Lansare de carte la Bibliotecă – Integral “Opere”, autor Lucian Valea

Lansare de carte la Bibliotecă – Integral “Opere”, autor Lucian Valea
Miercuri, 16 octombrie, începând cu ora 14.00, Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu Botoşani organizează la Sala de lectură lansarea integralei "Opere",  de Lucian Valea.

Evenimentul va fi moderat de Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Mihai Eminescu. Invitaţi sunt scriitorii Ioan Pintea, Mircea Măluţ, Gellu Dorian, Lucian Alecsa şi Nicolae Corlat, care vor împărtăși din experiența lor literară alături de Lucian Valea, în perioada în care poetul a trăit la Botoșani și Darabani.

Poetul și istoricul literar Lucian Valea s-a născut  pe 4 martie 1924, în localitatea Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud, și s-a stins fulgerător din viață, pe  4 aprilie 1992, la Bistrița.

Lucian Valea debutat în anul 1939, la ziarul Tribuna, cu un poem dedicat poetului Ion Moldoveanu, iar editorial în 1941, cu placheta "Mătănii pentru fata ardeleană".

În 1942-1944 lucrează ca redactor la Gazeta Transilvaniei şi în 1945-1946 ca profesor la Năsăud. În 1943 se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti, dar e încorporat şi trimis la Şcoala de Ofiţeri de Rezervă din Câmpulung.

 Între 1945 şi 1949 urmează Facultatea de Litere şi Filosofie, iar în 1950 este arestat pe motive politice şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, dar execută numai 5 ani, pe şantierul-penitenciar Oneşti-Baraj. După eliberare lucrează ca muncitor necalificat, metodist, profesor secundar la Timişoara, lector universitar la Bacău (1962-1963).

În 1963 ajunge la Darabani, unde este profesor secundar și unde rămâne trei ani, până în 1966, când este angajat muzeograf la Muzeul Regional Suceava, insa în anul următor se întoarce la Darabani, pe postul de profesor (1967-1969).
În această perioadă este numit director al Casei Judeţene a Creaţiei Populare Botoșani, apoi al Şcolii Populare de Artă, funcţionând aici până în 1971, interval în care iniţiază şi organizează, la Botoşani şi Miorcani, Colocviile "Ion Pillat", punându-și astfel amprenta pe destinul literar al multor scriitori botoșăneni.

Lucian Valea nu a apucat să-şi vadă tipărite toate manuscrisele.

Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul Consiliului Judeţean, a tipărit cărţile scriitorului Lucian Valea în şase volume, într-o ediţie îngrijită de poetul şi criticul literar Mircea Măluţ, prieten al lui Lucian Valea.

Cele şase volume îl prezintă pe Lucian Valea ca poet, istoric și critic literar, editarea operei având și un caracter reparatoriu pentru destinul literar al unui scriitor complet, dar prea puțin cunoscut în profunzimile sale creatoare.

 

LUCIAN VALEA

Intoarcerea langa pamant

Eu n-am primit viata cu maslin
Si nici nu m-am rugat de mantuire,
Dac-am gemut de dor si razvratire,
Stiam sa sorb din visuri ca din vin.

N-am vrut sa plang, desi in coltul genei,
0 lacrima imi tremura cu ura,
Nu mi-a incremenit tacerea-n gura
Si nici senin n-a curs din varful penei.

Am fost asa cum sunt - nebun ori zeu -
Dar mi-am avut in cer infipt-o stea.
Ce-i de-o sa ma barfeasca cineva
Ca m-am luat de piept cu
Dumnezeu?

M-a ars destinul neamului la os
Si mi-a-mplantat in carne - crez - revolta.
Iubeam mai mult pamantul decat bolta,
De-aceea sufletu-i dadeam prinos.

Asa trec,
Doamne-n vreme, biet zalud,
Simtind ca-mi suie neamu-n vis cat veacul
Nu mai astept decat sa trec
Feleacul,
Sa mor printre tarani la
Nasaud. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beat și cu tupeu: A refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei!

astăzi, 10:27
126

Botoșăneanul în vârstă de 38 de ani a fost tras pe dreapta, rezultatul etilotestului indicând starea de ebrietate a șoferului. Cu toate acestea, bărbatul a refuzat recoltarea&nb...

Conferința "1918: victoria geografiei asupra istoriei nedrepte", la Biblioteca Județeană "Mihai Eminescu" Botoșani

astăzi, 10:04
26

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii "Mihai Eminescu" inițiază seria de conferințe dedicate Unirii de la 1918, simbolic, în data de 27 martie, câ...

Avertisment pentru conducătorii auto! Ninsori abundente în Moldova!

astăzi, 09:54
411

Dacă plecați la drum, asigurați-vă că aveți asupra voastră un număr de telefon la care să aflați datele actualizate despre starea vremii și a carosabilului.Începând din noap...