INVITAȚIE de weekend: Mănăstirea Gorovei, lăcașul Icoanei Sfinte! FOTO

INVITAȚIE de weekend: Mănăstirea Gorovei, lăcașul Icoanei Sfinte! FOTO

Legenda spune că aici, în urmă cu aproape trei secole, pe locul în care au găsit o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, călugării au ridicat o biserică de lemn. Era în anii 1740-1742. După încă aproape 100 de ani (1834), arhimandriții Vitalie Lemnea și Macarie Jora au construit și a doua biserică a Mănăstirii Gorovei, cea din zid.   

Ca să ajungi la Gorovei trebuie să te afunzi în pădurea crudă, cu frunza pătimind încă în facerile primăvăratice. Desișul plăpând lasă să pătrundă soarele, într-un joc feciorelnic și divin scânteietor. Din drumul principal, odată ce cotești spre mănăstire, nu ai cum să ratezi intrarea în sfântul lăcaș. Într-o poiană largă, modelată în căderi și urcușuri abrupte, se deschide privirii nu doar maiestuoasa așezare monahală, ci și splendoarea unui sat atât de mic încât îl străbați în câteva clipe de la un capăt la altul. 

Aici, în urmă cu aproape trei secole, călugării de la Mănăstirea Dragormirna se osteneau să facă un adăpost pentru albine. Pentru că, spune legenda, de zile în șir auzeau lângă un stejar troparul Sfântului Ioan Botezătorul, într-o zi au prins a săpa la rădăcină. Acolo au găsit icoana Sfântului, locul devenind apoi temelia primei biserici din lemn.

O Icoană păstrată și azi la mare cinste și care atrage an de an mii de credincioși mai ales la hramul mănăstirii din 24 iunie - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Însă călugării de la Gorovoi păstrează în evlavie și ziua de 23 septembrie - Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. O zi de toamnă care a căpătat și o altă semnificație: Ziua Icoanei. Pentru că zorii mănăstirii de la Gorovei au răsărit atunci când de la rădăcina stejarului a ieșit la lumină Icoana sfântă a ocrotitorului Ioan Botezătorul. 

De aproape trei decenii, obștea mănăstirii este condusă de părintele stareț Teofil Timișag, cel care s-a ostenit în lucrări de consolidare și restaurare. Treabă anevoioasă, mai ales că biserica este amplasată pe o porțiune de teren cu infiltrații de apă. Astfel, a fost nevoie de lucrări la fundație și injectări în pereți, dar și de consolidare a bolților și a turnului clopotniță. 
 
În incinta așezământului monahal se lucrează la un corp de chilii, în speranța că, odată terminate chiliile, vor veni la Gorovoi călugări care să viețuiască și să păstreze viu suflul creștinesc. 

Pelerini din toate colțurile țării sosesc an de an la Gorovei nu doar pe 24 iunie sau 23 septembrie. Puțini știu că lăcașul mai are încă un hram, cel de primăvară, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.   

Dacă gândul vă îmbie la călătorie, nu ocoliți aceste locuri binecuvântate!


Mănăstirea Gorovei
Hram: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Izvorul Tamaduirii
Acces: DN 29B Botosani-Dorohoi (31 km), apoi stanga DN 29A (spre Suceava) cca 11 km, apoi DL stanga 1500 m pana la manastire; sau DN 29A Suceava (spre Dorohoi)-Varfu Campului (23 km), dupa 5 km DL dreapta 1500 m pana la manastire;
Staret Teofil Timișag;
Adresa: sat. Gorovei, com. Vaculesti, 717446, jud. Botosani, OP Varfu Campului

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Memoria zilei: "!Mori cu adevărat/ când începe să te uite lumea..."

Vineri, 20 Iulie 2018
187

S-a născut pe 20 iulie 1940, în satul Draxini, comuna Băluşeni, judeţul Botoşani, de ziua Sfântului Ilie, şi s-a săvârşit din viaţă pe 7 ianuarie 1999, de ziua Sfântu...

Botoșăneanul care conduce "pieile roșii" din Forțele Navale Române. LA MULȚI ANI, Tiberiu Istrate!

Miercuri, 18 Iulie 2018
409

Sunt cunoscuți drept "pieile roşii" din Forţele Navale Române și au misiunea de a-i pregăti pe marinari pentru confruntările reale, din cadrul misiunilor NATO sau UE. Din anul 20...

"Soluția Schopenhauer", o lecție despre cum să mori înfruntând Viața!

Duminică, 15 Iulie 2018
571

Dincolo de aparenta prețiozitate a titlului, cartea lui Irvin D. Yalom este mai presus de toate un tratat despre iertare, iubire, asumare. Sau despre cum înveți să mori, în vâltoa...