Ieromonahul Siluan Antoci, de la Mănăstirea Agafton, hirotesit stareț la Mănăstirea "Sfânta Cruce" din județul Neamț

Ieromonahul Siluan Antoci, de la Mănăstirea Agafton, hirotesit stareț la Mănăstirea "Sfânta Cruce" din județul Neamț
În a doua zi de Crăciun, pe data de 26 decembrie, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat  în mijlocul obştii Mănăstirii "Sfânta Cruce" din județul Neamț. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica aşezării monahale, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, după care l-a hirotesit întru stareț pe părintele ieromonah Siluan Antoci.

În a doua zi de Crăciun, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat  în mijlocul obştii Mănăstirii "Sfânta Cruce" din județul Neamț. La finalul slujbei arhiereşti, părintele ieromonah Siluan Antoci de la Mănăstirea Agafton a fost hirotesit ca stareț al Mănăstirii "Sfânta Cruce" de IPS Mitropolit Teofan, după ce părintele Efrem Ciobanu, fostul stareț, s-a retras la mănăstirea de metanie – Cetățuia.

Mănăstirea Eroilor

Mănăstirea "Sfânta Cruce" din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, mai este denumită şi "Mănăstirea Eroilor", deoarece este ridicată în memoria miilor de ostaşi căzuţi în pădurile din apropiere, arată Doxologia.ro. Mănăstirea este situată în inima codrilor, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte. Pentru a păstra vie jertfa ostaşilor, în curtea Mănăstirii Sfânta Cruce s-a mai construit şi un monument cu două tunuri de o parte şi de cealaltă. Piatra de temelie a acestui lăcaş de cult s-a pus în anul 1992 la iniţiativa părintelui Ilarion Argatu şi a fiului său, preotul Alexandru. Marele duhovnic Ilarion Argatu a fost absolvent al Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a Şcolii Militare din Bacău,  motiv pentru care avea o afinitate pentru tot ce era legat de armată. Astfel, dorinţa lui cea mai mare a fost aceea de a face mai mult pentru veşnică pomenire a eroilor militari care au transformat codrii din Brusturi într-un imens cimitir. Aşezământul monahal din pădurea Brusturi a fost iniţial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa. Până la ridicarea bisericii şi a primului corp de chilii, în acest loc a existat doar un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaş necunoscut, iar mai apoi s-a construit o troiţă de lemn închinată memoriei eroilor care s-au jertfit aici. În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire. În ultimii ani, stareț al așezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetățuia.

Ieomonahul Siluan Antoci, recunoştinţă şi evlavie pentru martirii neamului

Născut în satul Stăneşti, comuna Lunca, din judeţul Botoşani, Ieromonahul Siluan Antoci a intrat în monahism în anul 1995, la Mănăstirea Pângăraţi, Neamţ, unde a rămas până în anul 2012, când a venit la Mănăstirea Agafton. Ieromonanul Siluan Antoci a publicat o carte-document, recunoscând că a fost inspirat de exemplul unei mătuşi, maica Maria Andrei, izgonită din mănăstire în 1959. Nu uită chinul maicii Maria Andrei şi, intrat în monahism, începe o cercetare asiduă a anilor de jertfă, rezultatul muncii sale fiind volumul apărut în 2010, la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dedicat suferinţelor prin care a trecut Biserica Ortodoxă Româna în timpul regimului comunist (1948-1989): "Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist". De o mare valoare documentară, cartea "Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist" este o lucrare izvorâtă din evlavia şi din recunoştinţa autorului faţă de nevoinţele celor care au udat şi sfinţit cu lacrimile, sudoarea şi sângele lor pământul României.

Citiţi şi:

MĂRTURISIRI: Despre Părintele IUSTIN PÂRVU, cu Ieromonahul Siluan Antoci, de la Mănăstirea Agafton

Ieromonah SILUAN ANTOCI, de la Manastirea Agafton: "Trebuie sa ascultam mai des Imnul national. Eu cred ca dormim!"

SURSA GALERIE FOTO: Doxologia.ro











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
56

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
102

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
134

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...