IPS Teofan a oficiat slujba de sfinţire a bisericii din Buzeni

Slujba de sfinţire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Antonie, Episcop de Bălţi, şi un sobor de preoţi şi diaconi.

IPS Teofan a oficiat slujba de sfinţire a bisericii din Buzeni

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire s-a împlinit şi dezideratul credincioşilor din Buzeni, comuna Băluşeni, Protopopiatul Botoşani, de a avea un nou locaş de închinare. Slujba de sfinţire a noii biserici a fost săvârşită duminică de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Credincioşii din Parohia Buzeni, comuna Băluşeni, au găzduit duminică, 7 octombrie, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în localitatea lor, respectiv sfinţirea bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Evenimentul a căpătat o amploare deosebită, atât datorită actului divin în sine şi prezenţei a doi ierarhi - Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi Preasfinţitul Părinte Antonie, cât şi datorită numărului mare de preoţi prezenţi în soborul slujitor.

Biserica Parohiei Buzeni din Protopopiatul Botoşani a fost sfinţită duminică, 7 octombrie. Slujba de sfinţire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Antonie, Episcop de Bălţi, şi un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre importanţa Sfintei Scripturi, care poate fi considerată ca fiind Constituţia Bisericii: „Constituţia Bisericii este Dumnezeiasca Scriptură. Prin urmare, identitatea de creştin trebuie să fie în conformitate cu această constituţie, Sfânta Scriptură. Dacă am avea Dumnezeiasca Scriptură la rădăcina vieţii noastre, nu am mai avea nevoie de nimic altceva, căci ea ne arată drumul spre lumină, cât şi calea pe care trebuie să o evităm, a drumului către întuneric. Ne arată ce este bine şi ne arată ce este rău. Sfânta Scriptură este atât de importantă pentru că ea descrie şi relaţia noastră cu natura înconjurătoare, cu ştiinţele şi filosofiile lumii, ne arată cum trebuie să fie o familie, ne arată cum trebuie să fie o parohie, ne arată cum trebuie să fie o ţară, ne arată cum trebuie să fie o biserică. De aceea, iubiţi credincioşi, faceţi tot ceea ce vă stă în putinţă să nu lipsească Dumnezeiasca Scriptură din casa dumneavoastră, iar tot ceea ce faceţi în viaţa şi activitatea dumneavoastră să aibă drept fundament cele scrise în ea”.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, părintele protopop Lucian Leonte a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul Sfintei Mese din Altar.

Drept recunoştinţă pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Claudiu Ionescu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, cât şi pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi construiască biserica, oferind distincţie de vrednicie primarului localităţii, precum şi tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia locaşului de cult. Principalul ctitor, Maxim Costel, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan distincţia „Crucea Moldavă”.

Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Buzeni a fost ridicată în perioada 2009-2018, pe locul unei alte biserici construită la 1810.

(Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Meteo: Se opresc ninsorile, dar vine gerul. Câte grade vor fi la Botoșani!

astăzi, 09:50
81

Luni va continua va mai ninga in nordul tarii, in vreme ce in sud-est precipitatiile vor fi, preponderent, sub forma de ploaie, favorizand aparitia poleiului. Pe masura ce trec zilele, se va face, ins...

Să nu-l uităm pe "Mono", omul care a oprit tramvaiele și a pornit Revoluția din 89!

astăzi, 09:14
110

În seara de 16 decembrie 1989, la Timișoara începea Revoluția. La început a fost o mână de oameni, apoi li s-au alăturat din ce în ce mai mulți. Erau tineri și făr...

Beatrice Olaru, botoșăneanca de la Exatlon, a câștigat premiul de 100.000 de euro! - VIDEO

astăzi, 08:53
257

Beatrice Olaru este câștigătoarea celei de-a doua ediții a reality-show-ului Exatlon, difuzat pe Kanal D. Ea l-a învins pe Alin Andronic, în urma abandonului acestuia. Scorul era ...