Îndemn arhieresc de pomenire a marelui muzician român: George Enescu, pomenit la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Îndemn arhieresc de pomenire a marelui muzician român: George Enescu, pomenit la Catedrala Mitropolitană din Iaşi
Părintele Mitropolit Teofan a adresat un îndemn către preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor, să rostească un cuvânt referitor la această personalitate deosebită a culturii române, dar şi un fiu al Bisericii Ortodoxe Române, în timpul predicilor care vor fi ţinute în cadrul slujbelor din preajma zilei de 4 mai.

Astăzi, 4 mai 2015, se împlinesc 60 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui George Enescu. Din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Sfintele Liturghii săvârşite în mănăstirile şi parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, compozitorul român a fost pomenit, spre veşnica sa odihnă.

Îndemnul Părintelui Mitropolit Teofan a avut în vedere şi rostirea de către preoţi a unui cuvânt referitor la această personalitate deosebită a culturii române, dar şi un fiu al Bisericii Ortodoxe Române, în timpul predicilor care vor fi ţinute în cadrul slujbelor din preajma zilei de 4 mai.

Şi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, ieri (n.r.: 3 mai 2015), în a IV-a Duminică după Paşti, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, a fost pomenit marele compozitor român. Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la George Enescu, atât în predica de după citirea Sfintei Evanghelii, cât şi în cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei. "Ne-am rugat pentru odihna sufletului său, pentru iertarea păcatelor, pe care şi el, ca om, le-a săvârşit în această lume; mulţumind lui Dumnezeu că ni l-a dăruit şi ni-l păstrează ca dulce şi suavă amintire, îndulcindu-ne sufletul şi mintea şi cugetul prin muzica pe care a lăsat-o şi prin acele piese, în mod special, prin care a încercat şi a reuşit, cu mila Domnului, să facă legătura între ceea ce este tradiţie românească şi muzica universală", a precizat IPS Teofan.

George Enescu (19 august 1881, Liveni, Botoşani - 4 mai 1955, Paris) este considerat cel mai important muzician român. A fost deopotrivă compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor. (Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalului Filmului European ajunge la Botoșani (Cinema „Unirea”) în perioada 10-12 mai cu filme despre libertate!

astăzi, 20:00
13

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie,Festivalul Filmului European este organizat ...

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
31

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
76

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...