IPS Teofan, la Mănăstirea Zosin: "Luaţi icoana Brâncovenilor şi veţi vedea cât de mici sunt încercările şi necazurile noastre!"

IPS Teofan, la Mănăstirea Zosin: "Luaţi icoana Brâncovenilor şi veţi vedea cât de mici sunt încercările şi necazurile noastre!"

 Mănăstirea Zosin  Foto: Ziarul Lumina

Miercuri, 16 august 2017, când Biserica Ortodoxă Română i-a prăznuit cu mare cinste pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, Mănăstirea Zosin din judeţul Botoşani a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sute de credincioşi botoşăneni, dar şi pelerini sosiţi din alte judeţe ale Moldovei au asistat la sfinţirea Altarului de vară aflat în curtea mănăstirii.

În sunet de clopot şi bucium, IPS Teofan şi soborul de ierarhi ai Bisericii noastre au fost întâmpinaţi de sute de credincioşi, alături de membri ai autorităţilor locale şi centrale, la primele ore ale dimineţii.

După oficierea slujbei de târnosire a Altarului de vară, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe un podium special amenajat de un impresionant sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

„Sfântul Constantin Brâncoveanu este un Avraam al neamului nostru”

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi la acest moment, IPS Părinte Teofan a apreciat lucrările realizate, felicitând atât ostenitorii care au sprijinit lucrările efectuate la Zosin, cât şi întreaga obşte monahală, alături de stareţul acesteia, părintele arhim. Teodosie Pleşca, pentru eforturile depuse în ultimii ani la zidirea singurului sfânt locaş din judeţul Botoşani cu hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre martiriul Sfinţilor Brâncoveni, îndemnându-i pe toţi cei prezenţi să le urmeze pilda de jertfă pentru ţară şi pentru credinţa creştină, rugându-se şi având nădejde în ajutorul lor: „Când vă este greu, scoateţi, vă rog, icoana Sfinţilor Brâncoveni. Dacă o veţi priviţi cu atenţie şi dacă veţi gândi puţin prin ce a trecut Sfântul când şi-a văzut pe cei patru copii decapitaţi, în faţa lui, de ziua soţiei sale, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, după patru-cinci luni de teminţă grea şi de chinuri, ne vom da seama că tot ceea ce vine asupra noastră e nimic faţă de cele pe care el le-a pătimit. Şi putea pe toate să nu le pătimească, dacă abandona credinţa ortodoxă. Şi bogăţie, şi scaun, şi copii, şi nevastă, la toate acestea a renunţat, ca să nu se lepede de dreapta credinţă. Astfel, când vă este greu, luaţi, vă rog, icoana Brâncovenilor, meditaţi puţin la viaţa lor şi veţi vedea cât de mici sunt încercările şi necazurile noastre!”.

La finalul slujbei religioase, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif a subliniat importanţa acestei mărturisiri de credinţă de la sfârşitul secolului al XVII-lea, arătând că Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu a asistat la moartea copiilor săi pentru Domnul, ca odinioară Avraam, la jertfa fiului său, Isaac: „Nu s-a smintit, nu s-a lepădat Sfântul Constantin, văzând cu proprii lui ochi moartea pruncilor săi, spunându-le: «Totul am pierdut în lumea aceasta, dar nimic nu e mai de preţ decât credinţa în Iisus Hristos. Nu ne vom pierde şi sufletul nostru». Iată pe cine are ca părinte Sfântul Constantin, ca şi toţi cei care cred în cuvântul lui: pe marele nostru părinte Avraam. El este un Avraam al neamului nostru”.

Sute de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu

După cum a mărturisit arhim. Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin, în cuvântul său de mulţumire, Altarul de vară care s-a sfinţit ieri a fost construit între anii 2012-2015.

„Întrucât 2014 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al Sfinţilor Brâncoveni, la împlinirea a 300 de ani de la martiriul lor, cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Părinte Mitropolit Teofan, am solicitat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o părticică din moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, iar Preafericirea Sa ne-a promis că ne va da, punându-ne condiţia de a închina unul dintre noile altare ce s-au construit în noua incintă acestui dreptcredincios voievod martir, şi acest fapt l-a împlinit atunci când a participat la slujba de sfinţire a bisericii mari, iar prin urmare, de aici a luat fiinţă taina închinării acestui Sfânt Altar Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, a spus stareţul Mănăstirii Zosin.

Credincioşii prezenţi la acest binecuvântat moment au trecut prin Sfântul Altar, potrivit rânduielii, aducând prinos de cinstire Sfântului Voievod Martir prin închinarea la icoana şi o părticică din sfintele sale moaşte, dăruite Mănăstirii Zosin de către Părintele Patriarh Daniel cu prilejul sfinţirii noii biserici. (Cătălin Acasandrei, Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Acad. Leon Dănăilă: "Carnea în exces scurtează viața, iar depresia poate duce la cancer"

Vineri, 21 Septembrie 2018
3953

Academicianul leon Dănăilă are la activ mai mult de 40.000 de operații pe creier, a scris peste 54 de cărți de neurochirurgie și neuropsihologie. Acest geniu al neurochirurgiei românești a ad...

Medicii își doresc condiții de lucru mai bune, asistentele vor salarii mai mari

Vineri, 21 Septembrie 2018
260

78% dintre angajații din sistemul sanitar chestionați în cadrul studiului "Influența calității vieții profesionale asupra tendinței de migrare pentru muncă a personalului din sănă...

Conducătorii auto ar putea scăpa de punctele de penalizare dacă urmăresc un film educativ al Poliției Române

Vineri, 21 Septembrie 2018
345

Șoferii ar putea apela la o nouă soluție pentru a scăpa de până la două puncte de penalizare. Pentru moment, este doar o propunere de proiect de lege, însă ar putea să devină...