018
648

După meciul cu Bacău, finalizat cu un scor foarte strâns, echipa botoșăneană de handbal masculin trebuie să înfrunte deținătoarea primului loc în clasamentul Diviziei A. Disputa CSM II...