IPS Teofan la Botoșani: "Ne-am adunat aici ca într-o tindă mare, care ar trebui să cuprindă întreg sufletul nostru și întreaga țară!" - FOTO, VIDEO

IPS Teofan la Botoșani: "Ne-am adunat aici ca într-o tindă mare, care ar trebui să cuprindă întreg sufletul nostru și întreaga țară!" - FOTO, VIDEO
Mitropolia Moldovei și Bucovinei păstrează tradiția colindatului, moment așteptat în fiecare an de creștinii din Botoșani, dornici să primească vestea Nașterii Mântuitorului. 

Sute de botoșăneni, având în mijlocul lor pe Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au murmurat colinde alături de cetele de colindători din protopopiatele județului Botoșani, în cadrul concertului "Bucuria Nasterii Domnului", care s-a desfășurat sambata, 14 decembrie 2013, in sala Casei de Cultura a Sindicatelor Botosani.

Alături de IPS Teofan a stat, ca în fiecare an, părintele Lucian Leonte, protopop de Botoșani, printre invitații de seamă fiind prefectul județului Botoșani, Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean, Florin Țurcanu, primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, dar și părinți stareți ai mănăstirilor din județul Botoșani și maica stareță a Mănăstirii Vorona, Teofana Scântei. 














Copii în costume populare, tineri din satele păstrătoare de frumusețe creștină, preoți înveșmântați în spiritul purificator al colindului ortodox, un public dornic să primească minunata veste a Nașterii Mântuitorului și mult așteptatul cuvânt de învățătură oferit la final de IPS Teofan au facut din concertul de colinde "Bucuria Nasterii Domnului" o seara binecuvantata.

S-au perindat pe scena: Corul Parohiei "Sf. Ioan Botezatorul Botosani" Botosani (dirijor Gheorghe Bulboacă, elev al Seminarului Teologic Botoșani), Grupul vocal al A.T.O.R. Dorohoi (indrumator preot Ciprian Șoptică), Corul "Amvonul" al preotilor din Protopopiatul Saveni (dirijor preot Cristian Dumitraș), Grupul de colindatori "Floricica" al Protopopiatului Darabani (indrumator prof. Mirel Dascălu), Ansamblul folcloric "Doina Costestilor" (indrumator preot Ioan Cașcaval, prof. Versavia , Corul de maici "Glasul Voronei" al Manastirii Vorona (dijijor preot Olivian M. Sandu) si Corul "Heruvimii" al preotilor din Protopopiatul Botosani (indrumator preot Emanoil Vasile Crețu).
































La final, parintele protopop Lucian Leonte l-a invitat pe scena pe IPS Teofan, alături de colindători, nu inainte însă de a se adresa publicului: "Nimeni dintre noi nu a putut măsura timpul cât acest loc a devenit o vatră de colindă, pentru că, deschizându-ne Cuvântului Lui Dumnezeu, ieșim din timp. Suntem în legătură cu cel veșnic, care ne înveșnicește și pe noi. În această vatră de colinde suntem toți, cei care au colindat, cei care au fost colindați, și dacă ne-am uita unii la alții ne-am asemăna cu lemnele aprinse dintr-o vatră care arde cu flacără, cu lumină. Lumina nu-i a noastră, ci e a focului care s-a născut și pe care îl sărbătorim".




IPS Teofan i-a felicitat pe colindatori, apreciind efortul, dar si bucuria pe care acestia, de la cei mai mici pana la preotii din protopopiatele judetului, au impartasit-o cu cei din sala. 

"Colindătorii s-au perindat în fața noastră pentru a ne pregăti sufletește pentru faptul că peste 10 zile vom avea sărbătoarea Nașterii Domnului. Nu pot decat să le mulțumesc fraților preoți, aici de față, părinților protopopi că i-au coordonat, maicii starețe Teofana de la Vorona, precum și prezentatoarei care ne-a introdus în taina colindelor, și colindătorilor ca atare, pentru că ne-au oferit această seară. Amintea parintele protopop de vatra, ne-am adunat aici ca intr-o tinda de casa, primind colindatorii. O tinda mare, care ar trebui sa cuprinda intreg sufletul nostru si intreaga tara. Pe de o parte este asa, pe de alta parte stiti si dvs. realitatea de dincolo de aceasta sala, asa cum este, cu bunele si mai putin bunele ei moment si situatii. Mai sunt 10 zile până la Crăciun și colindătorii apar, nădăjduiesc tot mai mulți, pentru a ne spune un lucru, și anume că acum 2000 si 13 ani Dumnezeu a coborât pe pământ. Toate celelalte învelișuri și înveșminte care prezintă acest centru nu au decât această sarcină si slujire de a prezenta acest eveniment unic, irepetabil, deși în prelungirea sa a depăsit două milenii. Toate aceste zile ale anului care se încheie, poate le-am trăit frumos, poate nu le-am trăit frumos, au fost clipe de frumusețe sau clipe de îndoială. Si au rămas aceste zece zile până la Crăciun. Avem noi forța să nu stricam, putem, in ritmul vietii noastre, in sufletul nostru în aceste zile ceva să se schimbe? Pentru ca ziua de Crăciun, 25 decembrie, să ne găsească pregătiți pentru această sărbătoare. Sufletul omului este așa cum este, hăituit în dreapta și în stânga de o mie și una de tentații. Si mulți poate, în fața acestor tentații, nu ne-am păstrat verticalitatea de-a lungul unui an. De-a lungul unui an am avut 1000 și una de situații în care nu l-am primit pe Domnul Hristos la noi. Sau nu am auzit glasul Lui pentru a amerge la El, la Liturghie, la rugăciune, la spovedanie, la milostenie. Slavă Ție, Doamne, că Dumnezeul în care credem nu este un Dumnezeu răzbunător. Și te așteaptă! Dar în cele 10 zile câte au mai rămas până la Crăciun să ai forța să-L vezi și tu de departe pe Domnul Hristos și să încerci, în ciuda păcatelor tale, în ciuda păcatelor mele, să te îndrepți spre El. Aceasta îmi este urarea către dvs. pentru aceste zile", a fost o parte din cuvantul adresat de IPS Teofan catre cei prezenti in sala. 











 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
19

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
123

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
237

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...