IPS Teofan la Mesteacăn, Corni: "Liturghia arhierească este imaginea completă a Bisericii"

IPS Teofan la Mesteacăn, Corni: "Liturghia arhierească este imaginea completă a Bisericii"

   Ziarul Lumina

Ziua de sâmbătă, 22 septembrie 2012, a reprezentat pentru enoriaşii parohiei Mesteacăn, comuna Corni, judeţul Botoşani, un moment unic. Vizita Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prima în acest loc a unui mitropolit. Bucuria sărbătorii a fost întregită de oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Teofan, urmată de sfinţirea unui paraclis şi a casei sociale compusă din casă parohială şi praznicar.

Din soborul slujitor au făcut parte preoţi din parohiile învecinate, în frunte cu pr. Lucian Leonte, protopopul Protopopiatului Botoşani, dar şi diac. Cătălin Vatamanu, redactor coordonator al revistelor "Candela Moldovei" şi "Teologie şi Viaţă" din cadrul Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

După oficierea Sfintei Liturghii, pr. Lucian Leonte a rostit un cuvânt de bun venit, în care a arătat osteneala Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei de a vizita fiecare parohie din eparhia pe care o păstoreşte: "Iată, cu mare osteneală, Înalt Preasfinţitul Teofan reuşeşte să se ţină de promisiune şi să ajungă în fiecare sătuc din acest judeţ la vreo sfinţire sau cu ocazia unor slujbe ca acestea de astăzi. Este o frumuseţe cerească Liturghia arhierească, întrucât ea este imaginea completă a Bisericii".

În continuare, pr. paroh Ionuţ Simionică a mulţumit Înalt Preasfinţitului Mitropolit Teofan pentru popasul în parohia Mesteacăn, subliniind faptul că venirea unui mitropolit în parohia pe care o păstoreşte reprezintă cea mai frumoasă încununare a lucrărilor desfăşurate la biserică.

În cuvântul de învăţătură, IPS Teofan a explicat Evanghelia şi Apostolul zilei, făcând referire la pregătirea omului pentru trecerea la Domnul."Mântuitorul Hristos, în Evanghelia ce s-a citit, arată adevărul că atât sfârşitul lumii, cât şi sfârşitul omului sunt lucruri necunoscute de oameni, ci doar de Dumnezeu. Pentru ca omul să privegheze şi să fie gata în orice clipă pentru sfârşitul său, după cum ne spune Mântuitorul, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să avem puterea să alegem binele în locul răului. La fel, referitor la priveghere şi pregătire, în Apostolul de astăzi, Sfântul Apostol Pavel ne arată că în viaţa omului multe sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos şi zidesc. Averea în viaţa omului este îngăduită şi zideşte doar dacă este câştigată cinstit, puterea este folositoare dacă este exercitată cu respect faţă de cei mai mici, somnul este folositor dacă nu devine lenevie, iar mâncarea şi băutura sunt îngăduite dacă nu devin lăcomie şi beţie. De aceea, vă îndem ca tot timpul să privegheaţi, să vă rugaţi şi să vă pregătiţi pentru trecerea la Domnul, căci, în fiecare secundă, de-a lungul şi de-a latul acestei lumi, mor sute, chiar mii de oameni. Nu poţi şti sfârşitul. De aceea trebuie să fim tot timpul pregătiţi", a spus, printre altele, IPS Teofan.

La final, pr. paroh Ionuţ Simionică, pentru a marca această vizită unică în istoria satului Mesteacăn, a oferit, din partea parohiei, Înalt Preasfinţitului Teofan o icoană cu hramul bisericii, respectiv "Intrarea Domnului în Ierusalim". Pentru eforturile depuse în cei şapte ani de când păstoreşte parohia Mesteacăn, pr. Ionuţ Simionică a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţia "Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei". (Ziarul Lumina)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marșul Unirii la Botoșani: "Haideți să le transmitem românilor de pe malul stâng al Prutului că nu sunt singuri în lupta lor dreaptă de a se întoarce acasă"

astăzi, 11:23
126

Platforma Unionistă "Acțiunea 2012" și Asociația "Scut botoșănean" organizează la Botoșani Marșul Unirii. Sâmbătă, 24 martie 2018, la ora 12:00, botoșănenii...

Simona Halep, după ce a fost amendată la Miami: A fost o rectie de moment si cred ca mi-a prins bine! VIDEO

astăzi, 11:10
261

Simona Halep a avut o reactie nervoasa in timpul jocului cu Oceane Dodin, distrugand o racheta dupa ce a dat cu ea de pamant.Reprezentanta noastra s-a ales cu un avertisment verbal din partea arbi...

Beat și cu tupeu: A refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei!

astăzi, 10:27
418

Botoșăneanul în vârstă de 38 de ani a fost tras pe dreapta, rezultatul etilotestului indicând starea de ebrietate a șoferului. Cu toate acestea, bărbatul a refuzat recoltarea&nb...