HYPERION 30 - Citește AICI revista de cultură Hyperion!

HYPERION 30 - Citește AICI revista de cultură Hyperion!
A apărut un nou număr al revistei Hyperion (1-2-3/2013), publicație ce apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, prin Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii "Mihai Eminescu", editor Fundația Culturală "Hyperion - Caiete botoșănene".

Revista Hyperion aniversează 30 de ani de la prima apariție, publicația însumînd, pînă acum, 227 de numere. Momentul este semnalat de redactorul-șef al revistei Hyperion, Gellu Dorian, într-un editorial "Accent", sub titlul "30":

"Era un ianuarie la fel de plin de zăpadă ca acesta de acum. Primul număr al revistei "Caiete botoșănene" - care urma să devină peste doar șase ani (nimeni nu visa la așa ceva atunci!), în decembrie 1989, revista "Hyperion" -, inclus în paginile revistei "Ateneu" din Bacău, a fost prezentat unui public destul de numeros, într-o sală a fostei Întreprinderi Integrata de in și cînepă Botoșani. Nu am înțeles de ce acolo și nu, să zic, într-o aulă a unui liceu ori în Sala de marmură a Teatrului "Mihai Eminescu". Probabil relația oficialităților de atunci era una foarte bună cu directorul întreprinderii amintite. Fiind prezent în acel prim număr cu un grupaj de poeme - m-am și mirat cum au trecut de cenzură aceste poeme! - m-am nimerit și eu printre invitați (Lucian Valea, redactor șef, Dumitru Ignat, redactor și vice-președinte al Comitetului de Cultură și Educație Socialistă Botoșani, Gheorghe Jaucă, președintele aceluiași comitet, Sergiu Adam, redactor la revista "Ateneu", poate și alți colaboratori).
 
Ar putea fi acel moment actul de ieșire în public al revistei noastre. Se împlinesc anul acesta treizeci de ani. Nu facem din asta un moment special. Mai ales că revista a trecut de-a lungul anilor prin tot felul de momente, mai ales după 1990, cînd mai toți cei implicați pînă atunci în realizarea ei au abandonat-o, ocupîndu-mă de cele mai multe ori, în acei ani, de unul singur de menținerea ei în viață, ca după ani buni, cînd revista a căpătat o identitate clară și un loc foarte bun în rîndul revistelor de cultură din țară, unii dintre cei care au fugit de ea să și-o dorească, să pună mîna pe ea, cum se spune. Nu facem, noi, cei din redacție, nici din acest aspect un caz, nici din acest prilej aniversar un moment special. Ci, după cum vedeți, edităm un număr curent, cu aceeași contribuție de valoare a colaboratorilor noștri, deveniți din 2009, cei mai mulți, permanenți.
 
De la început, programul revistei a fost unul de punere în valoare, în cotext național, a talentelor creatoare din Botoșani, viața culturală de aici. Și asta printr-un efort de a stopa apariția în coloanele revistei a unor "creatori", suficient de mulți și atunci ca, de altfel, și acum, ale căror "produse" nu făceau cinste sau ar fi trimis revista într-un provincialism care ar fi scos-o de la început din interesul celor care urmăreau evoluția adevăratelor valori. În parte s-a izbutit.
(...)
Am reușit să o menținem, cu numere cumulate, cu apariții trimestriale, semestriale, pînă cînd revista, editată de Fundația Culturală "Hyperion-C.b." Botoșani, și-a căpătat dreptul la o existență normală, devenind o instituție demnă de respect, în cadrul unei alte instituții, așa cum este Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii "Mihai Eminescu", care este partener din partea Consiliului Județean Botoșani.
 
Am ajuns acum la numărul 227. Sperăm să adăugăm anul acesta încă douăsprezece numere, iar în fiecare an de aici înainte, cîte douăsprezece, rămînînd fideli programului inițial al revistei". (Gellu Dorian) 

Revista este dedicată Zilelor Eminescu din ianuarie 2013, eveniment care a culminat, ca în fiecare an, cu Gala de decernare a Premiilor Naționale de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia și Opera Prima, distincții acordate la Botoșani scriitorilor Nicolae Prelipceanu și Anatol Grosu.

Laureatul Premiului Național de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Prima beneficiază, de altfel, de o largă găzduire în paginile revistei, de la amplul Laudatio prezentat pe scena Teatrului "Mihai Eminescu" de către criticul literar Ion Pop, pînă la interviul pe care scriitorul ardelean (cu rădăcini sucevene) îl acordă lui Gellu Dorian.

Rubrica de Dialoguri este mai diversificată de această dată, invitații revistei - Emilian Galaicu-Păun, Aurel Pantea, Solomon Marcus și Stela Covaci - răspunzînd întrebărilor formulate de Mihail Vakulovski, Andra Rotaru și Al.D.Funduianu.

Poeme de Simona Grazia-Dima, Ioan Nistor, Emilian Galaicu-Păun, Costel Zăgan sau Ion Maria, proză de Dan Stanca, Octavian Soviany, George Schwartz, Dan Perșa sau Elena Cardaș, completate de paginile de Teatru sub semnătura lui Adrian Suciu, întregesc firul literar pe care, de 30 de ani, revista Hyperion îl construiește neîntrerupt, fapt care o situează, în spațiul revuistic românesc, în rîndul publicațiilor cu rol de depozitar și continuator al literaturii românești din ultimele decenii.

Noile apariții editoriale sunt semnalate în paginile revistei "Hyperion", cronicile literare fiind consemnate de Lucian Alecsa, Vasile Spiridon, Ioan Holban, Geo Vasile, Ioan Groșan, Victor Teișanu, Ionel Savitescu, Dumitru Lavric sau Lucian Gruia.  Nu mai puțin interesante sunt și celelalte rubrici consacrate, pe care cititorul le va parcurge în paginile revistei Hyperion.  


CITESTE AICI REVISTA HYPERION!



 

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

astăzi, 21:18
86

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

astăzi, 21:07
58

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

astăzi, 20:22
205

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...