Iorga 146, la Botoșani: Curtea Casei Memoriale, plină de elevi cu flori și cântec! FOTO, VIDEO

Iorga 146, la Botoșani: Curtea Casei Memoriale, plină de elevi cu flori și cântec! FOTO, VIDEO

Botoșăneanii au marcat 146 de ani de la nașterea istoricului Nicolae Iorga. Zeci de elevi au pășit pragul Casei Memoriale pentru a depune o floare la bustul unuia dintre cei mai cunoscuți români, cel despre care George Călinescu afirma că a jucat, în cultura românească, "rolul lui Voltaire".

Nicolae Iorga nu a fost numai un strălucit istoric, ci și critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român.

Muzeul Judeţean Botoşani a organizat marţi, 6 iunie 2017, manifestările prilejuite de împlinirea a 146 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga.

Programul a început cu vizitarea Casei Memoriale "Nicolae Iorga", iar la ora 11.00 elevii mai multor unități școlare din municipiu au depus flori la bustul istoricului, din curtea memorialului. 

Atmosfera a fost înnobilată artistic de un program susţinut de Corul Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" Botoşani, dirijat de prof. Laurenţiu Palade. Elevii Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" au citit apoi fragmente din opera memorialistică a lui Nicolae Iorga.

În interiorul Casei Memoriale, elevii au asistat la vernisajul expoziţiei "Nicolae Iorga şi marile familii boiereşti. Familia Callimachi", explicațiile fiind oferite de către istoricii George Arhip și Sergiu Balanovici.

"Callimachi, veche și cunoscută familie de boieri din Botoșani, avea moșiile aici, la Stâncești. După ce a părăsit orașul copilăriei, la vârsta de 15 ani, pentru Nicolae Iorga a urmat afirmarea științifică. A fost și om politic, dar nu și-a uitat niciodată orașul copilăriei și a creat mereu legături cu oamenii de aici, cu foștii profesori, cu foștii cunoscuți, colaboratori, iar unul dintre aceștia a fost boierul Alexandru Callimachi. În 1901, cînd Nicoale Iorga avea pregătite cele două manuscrise pentru "Istoria literaturii române pentru veacul al XVIII-lea", nu s-au găsit fonduri de la Academia Română (nu s-a dorit, mai bine spus) ca cele două volume să fie tipărite și Nicolae Iorga a găist înțelegere tocmai la botoșăneanul Alexandru Callimachi, spune Iorga, fără să-l fi cunoscut vreodată, astfel încât acesta îi oferă posibilitatea de a tipări cele două volume", a precizat muzeograful George Arhip la vernisajul expoziției "Nicolae Iorga şi marile familii boiereşti. Familia Callimachi".

Elevii prezenți la vernisaj au putut admira obiecte extrem de valoroase care au aparținut familiei Callimachi. Conform datelor oferite de muzeograful George Balanovici, aceste obiecte au intrat în patrimoniul Muzeului Județean Botoșani fiind donate de o urmasă a acestei familii, Rodica Alexandrina Callimachi.

"Sunt extrem de valoroase atât din punct de vedere al materialelor din care sunt confecționate, dar mai ales din punct de vedere istoric, memorialistic. Vom vedea câteva pobiecte ce au aparținut mitropolitului Gavriil Callimachi. Acești Callimachi erau români get-beget, la origine se numeau Calmăș. Acest Gavriil Callimachi a fost Mitropolit al Salonicului între anii 1975-1760 și mitropolit al Moldovei între anii 1760-1786. Poate fi văzut aici un baston atribuit Mitropolitului Callimachi, confecționat din corn de bour prelucrat la cald, având în partea superioară o sferă de argint cu mai multe inscripții. De asemenea, un brâu al Mitropolitului Callimachi, un ansamblu format din două piese, pe suport textil, cu motive florale realizate din fir metallic, și un altul cu peste 300 de zale legate între ele. Poate fi văzut și un hrisov emis de Alexandru Callimachi în limba română, cu caractere chirilice. Un act prin care domnitorul dădea posibilitatea unor supuși de a se așeza pe pământul Moldovei", a precizat muzeograful Sergiu Balanovici.

Începând cu ora 13.00, la Muzeul de Istorie Botoșani se desfășoară simpozionul "Nicolae Iorga - 146 de ani de la naştere", cu intervenții susținute de Violeta Budăi-Damaschin, Gheorghe Median, Gheorghe-Florin Ştirbăţ, George Arhip, Sergiu Balanovici.

Pe parcursul întregii zile, la Casa Memorială se vor audia conferințe radiofonice ale istoricului. Manifestările sunt organizate de către Muzeul Județean Botoșani, în parteneriat cu Asociaţia Culturală "Nicolae Iorga" Botoşani.
 

















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2087

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
744

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1215

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...