ÎPS Teofan, către botoșăneni: "Biruitor ești atunci când alții te răstignesc și tu îi ierți"

Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost încă o dată alături de botoșăneni în ziua în care îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al municipiului Botoșani.

ÎPS Teofan, către botoșăneni: "Biruitor ești atunci când alții te răstignesc și tu îi ierți"

După Sfânta Liturghie de la Biserica Sfântul Gheorghe, care poartă hramul Marelui Mucenic, ÎPS Teofan s-a adresat credincioșilor prezenți în curtea lăcașului de cult. 

ÎPS Teofan și-a manifestat bucuria că a putut fi alături de botoșăneni la ceas de sărbătoare și că în ciuda frigului de afară aceștia au luat parte în număr mare la Sfânta Liturghie, fiind peste 500 de persoane adunate în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe.  

Sfântul Părinte le-a vorbit credincioșilor despre biruință, despre cum poate fi dobândită aceasta.

"Iubiți credincioși, dăm slavă lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi adunați în incinta Măritului Voievod, ctitor al acestei Sfinte Biserici, Voievodul Petru dinpreună cu doamna sa Elena și cu pruncii săi care ne-au lăsat această sfântă și foarte importantă pentru oraș biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

A fost cam frig dar mă bucur că într-un număr mare ați înfruntat duritatea gerului, că aproape este ger, și ne-ați încălzit și pe noi slujitorii Bisericii prin credința dumneavoastră, prin dragostea și fidelitatea față de Sfânta noastră Biserică cum nădăjduim că și slujba săvârșită de noi cu participarea dumneavoastră a consituit izvor de căldură pentru sufletele dumneavoastră doritoare de căldura, taina, harul și bincuvântarea Împărăției Cerurilor.

Ați ieșit biruitori din înfruntarea cu vremea puțin cam nepotrivită pentru această vreme, urmând să fim atenți în viață ce trebuie să biruim și unde să ne lăsăm biruiți. Uneori, după logica lumii, cel care este biruit este biruitor. Un cuvânt rostit de un mare Părinte al Bisericii spune așa: Biruitor nu ești atunci când l-ai zdrobit cu puterea ta pe celălalt, biruitor nu ești atunci când tu te bucuri și altul se întristează de bucuria ta, biruitor nu ești nici atunci când ai puterea să poruncești întregii lumi, biruitor ești atunci când alții te răstignesc și tu îi ierți, îi iubești, și te rogi pentru ei.

Aceasta este biruința cea mare greu de împlinit dar singura care ne dă libertate lăuntrică, putere interioară, și curaj pentru a mergea mai departe prin această lume. Biruitor este omul care iubește, care iartă, care nu se răzbună, care nu cade în deznădejde, biruitor este omul care întoarce obrazul celălalat atunci când este lovit și chiar dacă cei din jur sau noi înșine avem sentimentul că suntem puși la pământ prin răbdare și stăruință Dumnezeu ne dă putere ca victimă să fim mai biruitori decțt călăii și mai puternici decât ei, cum de atâtea ori s-a întâmplat în istoria neamului nostru, în istoria Bisericii, a lumii.

Dumnezeu să vă aibă în pază, pe toți să ne aibă în pază, să ne binecuvânteze cu darul și cu iubirea Sa de oameni. Amin", a fost mesajul ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. 

 

Spune-ne opinia ta