IPS Teofan a sfințit clopotniţa de la Biserica Cercului Militar Botoşani

IPS Teofan a sfințit clopotniţa de la Biserica Cercului Militar Botoşani

În după-amiaza zilei de duminică, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat slujba de sfinţire a clopotniţei de la Biserica militară „Sf. M. Mc. Gheorghe şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Botoşani, unde slujitor este părintele Ştefan Cezar Grădinaru. Cu această ocazie, a fost adusă şi racla cu sfintele moaşte aflată în patrimoniul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, care va rămâne spre închinare la Botoşani până mâine.

Sute de botoşăneni, cadre militare şi oficialităţi locale şi judeţene au participat la slujba arhierească. Alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de pr. militar Ştefan Cezar Grădinaru, au slujit pr. Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarhul zonei Botoşani, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoşani, pr. militar Adrian Morţun de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iaşi.

Cu prilejul sfinţirii clopotniţei, care a avut loc după intonarea imnului naţional, a fost adusă spre închinarea cadrelor militar şi a credincioşilor racla cu sfintele moaşte aflată în patrimoniul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, care va rămâne spre închinare la Botoşani până mâine.

„Mă bucur mult, domnule comandant Remus-Hadrian Bondor, că, împreună cu părintele, cu ajutorul oştenilor, cu ajutorul credincioşilor care vin la această biserică, aţi înălţat şi acest aşezământ care va întregi, va prelungi lucrarea Bisericii spre cele care sunt necesare a fi împlinite în ograda Bisericii sau a oastei creştine”, a spus la începutul cuvântului de învăţătură IPS Părinte Mitropolit Teofan.

În continuare, ierarhul a vorbit despre semnificaţia clopotului: „Au înălţat strămoşii noştri biserici cu clopote şi turnuri de biserică înalte adăpostind clopote, pentru a-i chema prin glasul lor pe oameni la rugăciune, pentru a le aminti că este sâmbătă, zi de pregătire pentru a doua zi, duminică, când tot omul este chemat la Sfânta Liturghie. Totodată, clopotul îi avertiza pe oameni în vremurile trecute în caz de război, invazii, molimă, grindină sau alte stihii dezlănţuite asupra oamenilor. În parte, clopotul şi astăzi şi-a păstrat din aceste utilităţi şi semnificaţii, dar acum oamenii sunt înştiinţaţi prin mult mai multe şi mai eficiente căi despre un lucru sau altul. Clopotul, altădată, îi informa pe oameni în legătură cu o realitate; astăzi suntem informaţi prin diferite căi şi nu putem şti atât de sigur dacă informaţia primită este adevărată şi dacă ne duce pe o cale pozitivă. Cert este că glasul clopotului nu mai are semnificaţia de altădată, iar unii oameni chiar se declară deranjaţi de glasul lui. Acest lucru se întâmplă pentru că astăzi ni se adresează cu precădere alte chemări, alte poftiri, mersul spre alte zone. Noi ţinem însă - cât Dumnezeu ajută şi nu-i supărăm prea mult pe oameni - ca glasul clopotului să fie viu, căci sunt încă mulţi semeni care se regăsesc atunci când îl aud, se însemnează cu semnul crucii şi, cine ştie în ce formă, simt că clopotul le grăieşte ceva sfânt, adevărat şi bun”.

La final, preotul militar Ştefan Cezar Grădinaru a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, au primit diplome de vrednicie şi conducerea Cercului Militar Botoşani, precum şi persoanele care au ajutat la ridicarea clopotniţei.

Tudorel Rusu, Ziarul Lumina

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Livadă de un milion de euro, distrusă de vecinul care a erbicidat cu avionul!

astăzi, 08:28
342

Livadă de pomi fructiferi, distrusă din cauza unei erbicidări făcute de fermierul care lucrează terenurile învecinate. Exploatația pomicolă de cireși și de peri a fost înființat...

Sute de pelerini la hramul Mănăstirii Gorovei - FOTO, VIDEO

astăzi, 07:51
139

În ziua cinstirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, PS Calinic Botoşăneanul, alături de un sobor de 33 de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăst...

Ministerul Educației: 73,12% dintre absolvenții de clasa a VIII-a au luat note peste 5 la Evaluarea Națională. Cel mai mic procent din ultimii 5 ani

astăzi, 07:36
82

Ministerul Educației anunță că a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională de absolvenții clasei a VIII-a (înainte de contestații), sesiunea 2019.“Situa...