Istoria Liceului "Mihai Eminescu", de MIHAI MATEI

Istoria Liceului "Mihai Eminescu", de MIHAI MATEI

MIHAI MATEI
Monitorul de Botosani

În calendarul manifestărilor de prestigiu ale anului 2012, împlinirea a 125 de ani de la înfiinţarea primei şcoli de fete la Botoşani a ocupat un loc important.

Pe lângă faptul că evenimentul aniversat a constituit baza unui program de activităţi la nivelul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", pentru întregul an, autorităţi municipale şi judeţene, instituţii de cultură şi intelectuali botoşăneni s-au implicat, contribuind la o definire cât mai completă a ceea ce a însemnat, de-a lungul timpului, instituţia de învăţământ creată în anul 1887.

Un demers de mare importanţă îl constituie faptul de a se fi scris istoria acestei instituţii, domnul profesor Mihai Matei, fost inspector general şcolar al judeţului timp de 25 de ani şi cadru didactic aici, a dat publicităţii Istoria Liceului "Mihai Eminescu", în două volume, lucrarea bazându-se pe o profundă sondare a surselor posibile, dacă avem în vedere că cea mai mare parte a arhivei şcolii a fost pierdută în anii celui de-Al Doilea Război Mondial.

Lucrarea se referă, în prima parte, la activitatea instituţiei şcolare între anii 1887-1948, oferind cititorilor o imagine a condiţiilor social-economice a Botoşanilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi asupra momentului când autorităţile şi cetăţenii intervin la forurile administrative superioare pentru înfiinţarea şi funcţionarea unei unităţi şcolare, de stat, prin care să se acorde o şansă şi fetelor de a se afirma în viaţa socială a oraşului şi judeţului Botoşani. Perioada este marcată de constituirea unui corp didactic corespunzător, de asigurarea materială, începând cu spaţiul de şcolarizare şi încheind cu nivelul calitativ al procesului instructiv-educativ. Traversând anii de început şi mai apoi anii celor două războaie mondiale, şcoala se va impune în peisajul cultural al oraşului, profesoarele şi elevele de aici vor fi prezente în numeroase activităţi cultural-artistice prestigiul său fiind recunoscut şi prin acordarea unui nume distins: Liceul de Fete "Carmen Sylva".

Cel de-al doilea volum al lucrării cuprinde perioada 1948-2005, conţinutul său referindu-se, în mare majoritate, la anii când nu numai şcoala, ci întreaga societate românească a trăit sub apăsarea regimului dictatorial de tip comunist. Cu toate acestea, nu trebuie să pierdem din vedere existenţa în corpul didactic a unor profesori temeinic formaţi în anii ce au precedat "reforma" din 1948, iar mai târziu afirmarea unor generaţii tinere care au înţeles că menirea lor este aceea de a pregăti temeinic elevii din liceu. Intenţiile acestora s-au materializat, existând cazuri când clase compacte ale şcolii au fost admise în învăţământul superior. Progresul tehnico-ştiinţific  a găsit ecou în inima multor profesori care au pus bazele unor laboratoare moderne, au identificat căile de colaborare cu cadre tehnice din industria judeţului, pentru a lega mai mult învăţământul de realitatea oferită de tehnologiile moderne ce pătrundeau în industrie şi nu numai.

Autorul Istoriei Liceului "Mihai Eminescu" consemnează date şi evenimente ce aparţin şi perioadei postdecembriste, relevând noile condiţii în care profesorii şi elevii acestei prestigioase instituţii şcolare botoşănene se afirmă în cadrul judeţului, la nivel naţional şi internaţional. Prezenţa unor cadre în viaţa social-politică a judeţului şi a ţării, afirmarea unor elevi în cadrul olimpiadelor şcolare, stabilirea de relaţii cu şcoli europene şi vizitele reciproce întreprinse, obţinerea unor bune rezultate în activitatea cultural-sportivă, toate se contopesc într-o imagine ale cărei dimensiuni cresc, de la zi la zi, sporind prestigiul a ceea ce astăzi este Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".

Lansarea recentă a celui de-al doilea volum a Istoriei Liceului "Mihai Eminescu" a marcat încheierea manifestărilor dedicate celor 125 de ani de continuă activitate a acestei instituţii şcolare care a dat ţării numeroase personalităţi, unii dintre distinşii săi absolvenţi, dincolo de fruntariile României, reprezentând cu cinste ţara şi poporul din care fac parte.


Prof. Dumitru Ivan,
directorul Editurii "Quadrat" Botoşani


Botoşani, 20 decembrie 2012

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
6

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
18

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...

Tânăr dintr-o comuna din Botoșani, prins conducând sub influența cocainei!

astăzi, 18:07
173

În cursul zilei de luni, 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Sucevei un autoturism condus ...