Lansare de carte: "Flori duhovniceşti în pustiul comunist - Mărturisitori botoşăneni", de Ieromonah Siluan Antoci

Lansare de carte: "Flori duhovniceşti în pustiul comunist - Mărturisitori botoşăneni", de Ieromonah Siluan Antoci
Miercuri, 6 aprilie 2016, la ora 18.00, în Sala de Festivităţi a Protopopiatului Botoşani va avea loc, în prezenţa autorului, lansarea cărţii "Flori duhovniceşti în pustiul comunist - Mărturisitori botoşăneni", vol. 1, scrisă de Ieromonah Siluan Antoci.

Lucrarea este închinată monahilor şi monahiilor care au vieţuit în unele mănăstiri de pe meleagurile Botoşanilor şi care, prin exemplul vieţii lor, "ca nişte adevărate flori cu duhovnicească mireasmă, au înflorit prin mărturisirea lor în Biserica lui Hristos, într-o perioadă când aceasta era pustiită şi prigonită de regimul comunist ateu".

În acest prim volum sunt prezentate vieţile a şapte părinţi monahi, patru monahii şi a unei surori, cu toţii nevoitori în mănăstiri renumite de pe meleagul botoşănean: Mănăstirea Cozancea, Mănăstirea Vorona şi Mănăstirea Agafton. "Răbdători în chinuri, umilinţe şi permanent urmăriţi de agenţii Securităţii, aceşti părinţi ai noştri au păstrat tăcerea, s-au rugat în taină pentru toţi şi nu s-au depărtat de slujirea la care au fost chemaţi, ci şi cu mai multă osârdie s-au pus pe sine în slujba Bisericii şi a aproapelui", ne spune autorul cărţii.

Născut în satul Stăneşti, comuna Lunca, din judeţul Botoşani, Ieromonahul Siluan Antoci a intrat în monahism în anul 1995, la Mănăstirea Pângăraţi, Neamţ, unde a rămas până în anul 2012, când a venit la Mănăstirea Agafton. În prezent, este stareţ al Mănăstirii "Sfânta Cruce" din Brusturi (Neamţ), locaş cunoscut şi sub numele de Mănăstirea Eroilor, deoarece a fost ridicat în mijlocul unei păduri, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte.



În 2010, Ieromonanul Siluan Antoci a mai publicat o carte-document, recunoscând că a fost inspirat de exemplul unei mătuşi, maica Maria Andrei, izgonită din mănăstire în 1959. Nu uită chinul maicii Maria Andrei şi, intrat în monahism, începe o cercetare asiduă a anilor de jertfă, rezultatul muncii sale fiind volumul apărut la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dedicat suferinţelor prin care a trecut Biserica Ortodoxă Româna în timpul regimului comunist (1948-1989): "Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist".

Citeste si MĂRTURISIRI: Despre Părintele IUSTIN PÂRVU, cu Ieromonahul Siluan Antoci, de la Mănăstirea Agafton

Ieromonah SILUAN ANTOCI, de la Manastirea Agafton: "Trebuie sa ascultam mai des Imnul national. Eu cred ca dormim!"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Marta, eleva de 10 din Botoșani calificată la trei olimpiade naționale: ”Mie îmi place mult România, nu m-aș vedea părăsind tot!”

astăzi, 07:59
1934

Cunoscut pentru învățăturile sale către tineri, regretatul academician Solomon Marcus obișnuia să îi provoace: ”Știu că vrei să afli multe de la mine. Vino și caută! Căut...

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Joi, 28 Martie 2024
1849

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
369

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...