La mulți ani, ELENA MÂNDRESCU! - VIDEO

La mulți ani, ELENA MÂNDRESCU! - VIDEO

ELENA MÂNDRESCU

Fiecare poveste are un drum al ei. A scrie despre un om e aidoma unei călătorii. Din când în când te opreşti şi însemni în ţărna memoriei o sclipire, un gest, o strălucire a voii pe care nu i-o bănuiai. Nu cobori privirea, nu poposeşti de unul singur, oricât de îmbietoare ar fi umbra sau cât te-ar ispiti odihna. A scrie despre un om e ca şi cum l-ai privi din spatele oglinzii. Nu îi vezi chipul, dar îi simţi bucuriile, spaimele, grijile, frumuseţile trăirii, tristeţile, chiar şi urcuşurile duhovniceşti.

Pe Elena Mândrescu am întâlnit-o mai întâi sub un soare tomnatic. Am rugat-o să vorbească despre o tânără interpretă care atunci îşi lansa primul album. M-a impresionat prin generozitate, prin risipa de vorbe frumoase şi bucuria împărtăşirii lor. În altă zi a venit să vorbim din nou. M-a lăsat să intru în toate cămările sufleteşti, să scotocesc, să întreb. Despre părinţii care au lăsat satul şi tot trecutul pentru ca fiica lor să poată construi un vis, despre muncă şi perseverenţă, despre familie, oameni, fapte, întâmplări.

Elena Mândrescu priveşte oamenii din înălţimea scenei. Nu par nici mai mici, nici mai neînsemnaţi decât îi vezi pe stradă, printre necazurile lor. În sala de spectacol o aplaudă pe ea, îi caută privirea, se sprijină pe cântecul ei. Numai că Elena Mândrescu nu rămâne acolo, în privirea înaltă a publicului ei. O găsim printre oameni, uneori printre nevoiaşii cei mai de jos.

A cântat "Rugăciunea" lui Mihai Eminescu într-un fel unic, tulburător. Dar Elena Mândrescu nu doar cântă, ea mărturiseşte şi ne îndeamnă pe toţi să facem asemenea. "Poporul acesta are o limită", îmi spune fără să iasă din blândeţe, dar însemnând pe masă, cu palma hotărâtă, muchiile dârzeniei creştine. (Material integral aici: ELENA MÂNDRESCU: "Avem nevoie de oameni puternici care să iasă în faţă. Generaţiile care vin vor întreba: Ce aţi făcut, oameni buni, de ce aţi tăcut?")

Elena Mandrescu s-a nascut pe 6 iunie 1962 la Ungureni, Botosani. Primii zece ani din viata i-a petrecut pe meleagurile natale, în localitatea Ungureni. Aici a descoperit dragostea pentru cântecul popular. „Simplitatea versurilor si a întelepciunii populare au la baza, în primul rând, credinta în Dumnezeu, care se regaseste în firea omului de la tara“.

La aniversare, îi urăm artistei Elena Mândrescu multă sănătate, inspirație și bucuria trăirii alături de semeni!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

astăzi, 08:20
498

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4749

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...

Vlad Ivanov și filmul pentru care a învățat limba maghiară, dar în care nu i se aude vocea!

Joi, 11 Aprilie 2024
415

Vlad Ivanov este actorul botoşănean pe care publicul românesc îl identifică încă şi, poate dintr-o stranie complicitate cu vremurile dinainte de 1989, îi atribuie şi ast...