IPS Teofan la Mănăstirea Popăuți: "Biruinţa întru Hristos e singura care îl face cu adevărat pe om biruitor"

IPS Teofan la Mănăstirea Popăuți: "Biruinţa întru Hristos e singura care îl face cu adevărat pe om biruitor"

Urmând unei binecuvântate tradiţii, sute de credincioşi din întreaga Moldovă au participat şi în acest an la hramul istoric al Mănăstirii Popăuţi din oraşul Botoşani. Obştea aşezării monahale, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae de mai bine de 500 de ani, a avut bucuria de a-l primi în mijlocul ei pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

În ziua când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mănăstirea Popăuţi din Botoşani şi-a serbat unul dintre hramuri. Sutele de credincioşi prezenţi la sărbătoarea aşezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată în biserica nouă a mănăstirii de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, din soborul co-slujitor, alături de părintele Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarh de zona Botoşani, făcând parte şi stareţii mai multor mănăstiri din judeţul Botoşani, dar şi din alte judeţe ale Moldovei.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan​, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie biruitori întru Dumnezeu, precum Sfântul Ierarh Nicolae: „Nu putem spera decât la o singură biruinţă, anume biruinţa cea întru Dumnezeu, care nu se poate măsura ca importanţă, ca adâncime, ca durabilitate cu nici o altă biruinţă. Poate aşa a binevoit Dumnezeu, ca noi să nu ne putem încrede prea mult în forţele noastre, în bogăţia noastră, în armatele noastre, în isteţimea noastră după logica acestei lumi; poate ne-a fost rânduit să ne axăm mai mult pe biruinţa cea întru Hristos Dumnezeu, singura care îl face cu adevărat pe om biruitor. Şi având în faţă chipul celui pe care îl prăznuim astăzi - Sfântul Ierarh Nicolae - ne dăm seama că acest mare părinte al Bisericii a biruit lumea prin biruinţa pe care Dumnezeu, prin Iisus Hristos, a dat-o oamenilor. De ce spunem aceasta? Cântările bisericeşti îl înfăţişează ca mare mărturisitor al dreptei credinţe, ca învăţător al înfrânării, ca şi chip al blândeţii. În aceste trei lucruri, precum şi în multe altele care derivă din acestea, Sfântul Nicolae a fost biruitor”.

La finalul slujbei, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, părintele stareţ Ioan Harpa a rostit un cuvânt de mulţumire, după care credincioşii prezenţi au primit binecuvântare de la IPS Mitropolit Teofan. Cu ocazia hramului, obştea mănăstirii a organizat o agapă şi a împărţit pachete cu mâncare.

Biserica veche a Mănăstirii Popăuţi din Botoşani a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Locaşul a fost zidit în anul 1496 şi a îndeplinit, de-a lungul timpului, mai multe funcţii, cum ar fi biserică de curte domnească şi loc de popas pentru domnitor, mănăstire închinată Patriarhiei de Antiohia, biserică de mir, iar din 1991 şi până astăzi, mănăstire de călugări. (Tudorel Rusu, Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
106

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
62

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
65

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...