„Îngeri din era covidiană”, expoziția care transpune în culoare dramele oamenilor din pandemie

„Îngeri din era covidiană”, expoziția care transpune în culoare dramele oamenilor din pandemie

Liviu Șoptelea, un renumit pictor botoşănean,  a organizat una dintre cele mai inedite şi autentice expoziţii de artă plastică din această perioadă. Mai precis, acesta şi-a expus trăirile din ”era covidiană” în 12 lucrări care tratează angoasele, dramele dar şi speranţa oamenilor afectaţi de COVID-19.

Liviu Şoptelea este unul dintre cei mai apreciaţi pictori botoşăneni cu numeroase prezenţe la expoziţii de prestigiu dar şi cu multe premii obţinute. După aproape un an de pandemie, resimţit din plin, de artistul plastic botoşănean, Liviu Şoptelea a transpus toate frustrările, dramele şi în general trăirile oamenilor din lunile grele de pandemie, relatează Adevărul.ro.

Aşa s-a născut una dintre cele mai inedite expoziţii, ”Îngeri din era covidiană”. Expoziţia este găzduită de Galeriile de Artă ”Ştefan Luchian” din Botoşani şi este dedicată atât celor care au suferit din cauza COVID-19 dar şi împlinirii a 55 de ani, în luna ianuarie.

”Îngerii din era covidiană”

Grupajul de lucrări dedicat atmosferei şi a trăirilor din pandemie este format din 12 lucrări. Sunt 12 pânze cu îngeri în diferite ipostaze, cu o simbolistică aparte şi realizate în stilul inconfundabil al lui Liviu Şoptelea. Artistul a folosit doar două culori, negru şi portocaliu. Dacă negrul este evident ce înseamnă, portocaliu reprezintă speranţa, spune artistul plastic.

De altfel pentru Liviu Şoptelea viaţa în pandemie a fost între negru şi portocaliu. „Sunt acei îngeri cu oranj şi mult negru. Sunt trăiri proprii, am trecut prin această suferinţă, mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu bine. În urma acestei experienţe au rezultat aceste 12 lucrări. Îngerii suntem de fapt noi cei care ne ajutăm unii pe alţii, trecem prin diferite prpvpcări  suntem noi cei care ne ajutăm unii pe alţii.

Acesta este conceptul meu despre aceşti îngeri urbani din era convidiană, marcaţi profund de această experienţă pe care nu-şi imaginau că o vor trăi”, spune Liviu Şoptelea. Totodată, tot sub titulatura de ”îngeri din era covidiană”, Liviu Şoptelea a folosit o tehnică devenită aproape brand al pictorului botoşănean.

Mai precis este vorba despre picto-instalaţii, lucrări care pleacă din universul bi-dimensional al pânzei şi păşesc în realitatea noastră tridimensională prin tot felul de tehnici plastice.  ” Sunt aceste instalaţii care sunt trăirile mele, în special medicale, peste care am trecut. Este anatomia unui înger şchiop, o experienţă a mea din această vară, cu durere dar şi speranţă.”, adaugă Liviu Şoptelea.

Zeci de lucrări de la începuturi până în prezent

Expoziţia va putea fi vizitată de pe 10 ianuarie până pe 30 ianuarie la Galeriile de Artă ”Ştefan Luchian” din Botoşani. În cadrul expoziţiei sunt expuse în jur de 70 de lucrări care reprezintă de fapt o istorie a creaţiei lui Liviu Şoptelea.

Pot fi găsite picturi din 1981 până la picto-instalaţiile acutale, inclusiv cele cu îngerii din era covidiană. Este o diversitate de tehnici şi stiluri, vizitatorii putând vedea lucrări inclusiv pe tavanul spaţiului expoziţional dar şi o îmbinare între pictură şi diferite aranjamente artistice. ” Sunt lucrări adunate de-a lungul timpului, cea mai veche din 1981, de la începuturile expoziţionale, trecând prin etape de la natură statică,peisaj, compoziţie, portret şi ajungând până la tema actuală, îngerii.”, precizează Liviu Şoptelea. 

Pentru un tur virtual al expoziției, puteți accesa următorul link: https://mpembed.com/show/?m=zYPiC12zmEy&mpu=494&fbclid=IwAR0M3Uur-35Jn32aON0MOdces62nhQ89wM9VcbDf1grEbtp_wV6BTHRf4_4

Sursa: Adevărul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
49

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
43

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
108

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...