Istoricul Gheorghe Buzatu a murit

Istoricul Gheorghe Buzatu a murit
Istoricul ieşean Gheorghe Buzatu a murit luni, in urma unui stop cardiac. Potrivit cercetătorului Corneliu Ciucanu, de la Centrul de cultură şi civilizaţie europeană, în cursul dimineţii de luni Gheorghe Buzatu a venit la Centrul de cultură şi civilizaţie europeană, după care a acuzat stări de rău. El a fost dus la spital, dar medicii nu i-au mai putut salva viaţa.

Decesul istoricului Gheorghe Buzatu vine la o zi după ce acesta şi colegii săi au fost la Bârlad, unde a fost lansat Târgul de carte, eveniment organizat cu prilejul Zilelor culturale bârlădene.

Gheorghe Buzatu se afla în evidenţa medicilor ca fiind cardiac cronic. Deşi a suferit un accident cerebral în 2011, colegii săi spun că acesta şi-a revenit spectaculos.

Trupul neînsufleţit al istoricului va fi depus, marţi, la Biserica "Sf. Lazăr", iar înmormântarea va avea loc joi, la ora 12,00.

***
Gheorghe Buzatu s-a născut, la 6 iunie 1939, în comuna Sihlea, judeţul Vrancea.

A urmat Liceul `Regele Ferdinand` din Râmnicu Sărat, iar apoi Facultatea de Filologie-Istorie, Secţia istorie, în cadrul Universităţii `Alexandru Ioan Cuza` din Iaşi (1956 - 1961). Este doctor în Istorie din 1971.

A fost cercetător ştiinţific (1961 - 1992) la Institutul de Istorie şi Arheologie `A. D. Xenopol` al filialei din Iaşi a Academiei Române şi cercetător ştiinţific principal (1992 - 1997) al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al filialei din Iaşi a Academiei Române. Începând cu 1997 a fost profesor universitar de Istorie contemporană şi Relaţii Internaţionale la Universitatea din Craiova şi profesor consultant la Universitatea `Ovidius` din Constanţa.

A fost senator de Iaşi în legislatura 2000 - 2004, ales pe listele Partidului România Mare. A făcut parte din Comisia pentru politică externă a Senatului, precum şi din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (dec. 2002 - dec.2004).

Gheorghe Buzatu a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică: 55 de cărţi publicate sub nume propriu, 70 de volume coordonate sau în colaborare, peste 500 de studii şi micro-monografii, articole, eseuri, note etc. Este coordonator al prestigioasei colecţii `Românii în istoria universală`, care a ajuns la peste 140 de volume. În martie 2010, Gheorghe Buzatu şi-a lansat colecţia Opera Omnia, o colecţie paralelă publicată de editura Tipo Moldova, cele 13 volume pe care le conţine făcând parte din colecţia `Românii în istoria universală`.

Printre cele mai importante volume publicate se numără: `România şi trusturile petroliere internaţionale până la 1929` (Iaşi, 1981, Premiul Academiei Române); `Din istoria secretă a celui de-al doilea război mondial` (vol. I-II, Bucureşti, 1988-1995); `O istorie a petrolului românesc` (Bucureşti, 1998); `Istoria Românilor în secolul XX. 1918-1948` (Bucureşti, 1999; reeditare, 2002).

În iunie 2007, Senatul Universităţii `Ovidius` din Constanţa i-a decernat, la propunerea Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, titlul de Doctor Honoris Causa. În decembrie 2008, Adunarea Generală a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România l-a ales pe Gheorghe Buzatu ca membru corespondent. (Agerpres)
 

DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE!

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
52

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
228

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Forțele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
146

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...