La mulţi ani, Ibica Leonte!

La mulţi ani, Ibica Leonte!
Nascuta pe 25 iunie 1957 in localitatea Zamostea, judetul Suceava, Ibica Leonte a devenit in anul 1979 actor papusar al Teatrului Vasilache. A jucat zeci de spectacole, a devenit un spirit al teatrului.

 Ibica Leonte face parte dintre oamenii care, odata ce ti-au stat in preajma, iti raman in memorie, dar nu prin suave sau efemere gesturi sau vorbiri, ci prin forta umana si bucuria in care isi cuprinde aproapele, fie el prieten, coleg sau spectator.

Un om discret, dar cu foarte multi prieteni. Un actor permanent pe scena, care echilibreaza, linisteste si bucura. In mijlocul unui public extrem de fragil – copiii – Ibica Leonte stie sa ofere bunatate, sa dozeze "obraznicie" copilareasca, sa infrunte obstacole si sa arate la final, cand actorul aduna aplauzele micilor spectatori, un chip luminos si fericit!

A jucat in "Dragonul vesel" sau "Fat Frumos din lacrima", in "Muzicantii din Bremen" sau "Fantezie de Jazz". In "Pinocchio ramane la scoala?", "Traistuta cu povesti", "Visul unei nopti de vara" si in alte zeci de spectacole.

"Sufletul actorului respira dezordonat si ametitor, pentru ca respira praf stelar. Rasul sau nu este ras, ci speranta rasului omenesc, plansul sau nu este plans, ci nadejdea ca plansul omenesc poate deretica ungherele vraiste ale necazului", spunea marele actor Adrian Pintea.  

In unele situatii, praful stelar devine atat de stralucitor si de dens, incat actorul insusi se transforma in propriul suflet, un suflet care aduna, de-a lungul timpului, zeci de personaje, mii de aplauze, sute de spectacole. Un om mare cat sufletul sau!

Ibica Leonte este un astfel de suflet, un praf stelar menit sa aureoleze un teatru, oricare ar fi acela. S-a fericit cu numele sau, iata, Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani. O actrita care, fara sa joace cat ar fi indreptatit posibilitatile sale artistice, fara sa (prea)ocupe scena cu roluri principale, marturiseste de peste 30 de ani, pe aceeasi scandura, crezul artistic.

LA MULTI ANI, IBICA LEONTE!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
647

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
144

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
89

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...