Lansare de carte: Camelia Răileanu, "Întoarcerea din Iad"

Lansare de carte: Camelia Răileanu, "Întoarcerea din Iad"

Vineri, 18 ianuarie 2019, de la ora 16.30, botoșănenii sunt invitați la lansarea cărții "Întoarcerea din Iad", de Camelia Răileanu. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Județeană "Mihai Eminescu", secția împrumut carte copii.

Născută la Botoșani, Camelia Răileanu (24 iunie 1969 – 2 martie 2002) a absolvit Facultatea de Litere în cadrul Universității "Al. I. Cuza" Iasi. A publicat volumele de poezie "Dimineața cercului" (1998) și "Cântec pentru cei nesinguri" (1999). Prezentul volum este curgerea zbuciumată a ultimilor 4 ani din viață, o confesiune răscolitoare a unui spirit energic, îndrăzneț și hiperlucid, aflat sub iminența sfârșitului. Jocul de-a moartea din prezentul crunt, expresie a individualității, alternează cu jocul de-a viața din momentele trecutului evocat, în care autoarea devine vocea unei colectivități – tineretul din anii premergători Revoluției din ’89. În fiecare se află sinceritate, lirism, autoironie, erudiție, tablou social și, mai ales, autenticitate.

Cartea "Întoarcerea din Iad" a apărut în 2018, la Editura Eikon. 

"În urmă cu doi ani, o fostă elevă de a mea mă întreba ce mai scriu, la ce lucrez. Mai în glumă, mai în serios, i-am răspuns: Eliade a scris „Întoarcerea din Rai”, eu voi scrie „Întoarcerea din Iad”! În „Întoarcerea...” sa, Eliade vorbește de întoarcere ca ieșire din Rai a generației anilor ’30, adică de spulberare, de pierdere a iluziilor, a viselor, a fericirilor. Eu vreau să dau „Întoarcerii...” același sens de „ieșire”, dar din Iad, adică de recăpătare a viselor, a iluziilor, a optimismului generației mele și prin mine, nevrednica. Un Iad cu multiple fațete: politic, familial, psihic, afectiv, fizic. În cartea lui Eliade, generația sa e constrânsă să intre în timpul istoric. Generatia mea, cea a Epocii de aur, n-a fost mai puțin constrânsă să intre în timpul istoric" (Camelia Raileanu, coperta a patra a cărții)

"În timpul nopţilor de nesomn petrecute la reanimare spuneam toate rugăciunile pe care le știam, puţine, sau îmi rememoram o parte din poezii, câteva zeci. Trăiam într-un univers cu o singură ieșire: gândul că-ntr-o zi voi "naște" o carte și astfel voi împinge viaţa mea înainte". (fragment din jurnalul Cameliei Răileanu)

"(...) o dureroasă descoperire, jurnalul Cameliei Răileanu, Întoarcerea din Iad, scris de mână cu mare dificultate în ultimii ei patru ani de viață, încheiată la 33 de ani, publicat abia acum, după 16 ani de la moartea autoarei. Gravitatea situațiilor descrise după operația pe creier parțial ratată, lupta de câțiva ani cu tumora, asumarea bolii ca un drum al patimilor în drumul ei spre Lumină și în vederea câștigării curățeniei în fața lui Dumnezeu, demnitatea suferinței lipsită de orice lamentație sau autocompătimire, dar și calitatea uluitoare a scriiturii, observațiilor și analizelor au transformat imediat lucrare Cameliei Răileanu într-o carte fundamentală pentru mine, așa cum, dintre cele scrise de autori străini sunt: When Breath Becomes Air a doctorului Paul Kalanithi, Things I’ve Learned from Dying a lui David R. Dow, The Long Goodbye a lui Meghan O'Rourke și The Iceberg: A Memoir a lui Marion Coutts. O așez acum între cărțile cele mai utile și ziditoare care pot fi cititie azi, alături de Viețile Sfinților și literatura închisorilor". (Vianu Mureșan)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
395

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
129

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
350

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...