La mulți ani! IOAN D. ADUMITRĂCESEI, plecat din Răchiții Botoșanilor

La mulți ani! IOAN D. ADUMITRĂCESEI, plecat din Răchiții Botoșanilor

Este profesor universitar doctor. S-a născut pe 17 iunie 1930, in localitatea Răchiţi, judeţul Botoşani. A făcut clasele primare in satul natal, apoi se înscrie la Liceul Comercial de baieti din Botoşani. În perioada 1950 – 1953 este student al Institutului de Stiinte Economice si Planificare (ISEP), din Iasi. 

După absolvire a fost repartizat, pentru a activa în învatamântul superior, fiind angajat asistent la Institutul Politehnic Iasi. Isi consolideaza pregatirea profesionala, abordand doctoratul. In 1973 obtine titlul stiintific de doctor în economie, cu o tema de mare actualitate în contextul perioadei (Dezvoltarea economica si urbanizarea României).

A parcurs succesiv, nu fara a întâmpina unele greutati, toate treptele carierei universitare, de la preparator, asistent, lector, conferentiar si profesor, ajungând un ilustru cadru didactic si distins cercetator, cunoscut si apreciat atât în centrul universitar Iasi, cât si în tara si strainatate.

A activat peste cinci decenii în învatamântul superior iesean, în cadrul a doua importante unitati: Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, pâna la pensionare (45 de ani) si apoi la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi. În ambele unitati s-a remarcat prin deosebita sa pregatire si tinuta, fiind apreciat si respectat de toti cei cu care a colaborat.

A semnat 42 de volume individuale si în colaborare, circa 400 de articole, studii stiintifice si metodice, aparute în publicatii de specialitate. Pentru realizarile dobândite în plan stiintific si didactic, profesorul Ioan D. Adumitracesei a primit unele distinctii cum sunt: Medalia Muncii (1964), Medalia Meritul Stiintific (1974), Premiul "Petre Andrei", Diploma de Excelenta a Institutului de Economie Nationala a Academiei Române (2005).

In mai 2008, Ioan D. Adumitracesei a lansat la Botosani, in sala Teatrului "Mihai Eminescu", volumul "Economia romaneasca la rascruce".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
294

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
339

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
467

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...