IPS Teofan la sfintirea Bisericii Spitalului de Copii din Botoşani

IPS Teofan la sfintirea Bisericii Spitalului de Copii din Botoşani

 IPS TEOFAN si Corul Nectarios  Ziarul Lumina

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit ieri Biserica cu hramurile "Sfântul Apostol Andrei" şi Sfântul Ierarh Nectarie" din curtea Spitalului de Copii "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Botoşani.

Peste 1.500 de botoşăneni au participat ieri la târnosirea lăcaşului de închinăciune ridicat în incinta Spitalului de Copii din Botoşani. De dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a fost întâmpinat de copii care purtau costume naţionale, de soborul de preoţi şi diaconi şi de credincioşi. Oamenii au intrat în biserica îmbrăcată în veşmânt de sărbătoare, rugându-se pentru sănătate, iertare de păcate şi mântuire.



Răspunsurile liturgice au fost date de Corul "Nectarios" al bisericii Spitalului de Copii din Botoşani, dirijat de Gabriel Simionesei. Din acest cor fac parte şi membri ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR), filiala Botoşani.

Binecuvântare pentru cei care au îmbrăcat veşmântul de ctitor

IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire mai întâi la textul epistolei către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel citit ieri. "O biserică se înalţă pentru a fi mărturisitoare a adevărului. Prezenţa unei biserici şi ceea ce se întâmplă în interiorul ei este mărturisirea că reprezintă "un Domn, o credinţă, un botez, un Dumnezeu şi Tatăl tuturor" (Efeseni 4, 4). Această mărturisire, făcută în sfântul altar, este adresată credincioşilor pentru ca aceştia să fie cuprinşi de adevărul că Dumnezeu este Cel Care, prin Care, în Care şi pentru Care s-au împlinit toate cele care sunt, aducerea dintru nefiinţă la fiinţă a tot ceea ce există", a spus Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a continuat să tâlcuiască semnificaţiile Evangheliei citite în Duminica a XXV-a după Rusalii.

În acelaşi timp, IPS Teofan a reliefat motivele pentru care se zidesc lăcaşuri de închinăciune. "Zidim biserici pentru ca omul să vină într-un spaţiu în care să-şi găsească o familie, să se integreze într-o obşte. Biserica este chemată să alcătuiască Trupul lui Hristos în care noi suntem mădulare. Fiecare face parte din trupul Bisericii lui Hristos, din trupul unei parohii. Dacă faci parte din această obşte, ai posibilitatea să depăşeşti singurătatea care te macină. Să-I mulţumim lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat ţara cu biserici aşezate în sate şi oraşe. Să răsplătească Dumnezeu pe toţi cei care au ajutat la ridicarea acestei biserici şi care s-au îmbrăcat în veşmântul minunat de ctitor, de iubitor al Casei lui Dumnezeu", a mai adăugat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Marius Ciobanu, preot de caritate la Spitalul de Copii din Botoşani, a primit rangul de iconom stavrofor, iar persoanele care s-au remarcat în susţinerea lucrărilor au primit distincţii de vrednicie. Demersurile pentru ridicarea sfântului lăcaş din curtea Spitalului de Copii din Botoşani au început în anul 2006, când părintele Marius Ciobanu a fost numit preot de caritate la Spitalul de Copii din Botoşani. Săpăturile au început în luna februarie a anului trecut, iar piatra de temelie a fost pusă de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Prima slujbă în lăcaşul de închinăciune al Spitalului de Copii din Botoşani a fost oficiată în luna mai 2010.



Ctitorii şi binefăcătorii acestei biserici sunt domnul Victor Mihalache, directorul firmei SC Victor Construct SRL, şi domnul Radu Mihalache, directorul-adjunct al firmei. De asemenea, biserica a mai primit ajutor de la arhim. Ioan Harpa, exarhul zonei Botoşani şi stareţul Mănăstirii Popăuţi din Botoşani, de la dr. Constantin Tudorache, de la conducerea şi colectivul Spitalului de Copii Botoşani, de la domnul Cătălin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botoşani şi alţii. (Constantin Ciofu)




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tot mai mulți români din Italia se întorc acasă: „S-a scumpit totul, plătim și aerul pe care îl respirăm”

astăzi, 09:27
9

Tendința este reflectată și de datele recente care indică o scădere semnificativă a sumelor de bani trimise în țară de către românii stabiliți în Italia, conform statistici...

Invitație pentru iubitorii de artă: Expoziția „Salon de primăvară – Liviu Șoptelea și prietenii”

astăzi, 08:32
33

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală ”Expo-Art” Botoșani și reunește pe simeze lucrări de pictură și tehnică mixtă, creații ale unor artiști botoșăneni din diver...

Probleme penale pentru o tânără șoferiță din Suceava după ce a achiziționat mașina de la un botoșănean!

astăzi, 08:04
235

Polițiștii care efectuau activități de control trafic rutier pe raza satului Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava, au oprit pentru control un autoturism Renault Megane Scenic.La vol...