La mulți ani, CORNELIU DUMITRIU, un poet al culorii şi un pictor de poezie!

La mulți ani, CORNELIU DUMITRIU, un poet al culorii şi un pictor de poezie!

Corneliu Dumitriu s-a născut în Rădăuţi-Prut, pe 1 iunie 1954. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1994.

Misiunea artistului este, de departe, cea de a reda închipuirea, de a dovedi că "ceea ce nu e, este" (Cennino Cennini). Iar mâna lui Corneliu Dumitriu are darul (sau harul) de a găsi nevăzutul în lucrurile văzute. Astfel putem admira caii zburând, păsările tăcute în mijlocul cerului, aşa vedem umbrele caselor lunecând în ape sau anotimpurile în culori dintre cele mai surprinzătoare.

Talentul există într-un pictor în măsura în care creaţia se manifestă în întreaga sa fiinţă. Iar spiritul creator al artistului Corneliu Dumitriu are forţă, dar şi îngăduinţa de a nu se năpusti asupra privitorului, ci îi lasă răgazul de a trăi zborul şi încremenirea, de a avea propria experienţă a revelaţiei artistice.

Oratorul şi scriitorul latin Quintilian exprima, în monumentala sa lucrare "Despre oratorie", o concepţie asupra Artei menită să demonstreze limitele manifestării artistice a omului, prin definirea scopului precis al creaţiei. Conform teoriei lui Quintilian, Arta se poate baza pe acţiune atunci când scopul artei este însăşi acţiunea, fără ca ea să lase vreo urmă în afara manifestării ei. Această artă se numeşte PRACTIKE şi se poate defini prin DANS. Există însă şi o altă manifestare a Artei, atunci când acţiunea în sine îşi atinge scopul prin realizarea unei opere pe care o prezintă ochilor şi care lasă urme concrete. Şi pe aceasta marele scriitor latin o denumeşte POIETIKE, aşezând în dreptul acestui concept PICTURA şi POEZIA.

Pictorul Corneliu Dumitriu reuşeşte, însă, o simbioză între aceste concepte. Artistul "prinde" în culoare Dansul, îl desface în ritmuri şi zeci de mişcări. Dansul lui Corneliu Dumitriu nu este efemer, vremelnic, trecător.

Dansul este o stare perpetuă, o veşnicie a culorii în mişcare. O mişcare pe care o regăsim şi în dansul cailor, în umbre de mesteceni, în zăpada care se topeşte. În apa care porneşte de la malul Prutului şi îl însoţeşte pe artist de-a lungul vieţii.

Arta lui Corneliu Dumitriu trimite la primordialitatea materiei, cuminţind haosul prin linii aşezate inspirat doar atât cât este nevoie ca privitorul să se ghideze spre noi înţelesuri.

Corneliu Dumitriu este un artist care se manifestă deplin, complet. Este un poet al culorii şi un pictor de poezie. Un artist pe care propria creaţie l-a reconfigurat, l-a reconstruit ca om. Corneliu Dumitriu a devenit, ca trăitor în lume, parte a Creaţiei, asumându-şi acest lucru în societatea cotidiană. Şi nu e puţin lucru!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

ZIUA CULTURII NAŢIONALE fără Eminescu? Academia Română face un pas către normalitate!

Duminică, 14 Ianuarie 2018
555

15 ianuarie este, pentru România, ziua în care - la Botoșani - s-a născut Mihai Eminescu. "Omul deplin al culturii", grandios şi necuprins, nepereche şi melancolic. Comunişt...

Lumina Lină de la Agafton. "Probabil că sufletul lui Mihai acum este pe aici, prin jurul mănăstirii..." - FOTO

Duminică, 14 Ianuarie 2018
1542

Mâna firavă a maicii scrâșnește scurt pe tulpina înghețată. Adună în palme un mănunchi de trandafiri, pe galbenul cărora se răsfață zăpada oploșită peste noapte. "Îi duc în biseric...

Memoria zilei - Zavaidoc, 73 de ani de la moarte. A cântat pe scena de la Botoşani! VIDEO

Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
413

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la trecerea în veşnicie a lui Marin Teodorescu, cel cunoscut mai bine sub numele de Zavaidoc (n. 8 martie 1896, Piteşti - d. 13 ianuarie 1945), renumit cântăre...