IPS Teofan a sfintit, sambata, paraclisul Manastirii Cozancea

IPS Teofan a sfintit, sambata, paraclisul Manastirii Cozancea
Ziua de sambata, 10 august  2013, va ramane pentru totdeauna scrisa in istoria Manastirii Cozancea din judetul Botosani, ca data a solemnului moment al sfintirii paraclisului de lemn al acestui asezamant monahal, ridicat pe locul unde a existat un lacas in care se ruga parintele Paisie Olaru. Slujba de sfintire, urmata de slujba Sfintei Liturghii, a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in sobor de preoti si diaconi, si cu participarea a numerosi credinciosi.  

Sambata, 10 august 2013, mica obste a Manastirii Cozancea l-a avut ca oaspete pe Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care, in sobor de preoti si diaconi, a sfintit paraclsiul de lemn a manastirii, lacas ce-l va avea ca ocrotitor pe Sfantul Pantelimon. Slujba de sfintire prin stropire cu apa sfintita si prin ungere cu Sfantul si Marele Mir a fost urmata de Sfanta Liturghie, oficiata pe un podium special amenajat langa paraclis.

Din soborul preotilor slujitori, alaturi de parintele Cleopa Strachinaru, staretul Manastirii Cozancea, a facut parte si  arhim. Ioan Harpa, exarh de zona Botosani al Arhiepiscopiei Iasilor, si mai multi stareti, egumeni  si preoti parohi.

Atat in timpul slujbei Sfintei Liturghii, cat si dupa finalul acesteia, credinciosii prezenti la sarbatoarea manastirii au intrat in altarul noului lacas sfintit, unde s-au inchinat, primind binecuvantare de la un preot.  

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a rostit un cuvant de invatatura, in care a explicat de unde vine cinstirea sfintilor si a parintilor imbunatatiti: "Cei care l-ati cunoscut pe parintele Paisie Olaru, sau cei care cunoasteti alti mari duhovnici cu care Dumnezeu a binecuvantat Moldova si neamul romanesc, va aduceti aminte de faptul ca oamenii incercau sa-i atinga, intocmai ca femeia din Evanghelia de astazi, care a avut credinta ca, doar daca-L va atinge pe Mantuitorul, se va vindeca. Omul care il urmeaza pe Dumnezeu primeste de la El puterea sa faca asemenea lucruri pe care le-a facut Insusi Domnul Hristos, iar parintele Paisie a fost unul dintre acesti oameni. Sfintii sunt vase binecuvantate ale puterii lui Dumnezeu, sfintii sunt bratele imprumutate ale lui Hristos Domnul care binecuvinteaza lumea. Asa cum femeia din Evanghelie a simtit ca Domnul Hristos este Dumnezeu adevarat, asa si noi simtim in parintii desavarsiti puterea lui Dumnezeu, faptul ca Hristos locuieste in ei si ca Duhul Sfant este prezent in ei spre binecuvantare".   

Spre finalul cuvantului, IPS Teofan a vorbit si despre una dintre marile calitati ale duhovnicului Paisie Olaru: "Parintele Paisie si-a iubit neamul sau, si prin locurile prin care a trecut, fie aici, sau in manastire de la vale, fie in casuta de la Sihla sau chilia de la Sihastria, despartindu-se de lume si de agitatia vietii, nu s-a despartit totusi de neamul sau, ci l-a slujit si cu mai multa putere. S-a rugat pentru toti, si si-a aratat intristarea pentru toti cei care erau departe de Dumnezeu sau luptau chiar impotriva lui Dumnezeu. El, ca orice om al lui Dumnezeua simtit durerea neamului sau, precum odinioara Sfantul Apostol Pavel".  

La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Ioan Harpa, exarhul de zona Botosani al Arhiepiscopiei Iasilor, a rostit un cuvant de multumire, subliiniind in cateva cuvinte importanta zilei pentru obstea Manastirii Cozancea, dupa care a urmat hirotesia de catre IPS Teofan a parintelui staret Cleopa Strachinaru in protosinghel. De asemenea, doi preoti de mir au primit hirotesia intru duhovnic. Sarbatoarea manastirii Cozancea s-a incheiat cu o agapa, la care au luat parte toti cei prezenti.  

Paraclisul "Sf. Pantelimon" se afla la 500 de metri de biserica Manastirii Cozancea, pe locul unde a existat in sfant lacas in care se ruga parintele Paisie Olaru, inca de cand acesta era frate al Manastirii Cozancea. (Doxologia.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A plătit 2.000 de lei după ce a refuzat să achite taxa pentru toaletă într-o autogară din Botoșani!

astăzi, 11:46
9

Deoarece apelantul reclama producerea unei stări conflictuale, operatorul 112 a direcționat un echipaj de jandarmerie în vederea aplanării acesteia și luării măsurilor legale.Jandarmii...

Un nou proiect transfrontalier pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:43
21

Consiliul Județean Botoșani a depus spre finanțare europeană un nou proiect transfrontalier, Este vorba de proiectul „Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității ins...

Necazul unei botoșănence: ”De câteva luni, fiica mea în vârstă de 4 ani pare să aibă probleme…” / Ce spun medicii!

astăzi, 11:09
366

De la o vreme, bunica a observat că fetița începe să aibă probleme atunci când ”se joacă mai mult pe telefon și îi obosește privirea”. I-a transmis mamei îng...