IPS Teofan a sfintit Biserica “Sfantul Voievod Stefan cel Mare” din Catamarasti Deal-FOTO

IPS Teofan a sfintit Biserica “Sfantul Voievod Stefan cel Mare” din Catamarasti Deal-FOTO
Sarbatoare duhovniceasca in Parohia Catamarasti Deal din comuna Mihai Eminescu. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a sfintit, duminica, biserica "Sfantul Voievod Stefan cel Mare" din localitate.

In sunet de bucium, asa l-au intampinat soborul de preoti, autoritatile locale si credinciosii din localitatea Catamarasti Deal pe Inaltpreasfintitul Mitropolit Teofan.

Lacasul de cult a fost tarnosit prin stropire cu apa sfintita si prin ungere cu Sfantul si Marele Mir, iar Sfanta Masa din Altar a fost tarnosita, impodobita si pregatita pentru sfintele slujbe.

"Iubiti frati parinti, iubiti credinciosi, distinse autoritati. Dam Slava lui Dumnezeu ca ne-a invrednicit, in aceasta sfanta zi, sa fim aici, cu totii, si sa ne bucuram sufleteste, duhovniceste, de revarsarea binecuvantarii Domnului asupra a tot ceea ce s-a implinit in aceasta incinta sfanta, in aceasta binecuvantata parohie, prin ridicarea si, astazi, sfintirea bisericii si a tuturor asezamintelor care sunt imprejurul ei. Dam Slava lui Dumnezeu pentru toate si-L rugam sa binecuvinteze lucrarea sfintei parohii, pe preotul, familia si pe toti ctitorii, enoriasii si binefacatorii acestei sfinte parohii", a spus IPS Teofan dupa sfintirea bisericii.
Slujba de sfintire a fost urmata de slujba Sfintei Liturghii, savarsita de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, un sobor de preoti si diaconi la care au luat parte sute de credinciosi, dar si oficialitati locale si oameni de afaceri, printre care Aneta Gireada, primarul comunei Mihai Eminescu, si sotul ei, deputatul Verginel Gireada, sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Mihaela Hunca, deputatul Cristian Roman si patronul Elsaco, Valeriu Iftime.

Terenul bisericii a fost donat in 1993 de catre Munteanu Vasile din Ipotesti. Parohia "Sfantul Voievod Stefan cel Mare" din satul Catamarasti Deal a fost infiintata in anul 1997, prin desprinderea de parohia Ipotesti.

In anul 1993, pe 8 august, a avut loc sfintirea temeliei bisericii de catre PS Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

Lucrarile de zidire a bisericii au fost incepute sub indrumarea preotului Stefan Holban, cu concursul dat de U.M. 01189 – Scoala de soferi si voluntariatul crestinilor din sat si din comuna.

Din anul 2005, lucrarile bisericii au fost preluate de noul paroh, preotul Cretu Emanoil Vasile, sub indrumarea caruia s-au mai construit casa sociala si parohiala, casa mortuara, cu contributia unor ctitori importanti.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

REZIST, la Botoșani: Ce vor botoșănenii care au ieșit în stradă! FOTO

astăzi, 19:57
1519

Oamenii au început să se adune în fața Palatului Administrativ începând cu ora 18.00. După o oră, aproximativ 60 de persoane protestau pașnic în Piața Revoluției, ...

Protestele iau amploare în București! VIDEO

astăzi, 19:52
225

În ciuda ninsorii puternice, câteva mii de oameni protestează în Piaţa Universităţii împotriva modificării legilor justiţiei. Manifestații sunt și în orașe precum Cluj, Timișoara, Sibiu...

Căruţă intrată într-un autoturism, la Copălău! Un adolescent a fost rănit!

astăzi, 16:02
2475

Un adolescent în vârstă de 17 ani a încercat, sâmbătă, să oprească o căruţă, după ce caii au luat-o la fugă, dar a fost rănit, băiatul fiind transportat la spital....