Judecăți strâmbe

Judecăți strâmbe
Revin cu același refren: nu judecați. Îl spun prea des? Situația o cere, pentru că indiferent de confesiunea creștină din care facem parte, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, văd doar o nestăvilită judecată împotriva aproapelui.

Nu doar că judecăm, dar judecăm și strâmb pe deasupra. Ce ne mai place să ne luăm de unii sau de alții. Punem preoții la zid fiindcă, uite!, ce mașini au. Dar nu ne mai uităm ce mașini avem noi. Văd mulți creștini, ortodocși sau de alte confesiuni, cum distribuie cu poftă articolele împotriva preoților. Deși pastorii acelor confesiuni sunt cel puțin la fel de bogați, dar ne place să judecăm pe cei din afară, să arătăm cât de mult greșește vecinul nostru de altă confesiune.

Și în acest timp mai distribuim, să ne lăudăm, câte o poză din concediul nostru luxos, din bucătăria noastră proaspăt renovată, din sufrageria noastră cu noul colțar din piele. Oameni buni, a zis oare Iisus Hristos: "Preotului dacă i se cere haina, să își dea și cămașa" sau ne-a zis tuturor: "Pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa" (Luca 6; 29). Și nu a spus Iisus: "Preotul să își vândă averea și să o dea săracilor", tuturor ne-a lăsat această poruncă. Sfântul Ioan Gură de Aur a zis că orice cămașă în plus pe care o avem e un furt de la cel ce nu are.

Cu toate aceste porunci, noi ne permitem, ortodocși sau nu - subliniez, să mai comentăm de preoți. Uite, asta e judecată. Păi ce faci tu cu dulapul plin? Cu fastuosul tău concediu? Cu mașina ta cu care ai putea hrăni săracii un an de zile? Ce faci cu colțarul tău din piele albă/neagră de care ești atât de mândru. Candelabrul tău nou ar putea hrăni zece oameni. Dar tu te iei de preot. Și cum rămâne cu faptul că Iisus ți-a dat și ție porunca?

Te iei de hoț. Tu nu ești hoț? Hai să vedem ce e furtul? Doar să dai în cap pentru banii din saltea? Dar oare când nu plătești impozite la stat, când vinzi la negru, nu e furt? Bugetul unei țări se adună din impozite. E plină țara de bătrâni cu pensii mizere, de bolnavi cu indemnizații penibile. Asta e și din cauza celor care vând marfă nedeclarată, fiindcă din banii pe care ei nu îi plătesc ar trebui mărită pensia. Și ce vei face când Iisus ți-i va pune înainte pe toți bătrânii acestei țări? Cum vei justifica impozitul neplătit sau colțarul tău de piele?

Copiezi la un examen, tot furt e. Se numește furt intelectual și e în dezavantajul aproapelui tău care s-a pregătit și care ar merita o notă mai mare decât tine. La un moment dat în viață un doctor capabil ar putea fi înlocuit de unul incapabil, dar cu o medie mai mare. Bănuiește singur consecința furtului tău și răspunderea înaintea lui Dumnezeu.

Aaa, nu te poți despărți de colțar? Ai pus mâna și ai copiat? Ai un impozit neplătit? Fii măcar bun și taci, nu mai judeca pe altul. Poate Dumnezeu se va milostivi și va găsi o cale să te mântuiască, dar atâta timp cât nu umbli în sac și nu mănânci rădăcini și nu îți faci datoria de cetățean, toată judecata se întoarce împotriva ta. Fiindcă Hristos a lăsat aceleași porunci tuturor, dar noi nesocotindu-le îi judecăm pe alții uitând că El ne-a spus: "Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi, şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura" (Matei 7; 2).

Moni Stănilă, Timpul.md

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
10

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
132

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
333

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....