Jumatate din Biserica n-are treaba cu Dumnezeu?!

Jumatate din Biserica n-are treaba cu Dumnezeu?!
Jumatate din Biserica n-are treaba cu Dumnezeu?! Atunci sa-L trimitem in Parlament!

Adversarii BOR isi vor freca palmele bucurosi, probabil, daca vor afla cifrele ultimului sondaj realizat de adevarul.ro. Acestea pot da apa la moara celor care sustin ca Biserica sau clerul nu prea Il mai reprezinta pe Dumnezeu. In realitate, doar cei superficiali pot cadea in aceasta capcana. Uitandu-ma pe ultimul sondaj INSCOP Research, am remarcat o discrepanta majora intre asteptarile pe care le au romanii de la Dumnezeu si cele de la Biserica.

 Mai concret, sondajul a analizat temerile individuale sau colective ale romanilor, precum si sursa rezolvarii acestora. Ei bine, 56% din noi credem foarte mult ca Dumnezeu ne poate rezolva problemele sau scapa de temerile cotidiene, in vreme ce doar 25 % au aceeasi parere vizavi de Biserica. Ceea ce inseamna, la o prima vedere, ca jumatate din Biserica sau cler nu reuseste sa se identifice cu divinitatea. Sau, cel putin, n-are treaba cu Dumnezeu.

 Sigur, nu toti clericii reusesc sa se ridice la inaltimea asteptarilor credinciosilor, fie din cauza caderilor personale, fie din cauza contextului social, fie din pricina mass-media care, sa recunoastem, poate amplifica imaginea unui cler imoral. Cert este ca, vorba poporului, "padure fara uscaturi nu exista". Asta nu inseamna ca trebuie sa ne consolam cu ideea fatalitatii imperfectiunii clerului, ci dimpotriva, ar trebui sa mobilizeze Biserica spre imbunatatirea situatiei, aplicand metode disciplinare acolo unde este cazul sau promovand situatiile fericite de clerici virtuosi. Insa asta este treaba celor responsabili din Biserica, asa ca nu sunt eu cel mai in masura sa aplic solutii practice la acest capitol. D-abia le rezolv pe ale mele… Pe de alta parte, daca ne uitam cu atentie la temerile cotidiene ale romanilor, vom intelege mai bine de ce aceasta diferenta majora intre cifre. Primele patru locuri din topul temerilor sunt ocupate de starea de sanatate si de cresterea costurilor vietii pamantene: preturi la alimente, taxe si impozite si utilitati (energie, combustibili, gaz). Imediat vine o alta temere, conexa primelor: scaderea veniturilor. In aceasta situatie, este clar ca nici oamenii Bisericii nu pot face mare lucru. Poate doar Atotputernicul sa mai rezolve din haosul din jur, desi, daca ma gandesc bine, nici El nu se poate baga peste vointa oamenilor (mai ales a celor politici). Atat de mult ne-a iubit, ca ne-a lasat liberul arbitru, astfel incat sa facem ceea ce dorim.

"El din inceput a facut pe om si l-a lasat in mana sfatului sau… Inaintea oamenilor este viata si moartea si oricare le va placea li se va da", afirma clar Scriptura.

Daca in privinta sanatatii, rugaciunea si slujbele Bisericii mai pot ajuta, nu vad cum s-ar rezolva situatia in cazul costurilor acestei vieti, care, mai toate, sunt decise de cei ce ne conduc. Ca sa nu mai spun ca cele la utilitati sunt deja planificate calendaristic sa creasca, prin negocierea Romaniei cu Inaltele Porti europene si mondiale. Aici temerile romanilor se vor tot transforma in certitudini, pana in 2020 cel putin, conform documentelor Statului. De aceea, costurile vietii sunt, probabil, motivul principal pentru care liderii politici sunt la coada clasamentului in privinta sperantelor romanilor: 1,5 % foarte multa, 10,1 % multa, 34,1% putina si un dezastruos 51,5 % foarte putina incredere a romanilor ca politicienii si alesii nostri ne vor rezolva temerile. Şi cand te gandesti ca tocmai de aceea sunt alesi si numiti in aparatul administrativ al tarii: sa ne ajute in viata aceasta lumeasca. Asa ca sondajul nu face decat sa reflecte situatia anormala din societatea noastra: cei alesi par alesi degeaba, jumatate din cler pare sa nu-l reprezinte pe Dumnezeu, iar majoritatea romanilor cred ca propriile forte, familia sau Dumnezeu ii pot scapa de temerile cotidiene.

 Asta inseamna ca ar trebui sa-L trimitem pe Dumnezeu in Parlament? Sau macar pe slujitorii lui? Ori familia? Pe noi insine?

Preot Eugen Tanasescu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Curtea de Apel reduce la jumătate pedeapsa primită la Tribunalul Botoșani de mama care și-a ucis bebelușul!

astăzi, 09:14
722

Tânăra, de 21 de ani, care în toamna anului trecut şi-a omorât pruncul abia născut, a fost condamnată definitiv de judecătorii Curţii de Apel Suceava.Gabriela B., din ...

Noapte capricioasă în Moldova. Cum se circulă pe drumurile naționale!

astăzi, 09:05
874

Revenirea avertizărilor de Cod Galben de vreme nefavorabilă, dar mai ales alternarea fenomenelor meteo și variațiile bruște de temperatură au necesitat eforturi deosebite din partea drumarilor p...

Vremea se răceste accentuat începând de duminică. Vânt, lapoviță și ninsori însemnate!

Sâmbătă, 17 Martie 2018
795

Duminica, incepand de la ora 8:00, intra in vigoare un nou cod galben de precipitatii insemnate cantitativ, intensificari ale vantului si racire accentuata a vremii, valabil in 32 de judete.Vremea...