Lansare de carte: "Stând la răscruce - Incursiune în muzica afro-americană", de Spiridon Orlovschi

Lansare de carte: "Stând la răscruce - Incursiune în muzica afro-americană", de Spiridon Orlovschi

Sfârșitul acestei săptămâni aduce un eveniment cultural inedit. Cartea "Stând la răscruce - Incursiune în muzica afro-americană", de Spiridon Orlovschi, va fi lansată sâmbătă, 20 octombrie 2018, de la ora 11:00, în Sala Oglinzilor a Muzeului Județean Botoșani. 

Lucrarea reprezintă o sinteză a fenomenului muzical elaborat de populația de origine afro-americană, concentrând prezentări ale curentelor blues, soul, reggae și ale ramurilor corespondente acestora, fiind o cronologie a apariției și a dezvoltării lor. 

De asemenea, fiecare stil este detaliat prin cronici ale albumelor reprezentative lui, ele constituind o introducere în acest curent "mai puțin abordat în România din cauza lipsei de informații acreditate", precum susțin organizatorii.

„Stând la răscruce” este o încercare de a clarifica originile, dezvoltarea și afirmarea acestei sfere muzicale, a cărei influență rămâne decisivă asupra muzicii moderne, reprezentând o cotitură în arta secolului trecut și nu numai. 

"Pe cititorul de rând, necunoscător al genului musical, îl poate trimite în arhivă pentru a căuta muzica propusă în carte și îl poate face curios pentru audiție. Iar pentru cititorul cunoscător de blues, este o reamintire plăcută a unor interpreți, discuri și piese muzicale de mult uitate. În acestă carte recunoștem pasiunea pentru citit, cercetat, ascultat,  într-un cuvânt: documentare", spune Relu Oneaga, de la Memorialul Ipotești, apropiat al autorului cărții.

"Titlul ne amintește de o legendă, de perioada în care Robert Johnson (1911-1938), cântăreț  și talentat compozitor american de culoare, a trăit doar 27 de ani, dar prin muzica care a compus-o, prin  abilitățile  lui de chitariast a rămas în memoria celor care au urmat după el, muzica lui a influențat generații de muzicieni după moartea lui. Robert Johnson era un cântăreț itinerant. La un moment dat, a ajuns la o intersecție de drumuri din Mississippi. Neștiind pe ce drum să apuce, el s-a rugat, și-a vândut sufletul Diavolului, la schimb cu inspirația de a alege calea, care îl duce spre succesul de mai târziu. De aici vine și denumirea de "Stând la răscruce" (Crossroads)", explică Relu Oneaga.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Un nou început pentru CSM Botoșani, în linie dreaptă către retur

Joi, 17 Ianuarie 2019
589

Anul 2019 se arată plin de provocări pentru echipa botoșăneană de handbal, CSM Botoșani. Pe de o parte, obiectivul principal al lotului, după cum susține președintele acestuia, este ocuparea ...