La multi ani, EMANOIL MARCU!

La multi ani, EMANOIL MARCU!
Emanoil Marcu este cel mai bun traducator din franceza al lui Cioran, Kundera, Monica Lovinescu, respectat de Franta si cautat de editurile din toata tara.
 
Emanoil Marcu s-a nascut pe 17 octombrie 1948, la Saveni, judetul Botosani. A urmat Facultatea de Filologie, sectia franceza-romana, de la Universitatea Al.I.Cuza din Iasi, promotia 1972. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
 
A inceput activitatea didactica in anul 1972, ca profesor stagiar la Liceul P.Istrati din Braila, unde a ramas timp de 3 ani. In 1975 se intoarce acasa, unde obtine un post ca profesor de limba franceza la Lic.ind.nr.1 Botosani, 4 ani, pentru ca in 1979, pana in 1984, sa ocupe functia de inspector de specialitate al Inspectoratului Scolar Botosani. Se intoarce la catedra si, mai bine de un sfert de secol, activeaza ca profesor la acelasi Liceu Industrial nr. 1 Botosani.
 
Colaboreaza la reviste din tara (Convorbiri literare, Cronica, Dacia literara, Ateneu, Steaua, 22, etc) si din strainatate (Poesie/Paris, Cahier Bleu/Troyes).
 
Din 1981 face parte din colectivul de redactie al Caietelor Botosenene, contribuind cu traduceri, cronici literare si plastice, interviuri, note, comentarii.
 
In 1995 si 2000 obtine burse pentru traducatori literari a Ministerului francez al Culturii si Francofoniei, fiind solicitat de Serviciul Cultural al Ambasadei franceze ca formateur la Atelier de traduction, organizat in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania.
 
A tradus din romana in franceza mai multi poeti romani (M. Eminescu, G. Bacovia, St. Aug. Doinas, M. Ursachi, N. Danilov) si din franceza in romana (Em.Cioran, J.K.Huysmans, Francois Furet, Georges Bataille, Nicolas Bouvier, Marguerite Yourcenar, Marguerite Duras, Pascal quignard, Michel Houellebecq, Andrei Makine etc.)

Citeste mai mult despre  EMANOIL MARCU!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfinţit Mucenic Pafnutie

astăzi, 07:00
4

În Pustia Palestinei, aproape de Ierusalim, se afla o frumoasă aşezare călugărească întemeiată de Sfântul Hariton şi se numea Lavra Veche, întrucât sfântul o...

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
940

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
174

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...