Jumatate din Biserica n-are treaba cu Dumnezeu?!

Jumatate din Biserica n-are treaba cu Dumnezeu?!
Jumatate din Biserica n-are treaba cu Dumnezeu?! Atunci sa-L trimitem in Parlament!

Adversarii BOR isi vor freca palmele bucurosi, probabil, daca vor afla cifrele ultimului sondaj realizat de adevarul.ro. Acestea pot da apa la moara celor care sustin ca Biserica sau clerul nu prea Il mai reprezinta pe Dumnezeu. In realitate, doar cei superficiali pot cadea in aceasta capcana. Uitandu-ma pe ultimul sondaj INSCOP Research, am remarcat o discrepanta majora intre asteptarile pe care le au romanii de la Dumnezeu si cele de la Biserica.

 Mai concret, sondajul a analizat temerile individuale sau colective ale romanilor, precum si sursa rezolvarii acestora. Ei bine, 56% din noi credem foarte mult ca Dumnezeu ne poate rezolva problemele sau scapa de temerile cotidiene, in vreme ce doar 25 % au aceeasi parere vizavi de Biserica. Ceea ce inseamna, la o prima vedere, ca jumatate din Biserica sau cler nu reuseste sa se identifice cu divinitatea. Sau, cel putin, n-are treaba cu Dumnezeu.

 Sigur, nu toti clericii reusesc sa se ridice la inaltimea asteptarilor credinciosilor, fie din cauza caderilor personale, fie din cauza contextului social, fie din pricina mass-media care, sa recunoastem, poate amplifica imaginea unui cler imoral. Cert este ca, vorba poporului, "padure fara uscaturi nu exista". Asta nu inseamna ca trebuie sa ne consolam cu ideea fatalitatii imperfectiunii clerului, ci dimpotriva, ar trebui sa mobilizeze Biserica spre imbunatatirea situatiei, aplicand metode disciplinare acolo unde este cazul sau promovand situatiile fericite de clerici virtuosi. Insa asta este treaba celor responsabili din Biserica, asa ca nu sunt eu cel mai in masura sa aplic solutii practice la acest capitol. D-abia le rezolv pe ale mele… Pe de alta parte, daca ne uitam cu atentie la temerile cotidiene ale romanilor, vom intelege mai bine de ce aceasta diferenta majora intre cifre. Primele patru locuri din topul temerilor sunt ocupate de starea de sanatate si de cresterea costurilor vietii pamantene: preturi la alimente, taxe si impozite si utilitati (energie, combustibili, gaz). Imediat vine o alta temere, conexa primelor: scaderea veniturilor. In aceasta situatie, este clar ca nici oamenii Bisericii nu pot face mare lucru. Poate doar Atotputernicul sa mai rezolve din haosul din jur, desi, daca ma gandesc bine, nici El nu se poate baga peste vointa oamenilor (mai ales a celor politici). Atat de mult ne-a iubit, ca ne-a lasat liberul arbitru, astfel incat sa facem ceea ce dorim.

"El din inceput a facut pe om si l-a lasat in mana sfatului sau… Inaintea oamenilor este viata si moartea si oricare le va placea li se va da", afirma clar Scriptura.

Daca in privinta sanatatii, rugaciunea si slujbele Bisericii mai pot ajuta, nu vad cum s-ar rezolva situatia in cazul costurilor acestei vieti, care, mai toate, sunt decise de cei ce ne conduc. Ca sa nu mai spun ca cele la utilitati sunt deja planificate calendaristic sa creasca, prin negocierea Romaniei cu Inaltele Porti europene si mondiale. Aici temerile romanilor se vor tot transforma in certitudini, pana in 2020 cel putin, conform documentelor Statului. De aceea, costurile vietii sunt, probabil, motivul principal pentru care liderii politici sunt la coada clasamentului in privinta sperantelor romanilor: 1,5 % foarte multa, 10,1 % multa, 34,1% putina si un dezastruos 51,5 % foarte putina incredere a romanilor ca politicienii si alesii nostri ne vor rezolva temerile. Şi cand te gandesti ca tocmai de aceea sunt alesi si numiti in aparatul administrativ al tarii: sa ne ajute in viata aceasta lumeasca. Asa ca sondajul nu face decat sa reflecte situatia anormala din societatea noastra: cei alesi par alesi degeaba, jumatate din cler pare sa nu-l reprezinte pe Dumnezeu, iar majoritatea romanilor cred ca propriile forte, familia sau Dumnezeu ii pot scapa de temerile cotidiene.

 Asta inseamna ca ar trebui sa-L trimitem pe Dumnezeu in Parlament? Sau macar pe slujitorii lui? Ori familia? Pe noi insine?

Preot Eugen Tanasescu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ei sunt cei mai buni șahiști din județul Botoșani! FOTO

astăzi, 14:08
997

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Botoşani, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi Academia Olimpică Română, Filiala Botoşani, au organizat la sfâr...

Sfârşit cumplit! Tânăr mort după ce hainele i-au luat foc!

astăzi, 13:19
1430

Un tânăr în vârstă de 34 de ani, din localitatea Teioasa, orașul Darabani, şi-.a pierdut viaţa, duminică dimineaţa, după ce a suferit arsuri grave pe tot corpul.&nb...

Tânără din Botoşani, rănită într-un accident rutier!

astăzi, 13:12
472

Sâmbătă, la ora 12.23, în timp ce conducea autoturismul  într-o curbă pe DJ 178, din comuna suceveană Arbore, un bărbat  de 41 de ani, din orașul Cajvana,  ...