Incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - obiceiuri si legende

Incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - obiceiuri si legende
Pe 11 iunie, incepe Postul Sfintilor Apostoli, Petru si Pavel. Postul incepe intotdeauna luni, dupa Duminica Tuturor Sfintilor, si tine pana pe 29 iunie inclusiv, daca sarbatoarea cade miercurea sau vinerea, in acest caz dandu-se dezlegare numai la peste.

Ca sa stii cate zile tine postul Sampetrului, cum se mai numeste, socoteste cate zile sunt de la Inviere pana in ziua de 3 mai, inclusiv. Anul acesta postul tine 18 zile.

Traditia spune ca demult, cand vietuia printre oameni, Sfantul Petru ar fi fost acuzat ca a furat o pereche de opinci de la un om. Cautandu-le, a avut marea surpriza sa le gasesca in chiar traista asa-zisului pagubas. Suparat foarte tare pe oameni, Sfantul Petru i-a osandit la post.

Se spune ca cine se scoala de dimineata, in fiecare zi de post, ca sa vada rasaritul Constelatiei Closca, va avea tot anul parte de bine si i se vor implini toate dorintele.

Tot traditia spune ca, pe durata postului, femeile nu au voie sa lucreze in casa pentru ca e vremea cand trec ielele si stramba trupul femeii pe care o gaseste lucrand.

Tot acum, in zilele de post ale Sampetrului, exista obiceiul ca, la tara, mamele sa lege la gatul fetelor usturoi sau pelin ori sa le puna aceste plante pe talpi, ca atunci cand trec frumoasele, adica ielele, sa nu zapaceasca mintile copilelor.

In aceasta perioada a anului, cand tarabele pietelor sunt pline de fructe, legume si verdeturi, un post de numai 18 zile poate fi tinut cu foarte mare usurinta. In Postul Sampetrului, sambata si duminica, este dezlegare la peste, la fel si pe 24 iunie, de Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Postul alimentar presupune abtinerea de la orice fel de carne, lactate, branzeturi, oua, bauturi alcoolice. Postul insa mai inseamna si oprirea de la savarsirea unor pacate, caindu-ne si rugandu-ne, cu smerenie, pentru iertare.

Postul nu inseamna numai abtinerea de la mancare, ci si retinerea de la anumite distractii sau obiceiuri nu tocmai ortodoxe, precum fumatul si consumul de alcool.

In timpul postului, pentru purificarea spirituala, se recomanda rugaciunea si faptele bune. Insa, mai presus de abtinerea de la mancarea de dulce si alte obiceiuri care nu-i afecteaza pe cei din jur, un bun credincios, iubitor de pace si armonie, de iubire si intelegere intre oameni ar trebui sa-si tina gura, macar in perioada postului.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
49

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

astăzi, 09:42
36

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul...

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba ucraineană la Botoșani (Foto)

astăzi, 09:22
122

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se desfășoară a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pres...