Întîlnirea anuală a creatorilor de literatură din judeţul Botoşani

Întîlnirea anuală a creatorilor de literatură din judeţul Botoşani
A devenit o tradiţie ca, la finele fiecărui an, Centrul Judeţean pentru conservarea si promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani să organizeze Întâlnirea anuală a tuturor creatorilor de literatură din judeţul Botoşani.

Ajunsă astfel de cea de a XXII-a ediţie, această întîlnire va avea loc anul acesta sâmbătă, 17 decembrie, la ora 11.00, la sediul instituţiei, ca apoi, la sala de conferinţe a Hotelului Belvedere, să aibă loc întîlnirea scriitorilor botoşăneni, membri ai Reprezentanţei, cu Comitetul de conducere al Filialei Iaşi a USR.

Vor fi prezentate cele mai recente cărţi ale scriitorilor botoşăneni, de asemenea va fi prezentat numărul 4 pe acest an al revistei "Hyperion", editată de Fundaţia Culturală "Hyperion-Caiete botoşănene" Botoşani şi Memorialul Ipoteşti-Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", cu sprijinul Comsiliului Judeţean Botoşani, şi numărul 2 pe acest an al revistei "Ţara de Sus", editată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii tradiţionale.

Anul editorial botoşănean

Scriitorii botoşăneni s-au întrecut pe ei înşişi anul acesta. S-au publicat peste treizeci de cărţi aparţinând acestora. Cele mai multe la Editura Dacia XXI din Cluj-Napoca. Ioan Vădan, directorul acestei edituri, a iniţiat o colecţie intitulată Scriitorii la ei acasă.

Astfel, prin oferta propusă de această editură unor primării din judeţul Botoşani, cîţiva poeţi botoşăneni au publicat fie antologii de autor, fie reeditări sau cărţi inedite. Numai Primăria Municipiului Botoşani a finanţat şase titluri de carte: Dumitru Ţiganiuc, Cristina Prisăcariu-Şoptelea, Constantin Bojescu, Dumitru Ignat, Dumitru Necşanu, Petruţ Pârvescu. Tot Primăria Botoşani a achiziţionat alte cărţi ale scriitorilor botoşăneni Lucian Alecsa şi Gellu Dorian.

De asemenea, o altă editură, de data aceasta din Iaşi, şi anume Tipo Moldova, a iniţiat, în colaborare cu Universitatea "Petru Andrei" din Iaşi, o colecţie de poezie română contemporană, sub genericul Opera Omnia, însă cu o deschidere mult mai largă decît cea cerută de sintagma menţionată. De la Botoşani au publicat în această colecţie poeţii Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Petruţ Pârvescu, Vlad Scutelnicu, Nicolae Corlat şi Ciprian Manolache.

Alte primării din judeţ au finanţat cărţi ale poeţilor botoşăneni, urmare a ofertei editurii clujene: Coşula, cartea lui Gellu Dorian; Darabani, cartea lui Victor Teişanu, care a mai editat încă o carte la Editura Limes din Cluj; Cordăreni, cartea lui Vasile Iftime, şi Todireni, cartea Mariei Baciu.

Şi alţi scriitori botoşăneni şi-au publicat cărţi anul acesta: a debutat poetul Vasile Tudor, originar din Bâznoasa, comuna Lunca, cu cartea "Pietre curgătoare", la Editura Paralela 45 din Piteşti; Mihai Lupu, cu o nouă carte de basme,  "Povestea lui Lilian cel Năzdrăvan", la Editura Quadrat; Vasile Ungureanu, o carte editată de C.J.C.P.C.T. Botoşani, carte care are în vedere antologia de poezie populară din judeţul Botoşani, "Săraca Ţară de Sus – 1001 de poezii populare din judeţul Botoşani"; Gellu Dorian a mai publicat o carte de teatru – "Confort Freud", Editura Timpul Iaşi, Mihaela Arhip, cartea (I)Reversibil, la Editura Eikon din Cluj. Emanoil Marcu a publicat la Editura Humanitas o nouă traducere din Onfray.

C.J.C.P.C.T. Botoşani a iniţiat anul acesta o colecţie de carte sub genericul Memoria – Colegii noştri. În această colecţie a apărut cartea  "Poeme fără mască", de Emil Iordache.

De asemenea, în vederea conservării moştenirii literare a unor scriitori botoşăneni dispăruţi, tot C.J.C.P.C.T. Botoşani a publicat prima ediţie definitivă din creaţia poetului Constantin Dracsin.
























 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
55

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...

O femeie de 97 de ani a ieșit singură din casa cuprinsă de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:14
164

O femeie în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără casă în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibil...

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
750

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...