Invitație la teatru: "Tu ești Dumnezeul meu" și "Bocitoarele vesele"

Invitație la teatru: "Tu ești Dumnezeul meu" și "Bocitoarele vesele"

Sâmbătă și duminică, publicul este invitat în sala de spectacol a Teatrului Mihai Eminescu, pentru a urmări două dintre cele mai recente reprezentații ale actorilor botoșăneni. Este vorba despre spectacolul "Tu ești Dumnezeul meu", regia artistică Ludmila Skripka, și "Bocitoarele vesele", regia Alexandru Vasilache.

Sâmbătă,18 februarie, ora 18.00, la sala de la Casa Tineretului, este programat spectacolul "Tu ești Dumnezeul meu", după Albert Ramsdell Gurney Jr. "Silvia"

Regia artistică: Ludmila Skripka
Scenografia: Natalie Tarasenko
Coregrafia: Victoria Bucun
Asistent regie: Gheorghe Frunză

Distribuție:
Silvia - Gina Pătrașcu - Zamfirache
Greg - Bogdan Muncaciu
Kate - Silvia Răileanu
Tom - Gheorghe Frunză
Phillis - Irina Mititelu
Leslie - Gheorghe Frunză
Roki - Răzvan Amitroaei

Dragostea adevărată nu poate fi știrbită de nici o altă dragoste!

O comedie romantică despre bărbați, femei și câini. „Tu ești Dumnezeul meu” – ea îi spune lui. „Tu ești Dumnezeul meu” – așa și numai așa îl percepe ea pe el.

El, Greg, nu e celibatar, nu e liber – e căsătorit. Împreună cu soția, Kate, dețin un minunat apartament, unde fiecare își are propriul teritoriu. Acasă pot comunica și fără a se vedea reciproc. Soția lui, ca de altfel toate soțiile, nu are de gând să-și împartă soțul cu altcineva. Greg, parcă n-ar înțelege acest lucru.Nu are o atitudine serioasă nici față de ce se întâmplă cu el,nici cu toate cele din jur. El e prezent în pasiunea , în patima, în dragostea lui. Pentru cine, credeți? Pentru o cățelușă!

Pe ea o cheamă Silvia. E blândă, dar un pic vulgară, drăguță, dar prost educată, după standardele câinești ar trebui să fie frumoasă, dar e maidaneză și neîngrijită. De-ar fi om, i s-ar spune că e banală sau, și mai rău, o fată de stradă – reprezentanta acelei părți din societate, care nu apucă stele de pe cer, că trăiește, dacă nu într-o prăpastie, atunci la marginea acesteia.
Dar ea nu e om, ea – e câine. Și acest lucru schimbă multe, dacă nu chiar totul. Pe ea poți, fără teamă de consecințe, s-o iubești, s-o aduci acasă, să-i faci cunoștință cu soția, sperând la înțelegere și solidaritate.

Greg se regăsește alături de ea. Iar ea, Silvia, începe sincer să-l perceapă drept Dumnezeul ei. El chiar este Dumnezeu – adică doar Dumnezeul ei – personal, dat doar ei de undeva de sus.

Și această percepție nu o deranjează pe ea, cățelușa, să se îndrăgostească întâmplător de simpaticul cățel Rocky. Ei, cățelușei, i se va permite chiar să cunoască plăcerile trupești – ca apoi să fie lipsită pentru totdeauna de posibilitatea de a mai simți ceva similar, la fel ca și nașterea unor copii, I am sorry – căței.

Soția Dumnezeului ei, Kate, aproape că o urăște și va pune piciorul în prag. Și Dumnezeu o va alege pe nevastă-sa. Va alege din cele două obiecte ale iubirii sale omul.

„Tu ești Dumnezeul meu!” – va spune ea. Uite-așa să iubești oamenii – barem pe cei apropiați. Să iubești așa, ca această dragoste să nu poată fi știrbită de nicio altă dragoste, ca, de exemplu, dragostea pentru animale.
Pe ea o cheamă – Silvia. El – e Dumnezeul ei!

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48,
tel 0231 513948 sau 0231 512184 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 - 18.00, de marți până duminică inclusiv)

Pret bilet - 20 lei; elevi,studenți, grupuri organizate - 10 lei

 

Duminică, 19 februarie, ora 18.00, are loc spectacolul "Bocitoarele vesele", după William Shakespeare.

Dramatizare și regie artistică: Alexandru Vasilache
Scenografie: Mihai Pastramagiu
Coregrafie și ilustrație muzicală: Victoria Bucun

DISTRIBUȚIA:
IEREMIA: Marius Rogojinschi
MACARIE – NICODIM: Cezar Amitroaei
DOCHIA: Daniela Bucataru
VOICHIȚA – ARGHIR: Lidia Uja
OANA: Irina Mititelu
PANAIT: Gheorghe Frunza
AXINIA: Narcisa Vornicu
ILINCA: Crenola Muncaciu
TINCA: Silvia Raileanu
EFTIMIE – ZAHARIA: Sorin Ciofu
PARASCHIVA: Mirela Nistor
MEFODIE: Mihail Donțu
RUXANDA: Gina Patrascu-Zamfirache
LUCA: Ioan Crețescu
RALUCA: Cristina Ciofu
SOFRONIE: Radu Dragos
CHIRA: Lorena Petronela Chiribuță
AXINTE: Razvan Amitroaei
SAFTA: Alexandra Vicol
FINOGHEN: Volin Costin
HORIA: Ioan Ciofu

Triumful dragostei

Personajul principal masculin din acest spectacol este tatăl unei cete de feciori, feciori care au fost blestemaţi să nu-și găsească perechea. Necăjit de soarta băieţilor, tatăl a anunţat că va muri de mâhnire. Lumea din jurul său obosise deja tot jelindu-l – inclusiv prin dans – și tot trăgând câte un chef de pomină – cheful de pe urmă. Ultima dorinţă a tatălui a fost să fi e bocit de o femeie tare pricepută în săvârșirea acestui ritual, Dochia, o femeie cu care el avusese o mare dragoste în tinereţe. Și-a venit Dochia cu un grup de bocitoare. Tatăl, aflat pe moarte, își prezintă fiii –momente în care privirile bărbaţilor și ale tinerelor fete s-au întâlnit cu subînţelesuri. S-a creat o situaţie care, era limpede, urma să conducă spre o altă stare. Erau clipe de mare încărcătură sufletească. Așa au început frumoase povești de dragoste între bocitoare și fiii cei blestemaţi… Este o demonstraţie de viaţă, acele bocitoare triste, neconsolate, erau, în fapt, femei pline de vitalitate, de dorinţă de viaţă și dragoste, iubitoare de cântece vesele și nu de bocete!

Evident, dragostea a învins și în acest rând!
Supliment la Caietele Teatrului „Eminescu“, Realizator: Traian Apetrei


Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48,
tel 0231 513948 sau 0231 512184 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 - 18.00, de marți până duminică inclusiv)
Pret bilet - 20 lei; elevi, studenți, grupuri organizate- 10 lei

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
132

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
263

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
124

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...