La mulți ani, Domnule Profesor Stelian Dumistrăcel!

La mulți ani, Domnule Profesor Stelian Dumistrăcel!

Fost elev al Şcolii Normale de la Şendriceni, coleg și prieten cu academicianul Alexandru Zub, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel împlinește astăzi 80 de ani!

Cercetător științific al Insitutului de Filologie Română "A.Philippide" din Iași, cadru didactic la Departamentul de Jurnalism al Universității "Al. I. Cuza". Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați lingviști români, un spirit viu, vigilent, un veșnic scotocitor în cotloanele limbii române.

În urmă cu trei ani, la Botoșani, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel a participat la aniversarea împlinirii a 80 de ani pe care academicianul Alexandru Zub îi sărbătorea, alături de administrația botoșăneană și de numeroși profesori universitari, oameni de cultură, iubitori de istorie. Cu acel prilej, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel rostea emoționante cuvinte la adresa prietenului său: "Se tot spune despre Alexandru Zub că este modest. Dar uitându-te la Alexandru Zub îţi aduci aminte caracterizări ale unor oameni celebri care au citit pe faţa lui autoritatea şi un zâmbet ironic binevoitor. Acesta este portretul lui Alexandru Zub pe care l-am surprins şi eu. Coleg la Şcoala Normală din Şendriceni, Alexandru Zub a fost cel care m-a dirijat mai târziu spre istoria nonevenimenţială. Alexandru Zub ne-a învăţat despre exemplul cunoaşterii integrale a istoriei ca evoluţie a societăţii, ca evoluţie a mentalităţii, cu o formaţie de invidiat pe care eu o recomand tinerilor pe care îi am la şcoală ca doctoranzi, ca masteranzi. Specialiştii de azi ştiu multe despre foarte puţin. Alexandru Zub ştie multe despre toate! Mulţumesc gazdelor. Îi felicit şi îi fericesc pe cei care s-au gândit la o astfel de manifestare, şi mulţumesc pentru posibilitatea pe care ne-au dat-o să ne manifestăm sufleteşte, nu prin prelegeri...".

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel are un simț al prieteniei cultivat în decenii de viață. Dar, mai ales, excelează distinsul profesor și lingvist în felul în care știe să își conducă studenții pe tărâmul lingvisticii. Studenți care, iată, știu să întoarcă recunoștința și să își cinstească dascălul.

Astăzi, la Iași, are loc lasarea volumului Împotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistrăcel ‘80. Cu 30 de scrisori către revista Timpul, carte editată de către Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi "ca o reverenţă pentru Profesorul Stelian Dumistrăcel, care a format generaţii de studenţi de la Jurnalism în ceea ce priveşte discursul jurnalistic", după cum menţionează reprezentanţii asociaţiei studenţeşti. "Ne dorim ca acest volum să vină ca o mulţumire din partea studenţilor de la Jurnalism  pentru toată dăruirea şi pasiunea cu care Profesorul Stelian Dumistrăcel vine de fiecare dată în faţa catedrei şi ne vorbeşte despre limba română şi discursul jurnalistic. Credem cu tărie că profesorul nostru este unul dintre cei mai importanţi lingvişti la ora actuală. Ne mândrim că suntem sau că unii dintre noi au fost studenţii domniei sale şi evenimentul este şi o invitaţie deschisă pentru a-l sărbători chiar de ziua de naştere. Dincolo de ceea ce ne-a predat ca teorie la Jurnalism, profesorul Stelian Dumistrăcel ne-a transmis o anumită stare şi un fel de-a fi al studentului în continuă căutare", explică reprezentanţii asociaţiei.

Stelian-Traian Dumistrăcel s-a născut pe data de 19 august 1937 în Zvoriștea, Suceava, fiind cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ al Filialei Iaşi a Academiei Române din 1958. Profesorul Dumistrăcel a început să fie dascăl viitorilor jurnalişti din 1996, anul înfiinţării Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. A publicat, în calitate de autor şi coautor, peste trei sute de titluri şi aproape o mie de articole în periodice culturale şi în cotidiene.

Citiți și INTERVIUL pe care distinsul profesor Stelian Dumistrăcel l-a acordat Ziarului de Iași: "Astăzi avem un discurs răutăcios, crizist"

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, mare sărbătoare a creștinătății - VIDEO

astăzi, 07:54
255

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 24 iunie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea ...

Înregistrările video în procesele penale: Chiar nu vor mai fi folosite ca probe, de acum înainte?

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
587

Probabil ați aflat deja că multe, multe modificări la Codul de procedură penală au fost adoptate săptămâna aceasta în Parlament. Ați aflat, poate, din informațiile oferite de alț...

Iohannis, după condamnarea lui Dragnea: Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat!

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
585

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Sibiu, cu ocazia reuniunii de liceu a foştilor săi elevi. "Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinţe al Rom&aci...