Înalt Preasfinţitul Teofan a săvârşit slujba Vecerniei în Penitenciarul Botoşani

Înalt Preasfinţitul Teofan a săvârşit slujba Vecerniei în Penitenciarul Botoşani
Sâmbătă seara, începând cu ora 18.00, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia în Penitenciarul Botoşani.

Înainte de începerea slujbei Vecerniei, Înalt Preasfinţitul Teofan a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru reparaţiile ce au fost realizate la Capela din incinta penitenciarului, după care a mers în celulele persoanelor private de libertate pentru a le împărtăşi câteva daruri şi gânduri şi pentru a le binecuvânta. Cu bucurie, Înalt Preasfinţia Sa a observat că, în multe dintre celulele vizitate, cei ce locuiesc vremelnic aici aveau chiar şi candele în care ardeau uleiul jertfei lor înaintea icoanei Maicii Domnului şi a Sfintei Parascheva, scrie Ziarul Lumina.
 
După terminarea slujbei, comandantul Cuzic Victor, directorul Penitenciarului Botoşani, a ţinut să precizeze faptul că această zi reprezintă un moment istoric pentru instituţia pe care o conduce, fiind pentru prima dată când Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei vizitează această instituţie, mulţumind Înalt Preasfinţitului Teofan pentru binecuvântarea de a permite ca racla cu moaştele mai multor sfinţi din Catedrala mitropolitană din Iaşi să fie aşezată timp de trei zile în capela din penitenciar.
 
A urmat apoi un cuvânt al părintelui Florin Smarandi, preot slujitor la Capela "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Târgu Ocna, coordonatorul preoţilor din sistemul penitenciar din România. Prezent la Botoşani pentru cercul misionar al preoţilor din sistemul penitenciar, i-a îndemnat pe cei care lucrează în acest sistem ca, pe lângă datoria pe care trebuie să o desfăşoare conform legislaţiei, să aibă gândul că sunt şi sub legea lui Dumnezeu, rugându-i să-şi facă datoria cu gândul la Dumnezeu.
 
Părintele Marcu Florin, slujitorul acestei capele, a vorbit la rândul său despre faptul că toţi cei care se vor elibera cândva din acest sistem au nevoie de ajutorul nostru pentru a redeveni ceea ce au fost şi pentru a se aşeza în bună rânduială.
 
În final, Înalt Preasfinţitul Teofan a aşezat în inimile celor prezenţi câteva cuvinte ale Mântuitorului Hristos adresate celor doi apostoli prăznuiţi: cuvântul adresat Sfântului Apostol Pavel pe drumul Damascului, "Saule, Saule! Pentru ce mă prigoneşti?", şi cuvântul adresat Sfântului Petru, după slăvita Sa Înviere din morţi, "Petre, Mă iubeşti tu pe Mine?". IPS Teofan a subliniat că ori dacă suntem în închisoarea cea din afară, ori dacă suntem în închisoarea cea de dinlăuntru, orice păcat pe care-l săvârşim este o persecuţie a noastră faţă de Dumnezeu, dar şi un rău pe care ni-l facem nouă înşine. Înalt Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe fiecare dintre cei prezenţi ca în fiecare seară, înainte de a merge la somn, să-şi pună întrebarea: "Eu astăzi L-am iubit sau L-am prigonit pe Domnul Hristos?", iar persoanelor private de libertate le-a adresat rugămintea de a nu-şi pierde nădejdea şi de a menţine, pe cât posibil, legătua cu familia de acasă, acelaşi îndemn adresându-l şi celor aflaţi în libertate, de a-i vizita pe cunoscuţii care se află în penitenciar. În finalul cuvântării a vorbit despre surprizele pe care le vom avea la Judecată, adresându-ne nouă, tuturor, rugămintea de a nu-i considera pe cei aflaţi în penitenciar mai răi decât noi, după care a împărţit Litie persoanelor private de libertate care au participat la slujbă.
 
În Duminica Tuturor Sfinţilor, porţile penitenciarului au fost deschise pentru cei din exterior, prilej cu care a fost săvârşită Sfânta Liturghie, slujbă la care au participat mai mulţi preoţi, slujitori în sistemul penitenciar.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii botoșăneni, chemați să îndepărteze un cuib de viespi uriașe denumite popular "lupul albinelor"!

astăzi, 13:45
772

O femeie din localitatea Dersca a putut răsufla uşurată în momentul în care un jandarm a scos din podul casei sale un cuib de viespi uriaşe, denumite popular "lupul albinelor".Speriată de v...

COD GALBEN pentru județul Botoșani până la ora 14.30!

astăzi, 13:15
304

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip COD GALBEN pentru județul Botoșani, valabilă până la ora 14.30. Se vor semnala averse torenția...

Cea mai lunga eclipsa totala de Luna a secolului are loc in aceasta saptamana

astăzi, 13:03
267

Cea mai lunga eclipsa totala de Luna a secolului va avea loc in noaptea de vineri spre sambata si va fi vizibila si din Romania, daca va fi senin, informeaza Observatorul Astronomic "Amiral Vasil...