IPS Teofan a sfințit clopotniţa de la Biserica Cercului Militar Botoşani

IPS Teofan a sfințit clopotniţa de la Biserica Cercului Militar Botoşani

În după-amiaza zilei de duminică, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat slujba de sfinţire a clopotniţei de la Biserica militară „Sf. M. Mc. Gheorghe şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Botoşani, unde slujitor este părintele Ştefan Cezar Grădinaru. Cu această ocazie, a fost adusă şi racla cu sfintele moaşte aflată în patrimoniul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, care va rămâne spre închinare la Botoşani până mâine.

Sute de botoşăneni, cadre militare şi oficialităţi locale şi judeţene au participat la slujba arhierească. Alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de pr. militar Ştefan Cezar Grădinaru, au slujit pr. Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarhul zonei Botoşani, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoşani, pr. militar Adrian Morţun de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iaşi.

Cu prilejul sfinţirii clopotniţei, care a avut loc după intonarea imnului naţional, a fost adusă spre închinarea cadrelor militar şi a credincioşilor racla cu sfintele moaşte aflată în patrimoniul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, care va rămâne spre închinare la Botoşani până mâine.

„Mă bucur mult, domnule comandant Remus-Hadrian Bondor, că, împreună cu părintele, cu ajutorul oştenilor, cu ajutorul credincioşilor care vin la această biserică, aţi înălţat şi acest aşezământ care va întregi, va prelungi lucrarea Bisericii spre cele care sunt necesare a fi împlinite în ograda Bisericii sau a oastei creştine”, a spus la începutul cuvântului de învăţătură IPS Părinte Mitropolit Teofan.

În continuare, ierarhul a vorbit despre semnificaţia clopotului: „Au înălţat strămoşii noştri biserici cu clopote şi turnuri de biserică înalte adăpostind clopote, pentru a-i chema prin glasul lor pe oameni la rugăciune, pentru a le aminti că este sâmbătă, zi de pregătire pentru a doua zi, duminică, când tot omul este chemat la Sfânta Liturghie. Totodată, clopotul îi avertiza pe oameni în vremurile trecute în caz de război, invazii, molimă, grindină sau alte stihii dezlănţuite asupra oamenilor. În parte, clopotul şi astăzi şi-a păstrat din aceste utilităţi şi semnificaţii, dar acum oamenii sunt înştiinţaţi prin mult mai multe şi mai eficiente căi despre un lucru sau altul. Clopotul, altădată, îi informa pe oameni în legătură cu o realitate; astăzi suntem informaţi prin diferite căi şi nu putem şti atât de sigur dacă informaţia primită este adevărată şi dacă ne duce pe o cale pozitivă. Cert este că glasul clopotului nu mai are semnificaţia de altădată, iar unii oameni chiar se declară deranjaţi de glasul lui. Acest lucru se întâmplă pentru că astăzi ni se adresează cu precădere alte chemări, alte poftiri, mersul spre alte zone. Noi ţinem însă - cât Dumnezeu ajută şi nu-i supărăm prea mult pe oameni - ca glasul clopotului să fie viu, căci sunt încă mulţi semeni care se regăsesc atunci când îl aud, se însemnează cu semnul crucii şi, cine ştie în ce formă, simt că clopotul le grăieşte ceva sfânt, adevărat şi bun”.

La final, preotul militar Ştefan Cezar Grădinaru a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, au primit diplome de vrednicie şi conducerea Cercului Militar Botoşani, precum şi persoanele care au ajutat la ridicarea clopotniţei.

Tudorel Rusu, Ziarul Lumina

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ambulanța care ducea un pacient la Iași, lovită puternic și răsturnată de un autoturism

astăzi, 09:14
90

Evenimentul rutier s-a petrecut miercuri seară, pe E85, între Adjud şi Sascut, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea. "La ieşirea de pe DN11 A, conducătorul unui ...

Se schimbă buletinele: Amprentă, poză și CIP obligatoriu

astăzi, 09:04
63

Se schimbă cărțile de identitate, în acord cu normele Uniunii Europene. Noile acte vor fi mai mici față de cele actuale și vor conţine un CIP, cu două amprente şi o poză a titularului,...

Doi poliţişti români, EROI în Italia. Au salvat mai mulţi turişti de furia suporterilor unei echipe de fotbal

astăzi, 09:01
31

Doi poliţişti români, aflaţi în misiune în Italia, au salvat mai mulţi turişti dintr-o bătaie iniţiată de fanii unei echipe de fotbal. Claudius şi Verdisan au reţinut doi a...