Invitaţie la teatru: "Avarul" şi "Oameni ai nimănui"!

Invitaţie la teatru: "Avarul" şi "Oameni ai nimănui"!
Teatrul Mihai Eminescu Botoşani anunţă publicul iubitor de spectacole că, în acest sfârșit de săptămână, sunt programate două producţii, "Avarul" de Moliere, şi "Oameni ai nimănui", după Dumitru Crudu.

Sâmbătă, 21 martie 2015, la ora 18.00, în sala Casei Tineretului, este programat spectacolul "Avarul"; de Moliere. Regia Cristian Gheorghe, scenografia Mihai Pastramagiu, coregrafia Victoria Bucun.

Distribuția:
Bogdan Muncaciu
Sorin Cimbru
Lidia Uja
Sorin Ciofu
Cristina Ciofu
Gheorghe Frunză
Mirela Nistor
Petruţ Butuman
Vali Popa
Ioan Crețescu
Mihai Donţu
Banii: Alexandra Vicol, Ana Baciu, Sorina Băleanu, Codruţ Andrici, Raul Poamă-Neagră, Theodor Şoptelea, Ioana Nimigean

Putem iubi atunci când suntem dominaţi de sărăcie? Ne răspunde la această întrebare Cristian Gheorghe, regizorul spectacolului "Avarul"

Propun publicului o lectură inedită, povestind "Avarul" dintr-un punct de vedere diferit chiar de cel al autorului, Moliere.
În spectacolul meu sunt doar personaje negative.

Este vorba despre dezumanizarea la care duce goana disperată pentru "a avea", pentru a păzi ceea ce avem, fiind mereu preocupaţi de a avea cât mai mult, goană care, din nefericire, duce la o rapacizare generală, rapacizare care distruge societatea în întregul ei şi pe fiecare individ în parte, rapacizare care nu îngăduie dezvoltarea sentimentelor pure şi frumoase din om.

Moliere, în textul "Avarul", a pus în evidenţă răutatea unui singur om, răutate provocată de zgârcenie, de avariţie, în vreme ce celelalte personaje sunt bune, minunate, ideale. Acestea iubesc minunat, trăiesc minunat, sunt aproape perfecte.
Ei bine, în spectacolul meu lucrurile sunt aşezate aproape "pe invers". Harpagon este o victimă. Dar prin răutatea sa molipseşte toate personajele din preajmă, făcându-le să fie negative. Nimeni nu mai este pur. De ce această întoarcere surprinzătoare? Pentru că iubirea cuplurilor nu se poate dezvolta tocmai datorită zgârceniei tatălui, datorită privării de libertate. Fără puterea materială alături, pur şi simplu personajele nu pot merge mai departe!

Este un spectacol care mai degrabă pune întrebări asupra unor situaţii, lăsând spectatorilor libertatea de a găsi răspunsuri.
În ce mă priveşte, propun o dezbatere asupra vulnerabilităţii noastre în faţa sărăciei, despre imposibilitatea dezvoltării sentimentelor atunci când ne domină sărăcia.

Duminică, 22 martie 2015, de la ora 18.00, la Casa Tineretului, sunteţi invitaţi la spectacolul "Oameni ai nimănui", după Dumitru Crudu. Regia Mihai Donțu, scenografia Gelu Rîșca, mișcare scenică Victoria Bucun.

Distribuția :
SILVIA RĂILEANU
PETRONELA CHIRIBUȚĂ
ALEXANDRA VICOL
CRENOLA MUNCACIU
Pret bilet - 15 lei , elevi - 7 lei

Biletele le găsiți la AGENȚIA TEATRALĂ în incinta " Centrului Național de Informare si Promovare Turistică", din Centrul Istoric - Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4
tel. 0231 / 510 970

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
52

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
223

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Forțele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
142

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...