În prezența oficialităților: A fost dezvelit, la Botoșani, bustul eroului Victor Tomoroveanu!

În prezența oficialităților: A fost dezvelit, la Botoșani, bustul eroului Victor Tomoroveanu!

MIercuri,19 decembrie 2018, a avut loc ceremonia pentru dezvelirea bustului colonelului erou Victor Tomoroveanu, care și-a dat viața în războiul de reîntregire a României.

Bustul colonelului Victor Tomoroveanu, amplasat în parcul de langă  Primărie, cu fața spre Cercul Militar, a fost realizat cu sprijinul primarului Cătălin Flutur, la inițiativa Asociației Naționale Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala Botoșani, reprezentată prin colonel Gheorghe Timofte.

Evenimentul a început cu onorul dat de prefect Gărzii de Onoare, apoi au urmat ceremonialul religios oficiat de părintele protopop Lucian Leonte și preotul de la Capela Militară, discursuri și defilarea militară. Manifestarea a durat în jur de o oră, cu participarea primarului Cătălin Flutur și a celor doi viceprimari, Cosmin Andrei și Marian Murariu, președintelui CJ, Costică Macaleți, însoțit de vicepreședintele Liviu Toma, prefectului Dan Șlincu, șefilor din structurile M.A.I., consilieri locali și județeni, militari activi sau în rezervă și elevi de la Școala nr. 8.

La ceremonie a fost prezentă și strănepoata colonelului Victor Tomoroveanu, d-na Magda Teodorescu, conf. dr. în cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului ”Sanda Voiculescu” din București, care a ținut un discurs despre faptele colonelului erou, despre istorie și  familia Tomoroveanu.

Autorul bustului este sculptorul Andrei Alupoaie, artist vizual, membru U.A.P.R. și profesor de sculptură la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian”.
Deși este la debutul carierei în privința monumentelor de for public, artistul în varstă de 27 de ani are deja două lucrări de sculptură în spațiul public. De asemenea, acesta s-a afirmat pe plan artistic cu multiple participări la expoziții și concursuri naționale și internaționale în cadrul cărora a obținut premii.

Sculptorul consideră că ”bustul unei personalități trebuie să fie reprezentativ atat prin redarea fidelă și ușor idealizată a fizionomiei cat și forma generală a sculpturii. La realizarea acestei  sculpturi am ales să creez o legătură între toate volumele  astfel încat lucrarea să fie estetică din tolate unghiurile de privire”. 

„Lucrarea este realizată din beton , am acordat o atenție deosebită finisajului , în urma slefuirii am obținut un efect de luciu ce dă prețiozitate operei .Sculptura este originală și este o abordare diferită în ceea ce privește ideea de bust, prin liniile simple și organice ce integrează lucrarea în spațiul public”, a completat tanărul artist.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiste din Botoșani laureate ale Festivalului "Florile Ceahlăului" 2019

astăzi, 14:55
27

Timp de trei zile, între 15 şi 17 martie 2019, municipiul Piatra-Neamţ a fost gazda a peste 140 de copii şi tineri, cu toţii interpreţi (vocal şi instrumental) ai folclorului românes...

A fost identificată femeia al cărei cadavru a fost scos din barajul Bucecea!

astăzi, 13:20
919

Polițiștii botoșăneni informează că a fost stabilită identitatea femeii al cărei cadavru a fost găsit miercuri dimineață în apele barajului Bucecea. Corpul neînsuflețit a fost ridicat de...

Cașcaveaua de Săveni îi cucerește pe nemțeni: "Un gust deosebit, vă recomandăm să încercați"

astăzi, 13:05
693

O publicație locală din Piatra-Neamț își informează cititorii asupra faptului că în piața centrală din oraș se află un punct de desfacere al unui producător din Săveni-Botoșani unde se ...