Klaus Iohannis, despre decizia UNESCO: "A fost recunoscuta valoarea culturala universala a covorului popular romanesc"

Klaus Iohannis, despre decizia UNESCO: "A fost recunoscuta valoarea culturala universala a covorului popular romanesc"
Presedintele Klaus Iohannis se declara bucuros dupa decizia UNESCO de a include tesutul covoarelor in lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanitatii, chiar de Ziua Nationala, afirmand ca aceasta traditie este o datorie si o onoare pentru pastratorii ei din Romania si din Republica Moldova, potrivit news.ro.

"Sunt bucuros sa aflu ca ieri seara, chiar de Ziua Nationala, la propunerea Romaniei si Republicii Moldova, traditia romaneasca a tesutului covoarelor (scoartelor) populare a fost inscrisa de UNESCO in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanitatii. A fost astfel recunoscuta valoarea culturala universala a covorului popular romanesc", a scris presedintele, pe Facebook.

Iohannis a mai afirmat ca perpetuarea acestei traditii "este o datorie si o onoare pentru pastratorii ei", atat a celor din Romania, cat si a celor din Republica Moldova, precum si o mandrie pentru noi toti.

Citeste si Cel mai frumos CADOU pentru Botoșani, de Ziua Națională! VIDEO 

Tehnicile traditionale de realizare a scoartei in Romania si Republica Moldova au fost inscrise, joi, pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, potrivit deciziei adoptate de Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfasoara pana pe 2 decembrie, in Etiopia, informeaza unesco.org.

"O expresie a creativitatii, identitatii si coeziunii sociale, tehnicile au fost transmise din generatie in generatie in unele familii, dar si de ateliere si institutii de invatamant", arata site-ul UNESCO.

Potrivit site-ului, în mod tradiţional, scoarţa era realizată de ţesători din România şi Republica Moldova şi obişnuia să fie folosită în scop decorativ, pentru ceremonii funerale, expoziţii şi ca parte din zestrea miresei. În prezent, sunt văzute mai ales ca lucrări de artă.

Dosarul comun coordonat de România şi elaborat împreună cu Republica Moldova include şi un documentar de 10 minute în care este prezentată tehnica tradiţională de realizare a scoarţei. În documentar este inclusă și scoarța din Tudora, județul Botoșani. De asemenea, o botoșăneancă este parte a acestui proiect, Cătălina Pîrvu fiind consilier în cadrul Ministerului Culturii și desfăşură activităţi ce decurg din relaţiile Ministerului cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Ghidul complet pentru amenajarea unei bucătării noi

astăzi, 09:07
6

Amenajarea unei bucătării noi este un proiect plin de provocări și potențial creativ. Fie că te pregătești să construiești de la zero sau să renovezi complet, fiecare aspect al amenajării ...

Poliția din Vatra Dornei, în stare de alertă maximă: Bebeluș găsit mort într-o mașină de spălat!

astăzi, 09:00
154

Mama, în vârstă de 32 de ani, și-ar fi învelit copilul și ar fi încercat să-l ascundă. Tânăra născuse pe 14 martie, acasă, și nu apărea în evidențele med...

Rareș Prisacariu s-a mutat din Botoșani. ”Părinții mei au făcut cel mai mare sacrificiu din viața lor!” (Foto)

astăzi, 08:12
1964

Premiul câștigat la ”Românii au talent” i-a adus notorietate, dar și dorința de a face mult mai mult pentru a-și îndeplini visul, acela de a deveni actor. Copilul din...