JOI: Concert simfonic sub bagheta lui Marius Hristescu, invitat pianistul Pavlos Yallourakis, din Grecia!

JOI: Concert simfonic sub bagheta lui Marius Hristescu, invitat pianistul Pavlos Yallourakis, din Grecia!

MARIUS HRISTESCU

Concertul saptamanal al Filarmonicii Botosani va avea loc joi, din motive care tin de organizarea unor manifestari, in ziua de vineri, in sala de spectacole.

Joi, 3 mai, de la ora 18.30, melomanii sunt invitati la un concert de exceptie. La pupitrul dirijoral se va afla Marius Hristescu, cunoscut publicului botosanean in special din concertele sustinute alaturi de Tudor Gheorghe. Invitat special, din Grecia, pianistul Pavlos Yallourakis.

În program:
W. A. Mozart: Uvertura operei Cosi fan tutte, KV 588
L. van Beethoven: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 4, în sol major, op. 58
L. van Beethoven: Simfonia a II-a, în re major, op. 36

MARIUS HRISTESCU s-a născut la 29 septembrie 1975, la Craiova. A absolvit Liceul de Artă din oraşul natal. Pregătirea muzicală o continuă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde studiază, în paralel, trei dintre secţiile acesteia: Compoziţie, Dirijat cor academic şi Dirijat orchestră.

Primele apariţii scenice în calitate de dirijor sunt legate de concertele susţinute de Corul Carmina Nova din Craiova, înfiinţat de Florian-George Zamfir.

În anul 1997, obţine Premiul de Debut în cadrul Festivalului Tinerilor Dirijori de Cor de la Craiova (ediţia a V-a), în anul 2002, o bursă de studii la Accademia Marciana din Veneţia si in 2005, la Roma. În anul 2004, participă la un master-class de artă dirijorală susţinut de Kurt Masur, organizat de Fundaţia Eurosilesia la Wroclaw (Polonia), iar în 2008 - începe să frecventeze seria de master-class-uri de artă dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute de Konrad von Abel, un recunoscut discipol al lui Sergiu Celibidache.

Anul 1999 marchează începutul colaborării cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, colaborare în urma căreia a luat naştere proiectul Anotimpurile Poeziei Româneşti. Prima parte a acestui proiect, Primăvara Simfonic, a obţinut titlul de cel mai bun CD de muzică clasică al anului 2001, trofeu oferit la decernarea Premiilor Industriei Muzicale Româneşti (martie 2002). Au urmat Toamna, Iarna şi Vara Simfonic. Anotimpurilor simfonice li s-au alăturat Calvarul unei inime pribegi şi Parfumele nebunelor dorinţi, albume ce au ca tematică melodiile Bucureştiului interbelic. Ultimul proiect realizat în colaborare cu Tudor Gheorghe a avut premiera în decembrie 2009  este vorba de  spectacolul extraordinar Degeaba...?!, dedicat Revolutiei Române din decembrie 89. Citeste mai mult pe botosani-info-simfonic.cabanova.ro.

PAVLOS YALLOURAKIS este un pianist grec, născut la Atena. La vârsta de şase ani şi-a început studiile muzicale în oraşul natal, continuându-le şi la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, sub îndrumarea profesoarei Mihaela Constantin (1991-1992). În anul 1993 a obţinut diploma Conservatorului Naţional din Atena cu calificativul excelent, fiind apoi admis, în acelaşi an, ca bursier al statului francez, la Ecole Normale de Musique din Paris, clasa profesoarei Germaine Mounier. Ca urmare, în anul 1995 a obţinut Diploma superioară de interpretare la pian şi muzică de cameră, acordată de acest institut de învăţământ muzical, iar în anul 1997 a primit şi Diploma superioară pentru concertişti  cu menţiunea primul numit în unanimitate cu felicitări din partea juriului. În anul 2002 a fost invitat ca membru în juriul Concursului Albert Roussel de la Sofia, iar în anul 2010 a participat ca membru în juriul Concursului Maria Cherogiorgou Sigara din Atena. Din anul 2000, a fost numit profesor asistent la clasa de pian a Şcolii Normale de Muzică Alfred Cortot din Paris.


Urmatorul concert al Filarmonicii Botosani va avea loc vineri, 11 mai 2012. Invitat: Alexei Nabioulin, din Rusia, dirijor Mihail Secikin.

În program:

S. Rahmaninov: Concertul  pentru pian şi orchestră nr. 2, în do minor
A. Dvorak: Simfonia a IX-a, în mi minor - Din lumea nouă

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

Marţi, 16 Aprilie 2024
230

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

Marţi, 16 Aprilie 2024
69

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

Marţi, 16 Aprilie 2024
68

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...