La mulți ani, Cristian Simionescu - Un Cetățean de onoare al Poeziei!

La mulți ani, Cristian Simionescu - Un Cetățean de onoare al Poeziei!

Cristian Simionescu

Cristian Simionescu, fiul unor invatatori din Hlipicenii Botosanilor, reprezinta pentru multi tineri modelul de scriitor venit din timpurile literaturii de aur, din intelesurile profunde ale cuvantului construit, lucrat pana la sange, cum spune insusi poetul, pana la sacrificiul suprem nascator de poem.

Poetul in varsta de 78 de ani isi traieste viata in poezie, cu rabdare si eleganta, chiar daca aceste atribute, alaturi de o modestie proverbiala, l-au tinut deseori departe de confratii scriitori, atunci cand a fost timpul recunoasterii valorii sale. Cristian Simionescu locuieste la Birlad.

S-a nascut pe 21 iulie 1939, in comuna Hlipiceni, judetul Botosani, ca fiu al invatatorilor Ion si Profira Simionescu. Dupa absolvirea scolii primare in comuna natala, a urmat cursurile Liceului National din Iasi, cu exceptia ultimei clase, pe care a absolvit-o in 1956 la Liceul Aurel Vlaicu din Bucuresti.

Tatal sau a participat la Campania din Est (1941 - 1944) si a fost detinut politic (din 1950) la Pitesti si Aiud.

Cristian Simionescu a urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Iasi, pe care a absolvit-o in 1966, cand si-a sustinut examenul de stat cu lucrarea "Proza lui Mihai Eminescu".

A debutat in 1970, apoi, timp de zece ani, a fost interzis de cenzura. La Cronica ieseana a colaborat cu cronici de arta plastica, la Oferta cu cronici de cultura la rubrica Forme de relief subiective.

Devine membru al Uniunii Scriitorilor in 1983.

A fost nominalizat de mai multe ori la prestigiosul Premiu National de Poezie Mihai Eminescu de la Botosani, distinctie obtinuta in anul 2009, odata cu Titlul de Cetatean de Onoare al Botosanilor.

La ceas aniversar, Știri Botoșani îi ureaza distinsului poet LA MULȚI ANI cu sanatate, pace, frumusete in Cuvant si tihna in suflet.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Joi, 28 Martie 2024
1583

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
360

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Luni, 25 Martie 2024
2557

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viațăMihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele a...