LA MULȚI ANI! IPS Teofan, Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, împlinește astăzi 59 de ani!

IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a nascut la data de 19 octombrie 1959, intr-o familie cu sapte copii, din care patru aveau sa intre in monahism. Incepand cu ziua de 25 aprilie 2011, este Cetatean de Onoare al Municipiului Botosani.

LA MULȚI ANI! IPS Teofan, Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, împlinește astăzi 59 de ani!

A fost deseori numit "copilul de suflet" al PF Parinte Teoctist si privit drept viitorul Patriarh al Romaniei. A batut drumurile Moldovei si ale Botosanilor, impreuna cu PF Teoctist, si a prins drag de pamanturile din care s-au ivit Parintele Paisie Olaru, Parintele Cleopa, Parintele Ioan Iacob Hozevitul, dar si PF Teoctist, mari spirite ale Ortodoxiei.

IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a nascut la data de 19 octombrie 1959, in localitatea Corbi - judetul Arges, din parintii Constantin si Teofana, intr-o familie cu sapte copii, din care patru aveau sa intre in monahism. A efectuat stagiul militar intre 1979 - 1980, dupa care a intrat in monahism la Schitul Crasna - judetul Prahova, in 1984, primind numele de Teofan. Din anul 2000, dupa trecerea la cele vesnice a IPS Nestor Vornicescu, a devenit arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei. In septembrie 2007, dupa trecerea la cele vesnice a PF Patriarh Teoctist, IPS Mitropolit Teofan a fost desemnat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane candidat pentru scaunul de Patriarh, dar a renuntat dupa primul tur al alegerilor.

A urmat Scoala generala de 8 ani in localitatea natala, apoi Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Craiova (1974 - 1979). Din 1980, timp de 4 ani, frecventeaza Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1980 - 1984), cu teza de licenta: Voturile monahale in lumina desavarsirii crestine.

Urmeaza apoi Institutul de Teologie Ortodoxa "Saint Serge" din Paris (1986 - 1990), obtinand titlul de Doctor in Teologie cu lucrarea: La divino-humanité du Christ et la deification de l`homme dans l`oevre du Saint Maximele Confesseur, calificativul obtinut fiind summa cum laude.

Autor de articole si studii in reviste si ziare din Romania si strainatate, in domenii ca: teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc.

Incepand cu ziua de 25 aprilie 2011, este Cetatean de Onoare al Municipiului Botosani, titlu decernat cu prilejul Zilelor Orasului. 

"Inca de prin anii ’90 sau ’91, cand am participat pentru prima data la hramul Manastirii Vorona, insotindu-l pe Parintele Patriarh Teoctist, in locul in care ii era atat de drag, am inceput a cunoste aceasta zona, acest oras, in care la 3, 4, 5 ani, tot insotindu-l pe Parintele Patriarh Teoctist cu alte prilejuri, am revenit cu drag, incat m-am simtit in oras, in manastirile judetului si in parohiile mai mari sau mai mici, m-am simtit ca acasa, cum zice romanul, pentru ca am vazut frunti, inimi si mai ales suflete asemanatoare celor din satul meu, un sat de munte, si am recunoscut aceeasi evlavie pentru dreapta credinta, aceeasi seninatate in ciuda norilor care mai incretesc fruntile noastre, aceeasi atitudine de rabdare in miscare, adica nu pentru a ceda in fata greutatilor si pentru a astepta momentul potrivit, ca ele sa fie depasite prin harul lui Dumnezeu si prin staruinta personala. Multumesc domnului primar pentru cuvant, multumesc colegilor domniei sale de la Primarie pentru deczia luata si ii multumim lui Dumnezeu pentru faptul ca astazi ne-a facut sa fim cu totii aici", a spus IPS Teofan pe 25 aprilie 2011, la Botosani.

Cu prilejul zilei de naștere, îi urăm IPS Teofan La mulți ani cu sănătate, întru bună și cu folos păstorire!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr dintr-o comuna din Botoșani, prins conducând sub influența cocainei!

astăzi, 18:07
3

În cursul zilei de luni, 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Sucevei un autoturism condus ...

Elevii unei școli gimnaziale din județ au învățat cum să circule corect ca pietoni și bicicliști! (Foto)

astăzi, 17:32
29

Luni, 22.04.2024, Școala Gimnazială ,,Dan Iordăchescu” Hlipiceni, pe lângă activitățile impuse de programa școlară, a desfășurat, în cadrul programului ,,Școala altfel&rdq...

(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

astăzi, 16:56
51

1. Primăria comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință că, în conformitate cu prevederile Ordinul  Prefectului Județului Botoșani nr. 200/19.03.2024 și ale HCL -ului nr. 49/26.0...