Ieromonahul Siluan Antoci, hirotosit protosinghel de către IPS Teofan, în prezența starețului Mănăstirii Zosin!

Născut în satul Stăneşti, comuna Lunca, din judeţul Botoşani, Ieromonahul Siluan Antoci a intrat în monahism în anul 1995, la Mănăstirea Pângăraţi, Neamţ, unde a rămas până în anul 2012, când a venit la Mănăstirea Agafton. În prezent, este stareţ al Mănăstirii "Sfânta Cruce" din Brusturi (Neamţ), locaş cunoscut şi sub numele de Mănăstirea Eroilor

Ieromonahul Siluan Antoci, hirotosit protosinghel de către IPS Teofan, în prezența starețului Mănăstirii Zosin!

 IPS Teofan și ierom. Siluan Antoci  Foto: Mănăstirea Sf. Cruce – Brusturi

Pregustarea Împărăţiei lui Dumnezeu încă de pe pământ a fost subiectul evidenţiat de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în omilia duminicală de la Mănăstirea Brusturi, Neamţ. El a subliniat că, atunci când "Hristos îşi găseşte loc în om, înseamnă că se împlineşte taina Împărăţiei Cerurilor", informează doxologia.ro.

„Noi ştim că omul după moarte merge la Dumnezeu şi moşteneşte Împărăţia Cerurilor. Dar dacă acesta este adevărul pentru cei mai mulţi, cum se arată această stare, înainte de moarte, observând oameni care vieţuiesc pe pământ şi reuşesc să vadă şi să trăiască «împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere»”, a întrebat ierarhul subliniind apoi că prin rugăciune unii creştini primesc împlinirea cuvintelor din rugăciunea domnească: "Precum în cer aşa şi pe pământ".

Cum în cer este împărăţia lui Dumnezeu, noi ne rugăm ca ea să se împlinească încă din lumea aceasta. Sfântul Apostol Pavel vorbeşte despre sine şi despre adevăraţii creştini, spunând: "Nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine". Atunci când Domnul Hristos îşi găseşte loc în om, înseamnă că se împlineşte deja de pe acest pământ taina Împărăţiei cerurilor. Sfântul Serafim de Sarov spunea: "Ţelul vieţii creştine este dobândirea Duhului Sfânt". Acei dintre creştini care au ajuns atât de adânc, aceştia sunt plini de Duhul Sfânt încă din lumea aceasta, a spus ierarhul în cuvântul din 11 martie 2018.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a hirotosit protosinghel pe stareţul aşezământului monahal, ierom. Siluan Antoci.

Din soborul slujitor a făcut parte Arhim. Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin din Botoșani, precum şi numeroşi clerici din zonă.

Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, mai este denumită şi „Mănăstirea Eroilor“. Ctitorită de pr. Ilarion Argatu, aşezământul monahal este aşezat pe locul unde, în al Doilea Război Mondial, au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o ambuscadă. Pentru a păstra vie jertfa ostaşilor, în curtea Mănăstirii Sfânta Cruce a fost construit un monument dedicat acestora.

Aşezământul monahal din pădurea Brusturi a fost iniţial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa. În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire. În ultimii ani, stareţ al aşezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetăţuia, iar din 26 decembrie 2015, stareţ al mănăstirii este părintele ieromonah Siluan Antoci. (Gheorghe Anghel, Basilica.ro)

 

 

Născut în satul Stăneşti, comuna Lunca, din judeţul Botoşani, Ieromonahul Siluan Antoci a intrat în monahism în anul 1995, la Mănăstirea Pângăraţi, Neamţ, unde a rămas până în anul 2012, când a venit la Mănăstirea Agafton. În prezent, este stareţ al Mănăstirii "Sfânta Cruce" din Brusturi (Neamţ), locaş cunoscut şi sub numele de Mănăstirea Eroilor, deoarece a fost ridicat în mijlocul unei păduri, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte.

În 2010, Ieromonanul Siluan Antoci a mai publicat o carte-document, recunoscând că a fost inspirat de exemplul unei mătuşi, maica Maria Andrei, izgonită din mănăstire în 1959. Nu uită chinul maicii Maria Andrei şi, intrat în monahism, începe o cercetare asiduă a anilor de jertfă, rezultatul muncii sale fiind volumul apărut la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dedicat suferinţelor prin care a trecut Biserica Ortodoxă Româna în timpul regimului comunist (1948-1989): "Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist". În 2016, a publicat cartea "Flori duhovniceşti în pustiul comunist - Mărturisitori botoşăneni", vol. 1.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ana Blandiana în vizită la Şcoala "Ştefan cel Mare" din Botoşani - FOTO

astăzi, 15:06
171

Greu poate fi imaginată o lecţie mai frumoasă decât cea în care autorul unei poezii studiate de elevi este prezent în clasă pentru a discuta despre sensuri, simboluri şi mesaj....

Șofer de TIR: "Inamicul numărul unu al unui român în străinătate este tot un român"

astăzi, 14:37
160

Despre românii din străinătate mulți spun că sunt egoiști, invidioși și răutăcioși unii cu alții, că nu se ajută reciproc ci, dimpotrivă, își bagă bețe în roate unii...

Ziua europeană a limbilor, marcată și în acest an la Seminarul Teologic "Sfântul Gheorghe" Botoșani - FOTO

astăzi, 13:34
136

Ziua europeană a limbilor a cuprins mai multe activități, care s-au desfășurat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" Botoșani în perioada 2...